avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Activitate Teddy_Popescu

Activitate Teddy_Popescu

Răspuns la discuția echivalare studii master
Nu se pot echivala cu un master. Diploma obtinuta la examenului de stat se echivaleaza cu nivelul licenta.Asadar trebuie sa urmezi un master pentru ca sa ai al doilea nivel de studii superioare finalizat.
Confuzia apare deoarece pentru absolventii de studii superioare de acum 20 nu este necesara diploma de master pentru inscrierea la doctorat .... si cam atat.
In 7 iunie a.c. mi-am depus demisia din postul de profesor, dand scolii in care am activat un preaviz de 15 zile, conform Codului muncii. Ca atare, din data de 21 iunie contractul meu individual de munca a incetat si mi s-a platit indemnizatia de concediu datorata. Eu am fost membru de sindicat in FSLI, la fel ca toti colegii mei din scoala.
Problema mea e urmatoarea: din indemnizatia de concediu mi-a fost retinut 1% din venitul brut - cotizatie la sindicat. In momentul in care am demisionat din invatamant, am demisionat si din sindicat si, pe cale de consecinta consider ca nu mai datoram aceasta cotizatie, Am facut o cerere de restituire a sumei platite si nedatorate la scoala, dar aia refuza sa-mi dea banii inapoi, pe motiv ca e o lege care zice ca trebuie sa-mi retina banii astia, indiferent ca sunt sau nu membru de sindicat.
Eu cred ca asa o lege este cel putin ciudat sa existe (dar noi, fiind romani, poate ca nu-i chiar imposibil sa functioneze in Romania) macar pentru motivul ca scoala e patronatul, iar sindicatele sunt cele care i se opun patronatului. Cum sa-mi imaginez ca patronatul are obligatia sa faca pe casierul unei organizatii sindicale? Adica, un sindicat ar trebui sa se organizeze singur ca de aia are lider sindical, casier etc...
Intrebarea mea e: Au astia dreptate sau eu? Datoram cotizatie la sindicat pentru indemnizatia de concediu platita dupa ce am demisionat din invatamant?
Multumesc
perioada - 2 ani de la data la care au fost validate rezultatele examenului de primire in profesie
=D>
Multam fain. M-ati linistit!
Sefa contabila. Ea zice ca-mi reduce cu 25% indemnizatia. Zice gresit?
Art. 145 din Codul muncii zice, la alin. 2 ca:
"(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. "
In 7 iunie a.c. mi-am depus demisia din postul de profesor, dand scolii in care am activat un preaviz de 15 zile, conform Codului muncii. Ca atare, din data de 21 iunie contractul meu individual de munca inceteaza. Data de 21 iunie coincide cu prima zi de concediu de odihna la care am dreptul conform legislatiei in vigoare (Codul muncii, Statutul personalului didactic) scazand si zilele de CO efectuate pana in prezent.
E de notorietate ca guvernul a emis o lege care vizeaza scaderea salarilor bugetarilor cu 25%, lege care, la data la care eu ies din sistem (21 iunie 2010), nu este inca in vigoare.
Eu presupun (si va rog pe dumneavoastra sa ma corectati daca gresesc) ca indemnizatia de concediu nu trebuie sa-mi fie afectata de aceasta lege.
Iata pe ce imi intemeiez eu presupunerea:
Conform art. 141 alin 4 din Codului muncii, "(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. "
Art. 145 din Codul muncii zice, la alin. 2 ca: "(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. "
Art. 103 din Statutul personalului didactic prevede urmatoarele: "Art. 103. Cadrele didactice beneficiaza de dreptul la concediu astfel:
a) concediul anual cu plata, în perioada vacantelor scolare, respectiv universitare, cu o durata de cel putin 62 de zile, exclusiv duminicile si sarbatorile legale; [...]".
Deduc din cele de mai sus urmatoarele:
* Dreptul meu de a fi platit pentru concediul la care am dreptul se naste in 21 iunie 2010. Indemnizatia de concediu se calculeaza ca o medie a veniturilor din ultimele 3 luni...etc.
* Legea cu scaderea cu 25% a veniturilor bugetarilor, la data de 21 iunie nu este inca in vigoare.
* Chiar daca plata acestor drepturi se face la o data ulterioara intrarii in vigoare a legii care diminueaza veniturile bugetarilor, ea nu mi se aplica, pentru ca legea nu retroactiveaza.
Pe cale de consecinta, scoala imi datoreaza indemnizatia pentru concediul de odihna intreaga, neafectata de legea cu diminuarile, data de guvernul lui Boc!
Daca constructia mea logica si juridica e gresita, va rog pe dumneavoastra - specialistii - sa mi-o corectati.
Cu deosebita stima,
Un fost profesor exasperat, actualmente demisionat