avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de intermediere-agentie imobiliara- sunt ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de intermediere-agentie imobiliara- sunt contracte nenegociabile, abuzive cf. lg. 193/2000?

Intr-un dosar am solicitat instantei sa dispuna obligarea debitorului la plata dublului comisionului si la 0,5 % penalitati/zi ca urmare a incalcarii acestuia a obligatiilor contractuale. Mai exact debitorul a sarit agentia imobiliara la incheierea unui contract de vanzare cumparare, cu toate ca anterior se incheiase un contract de vizionare al imobilului.
Motivarea instantei a fost aceea ca, clauza penala prin care a fost convenit cuantumul daunelor interese compensatorii - clauza inserata in contractul de vizionare- are un caracter abuziv (art. 4 alin 1 lit i din lg. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori ). In viziunea instantei contractul de intermediere este un contract standard, preformulat, fara a da posibilitatea consumatorului sa influenteze continutul sau, iar prejudiciul suferit de agentia imobiliara ca urmare a neexecutarii obligatiei de catre debitor ar fi mult mai mic fata de cuantumul cerut in instanta.

Totodata s-a invocat faptul ca potrivit art 9 indice 8 din OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, contractul de intermediere imobiliara nu poate contine clauze penale care sa oblige consumatorul care nu isi indeplineste obligatiile contractuale la plata unei sume mai mari decat onorariul pe care l-ar fi primit in cazul incheierii tranzactiei.

Pentru aceste considerente instanta a respins in totalitate pretentiile agentiei imobiliare.

Cred ca aceasta hotarare creaza un precedent periculos. In conditiile in care agentiile imobiliare oricum sunt desconsiderate, existand aceasta practica de a se sari la final peste serviciile pe care acestea ti le presteaza, sustinerea conform careia contractele incheiate de agentii sunt abuzive pt. ca sunt impuse si nenegociate- ar insemna ca agentiile sa lucreze pro bono pt clienti. Mai mult, un client care stie ca oricum in instanta nu ar putea fi obligat decat la cel mult comisionul pe care l-ar fi datorat in situatia incheierii tranzactiei, va fi tot timpul tentat sa fenteze agentia imobiliara.

Deci:
1. sunt contractele agentiilor imobiliare contracte nenegociabile, abuzive cf. lg. 193/2000?
2. agentiile imobiliare pot stabili in contractul incheiat cu clientul ca valoarea clauzei penale sa oblige consumatorul care nu isi indeplineste angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decat onorariul pe care l-ar fi primit in cazul incheierii tranzactiei, gen dublul comisionului si penalitati de 0,.5%/zi?
Cel mai recent răspuns: geogeorge , utilizator 17:15, 29 Iulie 2014
buna ziua,
pai daca vanzatorul care a incheiat un contract de intermediere cu o agentie a vandut imobilul printr-o alta agentie sau fara ajutorul/interventia/intermedierea agentiei cu care a semnat contractul de intermediere...poate fi tras la raspundere?pentru ca practic un vanzator doreste sa vanda cat mai bine si mai repede bunul respectiv ....si daca agentia nu a reusit sa-l "ajute " in acest sens...poate pretinde ceva?
dar daca,sa zicem,cumparatorul care a incheiat un contract de intermediere cu o agentie a cumparat alt imobil fara intermedierea acelei agentii?
eu nu inteleg de ce in contractul de intermediere se specifica ,de exemplu,durata 1 an??
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
geogeorge, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa stiti inainte sa contactati o agentie imobiliara ContSters214341 ContSters214341 Drepturile consumatorilor in relatia cu o agentie imobiliara sunt protejate mai ales prin prevederile Ordonantei 21/1992. Deoarece cei de la ANPC nu-si ... (vezi toată discuția)
Probleme agentii imobiliare MaraRoxana MaraRoxana Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca un agent imobiliar sa treaca in anexa doar strada si numarul strazii si sa nu precizeze nr.apartamentelor ... (vezi toată discuția)
Comision la antecontract Lmps2016 Lmps2016 Buna ziua, Am folosit serviciile unei agentii imobiliare. Am vazut apartamentul, am stabilit o intalnire la notar, am semnat un antecontract si am platit un ... (vezi toată discuția)