avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Activitate Dinu PETRE

Activitate Dinu PETRE

Răspuns la discuția contract
Contracul de agent şi activitatea de agentie comerciala sunt reglementate de Legea nr. 509/2002 (MONITORUL OFICIAL NR. 581 din 6 august 2002).
Cu privire la întrebarea adresată, actul normativ amintit dispune:
ART. 10
(1) Remuneraţia agentului constă fie într-o sumă fixă, fie într-un comision, fie în parte o sumă fixă şi în parte un comision, potrivit acordului părţilor.

...."
De asemenea, cu privire la momentul şi condiţiile în care comisionul agentului este datorat, acelaşi act normativ prevede:
"ART. 12
Agentul este îndreptăţit să primească comision pentru o operaţiune încheiată pe durata existenţei contractului de agenţie, dacă:
a) operaţiunea este încheiată ca urmare a intermedierii agentului;
b) operaţiunea este încheiată, fără intermedierea agentului, cu o terţă persoană care a fost procurată anterior de acesta drept client, cu condiţia ca această operaţiune să aibă o natură similară celei încheiate anterior cu acel client;
c) operaţiunea este încheiată cu un client dintr-o regiune determinată sau care face parte dintr-un grup de persoane determinat, pentru care agentul a primit împuternicire exclusivă prin contractul de agenţie."

Concluzie
Dispoziţiile contractului trebuie coroborate cu dispoziţiile legale în materie, astfel încât, contractul sa nu determine o situaţie mai dezavantajoasa decât legea.