avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate nicubila

Activitate nicubila

Buna


suntem o firma (SRL), relativ nou infiintata, producatoare de echipament ergonomic, si in acest moment se intrevede tot mai mult posibilitatea unei actiuni in curte pornind de la problematica unui brevet. Competitorul, un jucator f mare aflat in Olanda, ameninta cu inceperea procedurii de incalcare brevet in cazul unui produs al nostru, desi nu exista dovezi concludente care sa justifice acest fapt. Este dupa toate tiparele o actiune de intimidare prin care insa acel competitor cu buzunare f adinci urmareste sa ne atraga in costuri judecatoresti f mari. Problema este ca desi sansele noastre de castig sunt mari, odata initiata procedura in instanta, vor fi costuri f mari si doar ca sa dovedim nevinovatia.
In consecinta, indiferent de rezultatul final al procesului (care poate dura ani), ca firma nu o sa putem face fata costurilor legale. Ca vrem sau nu, insolventa este o cale spre care se pare ne indreptam.

Firma are momentan f putin rulaz, nu a avut niciodata sume mari care sa treaca prin conturi (doar cateva mii eur), iar momentan chiar sumele disponibile in conturi sunt f mici (datorita costurilor constante specifice inceperii activitatii firmei).

Este deci posibil sa incepem o procedura de faliment benevol (sau care varianta mai exista) astfel incat orice actiune in instanta (in Olanda) sa nu mai aiba parte de judecata? In caz ca competitorul demareaza actiunea si judecatorul solicita blocarea de garantii (procedura f curenta), in ce masura poate fi atras directorul sau actionarul firmei direct raspunzator cu averea proprie dincolo de toate bunurile firmei si capitalul social subscris (avand in vedere ca e SRL).

Va multumesc
Marius
Buna

am o problema legata de TVA si care devine din ce in ce mai ciudata pe masura ce inaintez catre forurile superioare fiscale sa cer o pozitie oficiala.
F pe scurt: export extracomunitar de produse prin intermediul postei catre clienti persoane fizice.
Avem un magazin online care incepe sa vanda produse extracomunitar si care vor fi livrate prin posta. In legislatia europeana (verificat UK si Irlanda) se spue f clar, excat pt situatia de comert electronic ca tot ce merge in afara UE nu este facturat cu TVA. Ceea ce pare f normal, avand in vedere ca si catre persoanele juridice e la fel.
Dar intreband la fiscul din Cluj, din dorinta de a fi siguri ca nu dam gresit cu ei, primim raspuns ca trebuie facturat cu TVA. Inteleg ca exista o goana dupa culegere de orice venit la buget, dar sa se faca in interiorul legii.
Problema mea ramane unde pot gasi acea reglementare scrisa negru pe alb ca astfel de export extracomunitar NU trebuie facturat cu TVA.
Am citit cum ziceam nenumarate articole oficiale (givernamentale) sau de incredere (KPMG) si este evident ca in toata UE se aplica aceasi regula, doar aici am primit raspunsul asta.

Stie cineva incotro sa ma indrept, cu ce pot merge lam mana sa pot intoarce opinia oficiala a fiscului?

multumesc
Marius