avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Activitate mironvsl

Activitate mironvsl

Răspuns la discuția Tariful orar acord pentru 2010
Multumesc!:)
Am comentat pe acest forum tocmai pentru ca mi s-a parut neclara aplicarea prevederilor legale referitoare la salariul minim brut pe tara.
Ultimul comentariu postat de catre gia38200 nu face decat sa complice problema din discutie si sa deschida o alta problema ... sau curiozitate. As fi vrut ca parerile pro/contra sa nu se refere la persoana care face comentarii sau pune intrebari ci sa lamureasca problemele ridicate folosindu-se argumente puternice completate cu prevederile legale corespunzatoare.
Din ce ati spus inteleg ca imi dati dreptate cu privire la faptul ca articolul din Codul muncii nu obliga in niciun fel un anumit mod de calcul al salariului tarifar orar pentru diferite forme de salarizare, salariul minim brut pe tara fiind doar o referinta. Grija angajatorilor este, in consecinta, sa nu stabileasca prin contractele de munca incheiate salarii mai mici decat cel stabilit prin hotararea de guvern (1051/2008).

Nu a spus nimeni ca formula de calcul a tarifului de acord pe unitatea de produs/serviciu/lucrare efectuata prin care se remunereaza salariatul nu contine si indicatori de tipul cantitate produsa, coeficient normativ de viteza, timp productie, timp normat pe operatiune, nr. cicluri de productie, norma de productie, norma de timp, salar orar.....si altele..... Tariful de acord poate avea la baza o formula complexa, si intotdeauna aceasta va include si salariul orar.
In casa de obicei imi zugravesc singur, deci sunt salvat de la a face calcule aberante pentru a salariza vreo echipa de zugravi.

Astept in continuare pareri/opinii cu argumente.
Toate bune.
Parerea mea este urmatoarea:

Articolul 159 din Codul Muncii nu ne spune cum se calculeaza salariul orar ci ne spune ca un angajator nu poate stabili la incadrare un salariu mai mic decat minimul brut pe tara precizat. Astfel acest minim brut pe economie reprezinta doar o referinta pe care fiecare angajator trebuie sa o aiba in vedere la fiecare incadrare, sa aibe grija sa nu stabileasca un salariu mai mic de aceasta referinta. Articolul 159 nu obliga in niciun fel un anumit mod de calcul al salariului tarifar orar pentru diferite forme de salarizare, ci doar precizeaza un minim brut pe tara si stabileste un salar minim orar sub care angajatorii nu pot stabili salarii in CIM-urile incheiate.

Astfel dupa parerea mea salariul tarifar orar pentru salarizarea in regie se poate stabili prin impartirea salariului de baza la numarul de ore lucratoare din luna. Modul asta de calcul are dezavantajul ca tarifarul orar va diferi de la o luna la alta. Daca se face o medie lunara a numarului de ore salariul tarifar orar va fi acelasi.

Nu se poate vorbi de spre salariu orar in cazul salarizarii in acord deoarece retribuirea in acord se face utilizand niste tarife pe unitatea de produs/serviciu/lucrare efectuata nu la numarul de ore prestate.

Astept pareri pro/contra.
Multumesc.