Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca un agent imobiliar sa treaca in anexa doar strada si numarul strazii si sa nu precizeze nr.apartamentelor vizionate impreuna .Mentionez ca este vorba de un bloc nou,unde sunt mai multe apartamente de vanzare .
Buna ziua!
Prezinta importanta, in eventualitatea perfectarii unui contract de vanzare-cumparare, identificarea corecta a imobilului vizionat. Astfel, da, ar fi fost corect sa existe mentiuni suplimentare (de exemplu, in cazul mentionat de dvs., "apartament 2/3 camere, conform descrierii din anexa"). Trebuie tinut cont si de posibilitatea concreta de identificare a apartamentelor - daca blocul este in faza de constructie, o astfel de identificare poate fi doar generica (apartament x camere, la etaj y...)
De la caz la caz insa, aceasta descriere poate fi circumstantiata. De exemplu, poate ca respectivul contract mentioneaza ca intermedierea vizeaza orice tip de apartament din respectivul ansamblu rezidential.
Apartamentele sunt numerotate, deci se pot identifica,dar m-ar ajuta un cadru legal pe baza caruia agentia spune ca nu trece apartamentul ci doar imobilul cu adresa strazii si numarul ei .
Multumesc
Buna ziua din nou!
Veti avea in vedere prevederile Ordonantei nr. 21 din 21 august 1992 privind protecţia consumatorilor*) - Republicata
Art. 9 indice 4
În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a)preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b)deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c)nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d)situaţia juridică a imobilului;
e)nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
Art. 9 indice 5
Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a)datele de identificare a părţilor;
b)obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c)preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d)termenul de valabilitate al contractului;
e)condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f)condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g)nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h)clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i)precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j)drepturile şi obligaţiile părţilor;
k)situaţiile de forţă majoră;
l)data încheierii contractului.
Art. 9 indice 6
Contractele de intermediere imobiliară în care consumatorul are calitatea de potenţial cumpărător vor conţine, în plus faţă de cele prevăzute la art. 94, următoarele elemente:
1.caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenţa decizia de cumpărare, incluzând nivelul de finisare, dimensiuni, vechime şi poziţionarea faţă de punctele cardinale;
2.tarifele pentru serviciile prestate.
Art. 9 indice 7
O tranzacţie imobiliară se consideră încheiată în momentul în care vânzătorul şi cumpărătorul au semnat actul de vânzare-cumpărare.
Art. 9 indice 8
Contractul de intermediere imobiliară sau alte eventuale contracte accesorii încheiate între consumator şi agenţia imobiliară nu pot conţine clauze penale care să oblige consumatorul care nu îşi îndeplineşte angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decât onorariul pe care l-ar fi plătit în cazul încheierii tranzacţiei.
Art. 9 indice 9
Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a)când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b)când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c)când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
Art. 9 indice 10
Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.
Art. 9 indice 11
În baza contractului de intermediere imobiliară dintre agenţia imobiliară şi cumpărător, agenţia trebuie să asigure vizionarea imobilelor ce corespund preferinţelor consumatorului, înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
Apartamentele sunt numerotate, deci se pot identifica,dar m-ar ajuta un cadru legal pe baza caruia agentia spune ca nu trece apartamentul ci doar imobilul cu adresa strazii si numarul ei .
Multumesc
Buna ziua,
Am o situatie silimara si mi-ar placea sa stiu cum ati reusit sa rezolvati aceasta situatie? Este plauzibila aceasta justificare a lor de a nu trece exact numarul imobilul pe care ti l-a prezentat?
Buna ziua !
Mi-am dat seama ca agenții imobiliari își bat joc de oameni intr-un mod foarte urat . Adică pun la pozele de prezentare ale anunțului , foarte frumoase , mobilate , renovate , îngrijite , iar când ii suni la nr de la respectivul anunt cu casa pe care o vrei , îți spun sa le dai mesaj și ei îți trimit ce au liber . Și am primit mesaje cu niște locuințe care efectiv nu-ți venea sa te uiți nici la poze la cât de vechi și neîngrijite erau , iar când i am întrebat de ce la anunțul de pe site sunt alte poze , a spus ca sunt de fațada . Nu mi se pare normal . Pe lângă asta , toate anunțurile de pe site sunt in administrația lui .