ORDONANȚĂ nr. 21 din 21 august 1992 (**republicată**) privind protecția consumatorilor
Articolul 9^7
O tranzacție imobiliară
se consideră încheiată în momentul în care vânzătorul și cumpărătorul
au semnat actul de vânzare-cumpărare.
Articolul 9^9
Agenția imobiliară
nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situații:
a) când între consumator și agenția imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacția s-a realizat fără participarea agenției imobiliare.
[ link extern ]
In schimb le puteti plati un comision de intermediere pentru incheierea promisiunii bilaterale de v/c dar cu mult diminuat fata de comisionul de 2% pentru intermedierea tranzactiei, au facut totusi cate ceva sa va gaseasca un cumparator.
Functie de cuantumul comisionului de 2% negociati in jur de 0,5% sau mai jos
Sa zicem ca valoarea comisionului ar fi 1000 Eu, 0,5% inseamna 250 EU, adica ~ 1000 lei, le propuneti 500 lei, daca tropaie din picioare le mai dati 50-100 lei si incheiati discutia, le spuneti ca oferta este cu timp limitat pentru ca va grabiti, aveti programare la coafor, si asa le faceti o favoare ca v-au ajutat cat de cat cu promisiunea.
Altfel, se pot alege cu praful de pe toba deoarece legea prevede ca in cazul neincheierii tranzactiei nu se plateste comision de intermediere.
Trebuie sa fiti ferma cand negociati si sa nu va lasati impresionata de amenintari cu instanta de judecata. Este o tara libera, se pot duce oriunde sa se planga.