avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Activitate gruianul

Activitate gruianul

Discuție Gardul comun
Bună ziua!
Am cumpărat imobil împrejmuit cu gard de fier. Între timp, constructorul a ridicat case și a legat pe lungimea gardului comun țeavă de gaz sudata de gardul metalic. Nu a cerut nici consimțământul celorlalți vecini. Plus că montând țeavă de gaz pe gardul devenit între timp comun, nu vom mai putea face ușor modificări sau reparații gardului...
Ce putem face?
Răspuns la discuția Adeverinta vechime in munca
Aveti posibilitatea sa stabiliti taxe petru eliberarea de acte pentru persoanele indreptatite, astfel incat sa va acoperiti costurile! Deci, afirmatiile dv. nu se sustin.
Răspuns la discuția Adeverinta vechime in munca
Pe ce baza legala poate un lichidator sa refuze sa-i elibereze adeverinta de vechime in munca unei persoane indreptatite?
Mai degraba fondul problemei ar fi că lichidatorul s-a "dispensat" de arhivă prin nerespectarea prevederilor legale in vigoare...
Răspuns la discuția Adeverinta vechime in munca
Citati din Legea 85/2006 doar ceea ce va convine dv. momentan.

Se aplică prevederile art. 136 din Legea 85/2006 în cazul în care s-au respectat şi celellate articole din această lege, respectiv:
Art. 113. - (1) Vor fi puse sub sigilii: magazinele, magaziile, depozitele, birourile, corespondenta comerciala, arhiva, dispozitivele de stocare si prelucrare a informatiei, contractele, marfurile si orice alte bunuri mobile apartinând averii debitorului. (6) În timpul actiunii de sigilare, lichidatorul va lua masurile necesare pentru conservarea bunurilor. (2) Lichidatorul, pe masura desfasurarii inventarierii, ia în posesie bunurile, devenind depozitarul lor judiciar.


În aceste condiţii, arhivei i se aplica prevederile Legii 16/1996 în care se stipulează la art. 18^1 astfel:
Creatorii si/sau detinatorii de documente, persoane juridice, care isi schimba regimul de proprietate sau isi modifica obiectul de activitate, precum si noii detinatori care preiau patrimoniul au obligatia sa dispuna masuri pentru pastrarea, conservarea si evidenta arhivei, in conditiile prevazute de lege.


Cum poate fi declarată închisă procedura de faliment dacă nu s-au respectat în totalitate prevederile legislaţiei în vigoare? :))

PS
Totusi cred ca in speta dv. invocarea prevederilor Legii 544/2001 e neîntemeiata.
Răspuns la discuția Adeverinta vechime in munca
Conform legilor in vigoare, in calitate de lichidator, trebuia sa va ocupati de arhivarea in mod corespunzator a documentelor create de-a lungul timpului de unitatea pe care ati lichidat-o. In consecinta, trebuia sa-i eliberati adeverinta persoanei care a solicitat acest lucru.

Daca Arhivele Nationale v-au raspuns ca nu pot prelua documentele unitatii lichidate din lipsa de spatiu trebuia sa va adresati instantei de judecata sau sa gasiti o firma de arhivare privata.


Răspuns la discuția Recuperare vechime
Inainte de 1990, existau multe intreprinderi si fabrici de stat.
Dupa 1990, majoritatea au fost privatizate prin metoda MEBO si au devenit SC-uri si SA-uri. Unele au supravietuit pana in prezent iar altele s-au desfiintat fiind lichidate judiciar de firme specializate numite prin hotararea judecatorilor sindici din cadrul Tribunalelor Comerciale din tara.
Conform legislatiei in vigoare, firma lichidatoare este obligata sa pastreze si sa protejeze arhiva unitatii lichidate si sa elibereze adeverinte persoanelor indreptatite.
De aceea, va sfatuiesc sa mergeti mai intai la Registrul Comertului sa intrebati despre unitatea care va intereseaza, daca aceasta mai functioneaza in prezent sau nu. In cazul in care unitatea a fost lichidata judiciar conform legii insolventei, veti lua legatura cu firma lichidatoare care trebuie sa va sprijine in eliberarea actul solicitat. Firma lichidatoare poarta intreaga responsabilitate cu privire la modul in care s-a ocupat de arhivarea documentelor unitatii lichidate.
In cazul in care firma lichidatoare refuza sa va elibereze actul solicitat, va puteti adresa instantei de judecata.
(Un reprezentant al Arhivelor Nationale)
Răspuns la discuția certificat constatare deces
PAS22 a scris:

La Arhivele Nationale si tot gasiti ceva! Dar in primul rand va trebui sa fiti sigur ca, intr-adevar, tatal dv a decedat.


Registrele de stare civila pentru născuţi, căsătoriţi şi decedaţi se predau la Arhivele Naţionale (centrale sau judeţene) dupa 100 de ani de la incheierea lor de catre unitatile creatoare, respectiv Primăriile şi vor fi ţinute arhivate pe termen nedeterminat, adică Permanent (numai dacă nu dă bomba atomică peste ele!).
Răspuns la discuția certificat constatare deces
avocatPetre a scris:

o intrebati pe mama.. nu cred ca acum mai sunt acte de cand a murit tatal dvs.. depinde ce varsta aveti


Dar de ce nu mai sunt acte dl. avocat ?
Oare nu au si ele niste termene de pastrare conform Legii 16/1996 ?
Răspuns la discuția certificat constatare deces
Dragă Florentina Mihaela, te înşeli amarnic dacă crezi că e atât de uşor să obţii de la un spital fişa medicală a unei persoane decedate VREODATÃ în acea unitate spitalicească.
Îţi spun în cunoştinţă de cele susţinute, deoarece tatăl meu a decedat acum aproape 20 de ani în Spitalul X şi cei de acolo au refuzat să-mi de vreo informaţie legată de boala şi cauzele decesului tatălui meu. Aceste informaţii care mă priveau direct, ca fiu legitim al tatălui meu, mi-au fost refuzate în baza unei LEGI, mai precis legea nr. 46/2003, privind drepturilor pacientului care la art. 21 precizează ca: "Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia".

Consider că această lege în loc să reglementeze, crează doar nişte abuzuri:
- în primul rând este aplicată retroactiv;
- nu precizează modul în care rudele de gradul I (părinţi, copii) ale decedatului pot avea acces la aceste informaţii;
- nu precizeză când vor fi accesibile aceste informaţii, după 5, 10 sau 100 de ani
- şi dacă decedatul suferea de o boală ereditară sau orice altă boală care ar putea ajuta la clarificarea sau preîntâmpinarea unor aspecte privind sănătatea descendenţilor acestuia?

Legile statului ar trebui să vină în sprijinului interesului general al cetăţenilor nu în îngrădirea drepturilor.

(Oare informaţiile privind tratamentul, prognosticul, diagnosticul ex-pacientului Mihai Eminescu mai sunt confidenţiale având în vedere că a murit în 1889 ?);

Nici măcar Instituţia Avocatului Poporului nu a reuşit să mă ajute în demersul meu şi m-a "sfătuit" să mă adresez instanţei de judecată, când eu nu vroiam decât să aflu de ce boală a suferit tatăl meu şi cauzele decesului, pentru că nu vroiam să intentez nimănui proces după 20 de ani...

Păcat că trăim într-o ţară strâmbă şi tristă...