avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Activitate lore_isac

Activitate lore_isac

Buna ziua,

as dori sa va prezint urmatoarea situatie: in cazul unui proces pentru obtinerea unei grupe de munca derulat in 2008, cu sentinta eliberata in 30.04.2008, in care nu s-a facut specificatia 100% orele incadrate in grupa I de munca, se solicita in cursul acestei luni rectificarea acelei sentinte cu mentiunea de 100%(am primit informatia de la casa de Pensii ca nu e suficient asa). Am primit raspuns ca acest dosar a fost trimis spre distrugere conform nomenclatorului in vigoare. Ce se poate face? Va multumesc
Buna ziua,

v-as ruga sa ma indrumati ce cale legala as putea urma pentru a intra in legalitate cu constructia unei anexe in curtea proprie. Mai exact: in urma cu 6 ani am construit fara a avea autoriztie de constructie sau orice alt act o anexa folosita ca magazie de lemne. Cladirea are fundatie de beton, pereti de caramida si centura din beton la acoperis. Ce ar trebui sa fac ca sa nu ma trezesc cu probleme? Parca era o lege care dispunea ca orice cladire-anexa dupa nu stiu cati ani de la constructie nu mai poate fi demolata. As dori sa am ghidati. Va multumesc!
Buna ziua,

am o intrebare referitoare la posibilitatile de pensionare ale tatalui meu. Va voi descrie situatia: este vorba despre I.N. in varsta de (aproape) 59 ani (nascut in decembrie 1956) care are urmatorul istoric:
- din 09.1971 pana in 02.1974 urmeaza cursurile unei scoli profesionale si efectueaza practica la fabrica unde sa va angaja. Pt aceasta perioada intreprinderea vireza contributiile sociale si dl. I.N. este in posesia unei adeverinte care atesta acest lucru si in care i se spune ca aceasta perioada constituie vechime in munca in cazul pensiei la limita de varsta.
- in continuare, din 03.1974 lucreaza efectiv la sus numita intreprindere o perioada de 9 ani si 10 luni (cu o pauza de 1 an si 3 luni, timp in care efectueaza stagiul militar), incadrat in conditii speciale de munca, adica grupa I, pentru care are sentinta judecatoreasca si e trecuta in cartea de munca (perioada pt care beneficiaza de o reducere a varstei de pensionare cu 4 ani si 6 luni, adica ar putea iesi la varsta de 60 ani si 6 luni)
- urmeaza alte locuri de munca, cu o pauza de 1 an in care beneficiaza de indemnizatie de somaj si o pauza de 5 luni cand angajatorul nu l-a angajat cu forme legale.
- dupa ce tragem linie se rezuma: la 1 ianuarie 2016 ar avea 39 ani de munca efectiv lucrati, din care 9 ani cu gr. I (reducerea varstei de pensionare cu 4 ani jumatate), 1 an de somaj, 1 an si 3 luni de stagiu militar, 2 ani si 5 luni de scoala profesionala.
La 6 ani jumatate ar iesi legal la pensie la limita de varsta. In ce conditii ar putea iesi mai repede (ex. pensie anticipata partiala - cu penalizare)?
Va multumesc!
Intrebarea este ce fel de actiune prin care se solicita ce? Deoarece am intreprins o astfel de actiune prin care se chema societatea reprezentata prin lichidator, la care am primit rezolutia ca nu mai exista societatea, ca insolventa s-a incheiat si lichidatorul nu mai poate face inscrisuri, asadar tribunalul nu are pe cine obliga sa faca mentiunea necesara. Ce fel de procedura juridica si impotriva cui am putea intreprinde? Sau daca aveti recomandari de un avocat specializat in dreptul muncii din judetul CS care ne poate ajuta, va rog recomandati-mi in privat.
Exista doar declaratiile si adeverintele a 2 colegi ce au lucrat in aceeasi perioada si conditii cu el care au primit inscrierea in carnetul de munca in urma unei hotarari a instantei ce s-a petrecut pe vreamea cand societatea era reprezentata prin lichidator si acesta a facut mentiunile.
PRocedura de insolventa s-a incheiat deja, lichidatorul nu mai are niciun drept/obligatie de a face inscrisuri in numele companiei. Cu toate raspunsurile, respectiv de la ITM, lichidator, arhivele nationale in care se precizeaza ca nu pot aface/nu au inscrieri vis a vis de societatea angajatoare, ce actiune se poate deschide in instanta pentru a se face mentiunea in cartea de munca?
Multumesc
Buna ziua,

