avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut intentia sa ...

Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut intentia sa înstrăinez un apartament pentru care am postat anunt. A raspuns o agentie imobiliara interesata de o colaborare. Am semnat contract de intermediere pentru 2 % comision. Am semnat promisiunea de vanzare cu cateva zile in urmă. Intre timp cineva a supralicitat pentru apartament obtinand pret mai mare. Am desfiintat antecontractul platind penalitati prezumtivului cumparator conform antecontract. Agentia doreste sa achit si comisionul de intermediere chiar daca tranzactia finala nu s-a efectuat si nici nu se va face cu clientul adus de agentie. SUNT OBLIGATA SA PLATESC COMISIONUL CHIAR DACA NU EXISTA TRANZACTIA FINALA-CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE ?
Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 09:01, 21 Iulie 2021
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
ORDONANȚĂ nr. 21 din 21 august 1992 (**republicată**) privind protecția consumatorilor
Articolul 9^7
O tranzacție imobiliară se consideră încheiată în momentul în care vânzătorul și cumpărătorul au semnat actul de vânzare-cumpărare.

Articolul 9^9
Agenția imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situații:
a) când între consumator și agenția imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacția s-a realizat fără participarea agenției imobiliare.

[ link extern ]

In schimb le puteti plati un comision de intermediere pentru incheierea promisiunii bilaterale de v/c dar cu mult diminuat fata de comisionul de 2% pentru intermedierea tranzactiei, au facut totusi cate ceva sa va gaseasca un cumparator.
Functie de cuantumul comisionului de 2% negociati in jur de 0,5% sau mai jos
Sa zicem ca valoarea comisionului ar fi 1000 Eu, 0,5% inseamna 250 EU, adica ~ 1000 lei, le propuneti 500 lei, daca tropaie din picioare le mai dati 50-100 lei si incheiati discutia, le spuneti ca oferta este cu timp limitat pentru ca va grabiti, aveti programare la coafor, si asa le faceti o favoare ca v-au ajutat cat de cat cu promisiunea.
Altfel, se pot alege cu praful de pe toba deoarece legea prevede ca in cazul neincheierii tranzactiei nu se plateste comision de intermediere.
Trebuie sa fiti ferma cand negociati si sa nu va lasati impresionata de amenintari cu instanta de judecata. Este o tara libera, se pot duce oriunde sa se planga.
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2021
cyan, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atentie mare! Am avut aceeasi situatie, instanta a dat castig de cauza agentiei!!!! A durat 3 ani judecata si nu au tinut cont de Legislatie! Suntem in tara in care nu se respecta legea!
Chiar daca legislatia e de partea dvs. vedeti clauzele contractuale de intermediere. Daca ati semnat ca platiti comision daca se face doar promisiunea, veti fi oblagat la plata. Mai citit contractul. Daca nu scrie asa ceva in contract, nu trebuie sa platiti nimic.
Intr-adevar in contract este stipulat ca plata integrala a comisionului se face la data semnarii anteconteactului sau promisiunii. Am negociat cu agentul ca plata sa se face dupa 15 august conform facturii. Dar, daca antecontractul a fost desfiintat de ce sa platesc comision ? Inteleg sa achit taxa de consultanta. Dar comision 2 % de ce ? Promisiunea nu mai exista .

e5ima a scris:

Chiar daca legislatia e de partea dvs. vedeti clauzele contractuale de intermediere. Daca ati semnat ca platiti comision daca se face doar promisiunea, veti fi oblagat la plata. Mai citit contractul. Daca nu scrie asa ceva in contract, nu trebuie sa platiti nimic.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atâta timp cât în lege se prevede ca plata se face la încheierea tranzacției și nu la încheierea promisiunea acea prevedere din Contract ar putea fi considerata abuziva.
Ideea este ca contractul reprezinta înțelegerea între parti si prevalează legislatiei. Dar nu întotdeauna! Depinde de judecător, dacă se ajunge în instanta.
Sunt prevazute și penalități de întârziere în cazul neachitării în termen?

Alte discuții în legătură

Comision la antecontract Lmps2016 Lmps2016 Buna ziua, Am folosit serviciile unei agentii imobiliare. Am vazut apartamentul, am stabilit o intalnire la notar, am semnat un antecontract si am platit un ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere-agentie imobiliara- sunt contracte nenegociabile, abuzive cf. lg. 193/2000? Romeo Babias Romeo Babias Intr-un dosar am solicitat instantei sa dispuna obligarea debitorului la plata dublului comisionului si la 0,5 % penalitati/zi ca urmare a incalcarii ... (vezi toată discuția)