avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract

Buna ziua,
as avea si eu nevoie de ajutor. Eu sunt asociat unic intr-un srl si
urmeaza sa inchei un contract cu o firma ce produce mobila, contract
prin care eu ma oblig sa gasesc clienti pentru firma respectiva.
Problema mea este urmatoarea. De la firma respectiva mi s-a trimis un
model de contract de agentie, in care s-a stabilit sa mi se plateasca
un comision fix. Dar firma respectiva mi-a permis sa negociez si
preturile, dar daca obtin un pret mai mare, diferenta aceea de pret
poate sa-mi revina mie, pot prevedea asa ceva in contractul acela? Apoi
ce se intampla daca firma nu mai incheie contractul cu clientul
respectiv, spre ex. eu stabilesc niste preturi cu clientul pe care le
accepta, si cand sa incheie contractul, firma pune alte preturi, eu cum
imi primesc comisionul? sau pot stabili sa primesc doar o parte din el?
Va multumesc frumos.
Longinus Marinescu
Cel mai recent răspuns: Dinu PETRE , Avocat 18:01, 13 Martie 2008
De obicei astfel de contracte au stabilite atat un comision fix cat si o parte variabila; prin urmare, raspunsul este da, poti introduce o clauza in acel contract, cu privire la partea variabila a comisionului, numai ca uzanta este aceea ca primesti comision numai daca se incheie contractul cu clientul la preturile pe care le-ai negociat tu cu ei, in caz contrar, ar trebui sa primesti numai comisionul fix, respectiv cel privind gasirea clientului.
Contracul de agent şi activitatea de agentie comerciala sunt reglementate de Legea nr. 509/2002 (MONITORUL OFICIAL NR. 581 din 6 august 2002).
Cu privire la întrebarea adresată, actul normativ amintit dispune:
ART. 10
(1) Remuneraţia agentului constă fie într-o sumă fixă, fie într-un comision, fie în parte o sumă fixă şi în parte un comision, potrivit acordului părţilor.

...."
De asemenea, cu privire la momentul şi condiţiile în care comisionul agentului este datorat, acelaşi act normativ prevede:
"ART. 12
Agentul este îndreptăţit să primească comision pentru o operaţiune încheiată pe durata existenţei contractului de agenţie, dacă:
a) operaţiunea este încheiată ca urmare a intermedierii agentului;
b) operaţiunea este încheiată, fără intermedierea agentului, cu o terţă persoană care a fost procurată anterior de acesta drept client, cu condiţia ca această operaţiune să aibă o natură similară celei încheiate anterior cu acel client;
c) operaţiunea este încheiată cu un client dintr-o regiune determinată sau care face parte dintr-un grup de persoane determinat, pentru care agentul a primit împuternicire exclusivă prin contractul de agenţie."

Concluzie
Dispoziţiile contractului trebuie coroborate cu dispoziţiile legale în materie, astfel încât, contractul sa nu determine o situaţie mai dezavantajoasa decât legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista cauza de castig al comisionului pentru o agentie imobiliara in lipsa unui contract? Diana01p Diana01p Buna ziua, as vrea sa stiu daca exista un drept (legal) prin care o agentie imobiliara poate cere comision de la un cumparator in lipsa desavarsita a oricarui ... (vezi toată discuția)
Contract de comision agentie imobiliara Radu88 Radu88 Buna ziua, Acum aproximativ 2 ani am cumparat un apartament. Prima data mi-a prezentat apartamentul o firma cu care am semnat un contract de comision, am ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. am avut intentia sa ... Simo Na Simo Na Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut intentia sa înstrăinez un apartament pentru care am postat anunt. A raspuns o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)