am rugamintea sa ma indrumati in urmatoarea situatie: tatal meu in varsta de 57 de ani a lucrat un numar de 15 ani la o societate unde colegii sai au obtinut incadrare in grupa a II-a de munca dupa falimentul societatii in mod direct de la lichidator sau prin judecata. Perioada lucrata a fost intre anii 1985 si 2000. Societatea a dat faliment si a fost initiata procedura printr-un lichidator. In urma cu aprox. 2-3 ani s-a incheiat procedura de faliment si lichidatorul nu mai are dreptul sa faca nicio mentiune, sa elibereze vreo adeverinta, etc in numele societatii. ITM judetean nu are inscrieri despre societate decat incepand cu anul 2001/2002. Arhivele Nationale care ar trebui sa preia arhivele societatii de la lichidator nu le preia, deoarece specifica faptul ca nu ar fi conforme. Tatal meu cu dovada a 2 colegi care au primit incadrare si inscrieri in grupa a II-a de munca a dat societatea in judecata in cursul acestui an, raspunsul fiind unul negativ din partea judecatoriei, in sensul nu ca i s-ar refuza inscrierea mentiunii ci ca nu exista persoana juridica abilitata sa faca aceasta inscriere. Daca ar beneficia de recunoasterea acestor ani cu incadrare in grupa a II-a de munca, si cu cei care-i mai are lucrati in grupa I, ar putea inainta dosarul catre casa de pensii, pt. ca a ajuns la varsta la care ar putea primi pensie anticipata. Din cate am observat, inca se iau in vigoare ambele grupe pt. reducerea limitei de varsta la pensionare.
Va rog sfatuiti-ma ce am putea face legal, pe cine sa dam in judecata pt. a putea obtine acel inscris....
Cu multumiri,
LF
Nu stiu daca e lichidator. Exista o societate la care se face referinta in tot raspunsul instantei, respectiv se adreseaza asa initial: "parata SC M.....SA in insolventa prin SCP Mag....SPRL", iar la urmatoarele referiri spune doar cuvantul "prin". Din cate am inteles, nici acestia nu doresc sa treaca aceasta grupa pt. ca in evidentele initiale nu exista, colegii care au obtinut inscrisul au facut-o ulterior desfiintarii societatii angajatoare, prin hotarare judecatoreasca.
Buna seara, as avea nevoie de ajutorul d-voastra astfel: tatal meu, nascut la 03.12.1956 doreste sa iasa la pensie. Deoarece pe parcursul anilor munciti are in cartea de munca 9 ani si 10 luni de grupa I si ar mai avea dreptul de inca 15 ani si cateva luni de grupa II-a (care nu e inscrisa in cartea de munca, insa colegii lui au primit si beneficiat) si are stagiu complet de cotizare, in luna martie a.c. a chemat in instanta societatea la care a lucrat pt. a primi rectificarea. Astazi am primit rezultatul actiunii si i-a fost respinsa rectificarea, pe motivul ca la 07.01.2013 societatea in cauza a fost radiata, ca urmare a inchiderii procedurii falimentului si radiere debitor. Se mai specifica de asemenea ca societatea nu mai are capacitate procesuala de folosinta, respectiv ca este descarcata de orice indatoriri o data cu falimentul. Spuneti-mi va rog, ce ar trebui sa facem in continuare pt. dobandirea inscrisului grupei a II-a in cartea de munca? Are vreun rost sa faca recurs prin care sa cheme in judecata societatea ce a facut insolventa societatii la care a fost angajat?

Ori poate e nevoie de o noua actiune (un sfat ) jn instanta prin care sa solicite reconstituirea vechimii in munca? Daca e mai bine aceasta a doua varinata, pe cine sa cheme in judecata?

Va multumesc si va stau la dispozitie cu orice alte detalii.
Buna ziua,

tatal meu a lucrat inainte de 2001 aprox 10 ani incadrat in grupa I de munca, apoi 15 ani de zile incadrat in grupa a II-a de munca, total stagiu de cotizare: 39 ani si 9 luni si este in varsta de 57 ani si 3 luni. Cum se calculeaza vechimea in munca in acest caz tinand cont de conditiile speciale si la ce varsta ar putea sa-si depuna dosarul de pensie?

Multumesc frumos.