avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... faliment in caz de proces extern
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

faliment in caz de proces extern

Buna


suntem o firma (SRL), relativ nou infiintata, producatoare de echipament ergonomic, si in acest moment se intrevede tot mai mult posibilitatea unei actiuni in curte pornind de la problematica unui brevet. Competitorul, un jucator f mare aflat in Olanda, ameninta cu inceperea procedurii de incalcare brevet in cazul unui produs al nostru, desi nu exista dovezi concludente care sa justifice acest fapt. Este dupa toate tiparele o actiune de intimidare prin care insa acel competitor cu buzunare f adinci urmareste sa ne atraga in costuri judecatoresti f mari. Problema este ca desi sansele noastre de castig sunt mari, odata initiata procedura in instanta, vor fi costuri f mari si doar ca sa dovedim nevinovatia.
In consecinta, indiferent de rezultatul final al procesului (care poate dura ani), ca firma nu o sa putem face fata costurilor legale. Ca vrem sau nu, insolventa este o cale spre care se pare ne indreptam.

Firma are momentan f putin rulaz, nu a avut niciodata sume mari care sa treaca prin conturi (doar cateva mii eur), iar momentan chiar sumele disponibile in conturi sunt f mici (datorita costurilor constante specifice inceperii activitatii firmei).

Este deci posibil sa incepem o procedura de faliment benevol (sau care varianta mai exista) astfel incat orice actiune in instanta (in Olanda) sa nu mai aiba parte de judecata? In caz ca competitorul demareaza actiunea si judecatorul solicita blocarea de garantii (procedura f curenta), in ce masura poate fi atras directorul sau actionarul firmei direct raspunzator cu averea proprie dincolo de toate bunurile firmei si capitalul social subscris (avand in vedere ca e SRL).

Va multumesc
Marius
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 05:41, 22 Noiembrie 2010
in ce masura poate fi atras directorul sau actionarul firmei direct raspunzator cu averea proprie dincolo de toate bunurile firmei si capitalul social subscris (avand in vedere ca e SRL).

Exista un singur art in legea 85/2006 si anume 138 care prevede posibilitatea atragerii raspunderii patrimoniale personale. Cititi-l si constatati daca va incadrati
Este deci posibil sa incepem o procedura de faliment benevol (sau care varianta mai exista)

Numai daca soc are datorii se poate cere deschiderea procedurii insolventei , ceea ce nu rezulta din expunerea dvs. Ca urmare solutia ar fi dizolvare/radiere in conformitate cu prevederile legii 31/1990
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
Adrian Stoica, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar al preturilor de transfer Sabina123 Sabina123 Buna ziua, As dori sa va prezint urmatoarea situatie: -firma din Romania (SRL) cu 2 actionari sot-sotie.; -sotul este actionar totalitar la o firma din ... (vezi toată discuția)
Datorie firma vasile12 vasile12 Firma mea este un srl si are o datorie la banca. Executarea silita se extinde si la administrator, sau numai la imobilele si conturile firmei? (vezi toată discuția)
Agentie de turism samire07 samire07 buna, as vrea sa stiu cit ma costa deschiderea unei agentii de turism si daca merita la cit de multe sunt deschise acum. multumesc (vezi toată discuția)