avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Activitate johnny_1961

Activitate johnny_1961

Răspuns la discuția Cerere casa de pensii!
Buna seara

Se poate va rog sa mi spuneti ce pot face cu :

Constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit prevederilor Legii nr.188/1999
privind Statutul funcţionarilor publici sau, după caz, potrivit legislaţiei muncii următoarele fapte:
a) nerespectarea termenelor de soluţionare a petiţiilor, prevăzute în prezenta ordonanţă;

Multumesc frumos

Cornel Vasile a scris:

Cam greu o sa vina raspunsurile la petitii de la C.P.

Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată.

Buna ziua

Am depus o cerere la casa de pensii in data de 02.09.2024 si nu am primit niciun răspuns !
Ma puteti va rog ajuta cu un sfat ! Ce cai legale am sa i fac sa raspunda la cerere !
Multumesc frumos
Răspuns la discuția Legea pensiilor 360/ 2023
Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz”, a anunțat CNPP.

Carp Mircea a scris:

In interpretarea mea nu veti trece la limita de varsta.

Buna ziua

Am primit de la casa de pensii rapuns la petitia mea privind trecere la limita de varsta conform art 56 din legea 360/2023 !
“ Buna ziua.

Da,aveti dreptul la pensie de limita de varsta.

Nr inreg. ….’
Se pare ca v ati inselat in acesta speta !
Oricum, nici eu nu cred pana nu vine decizia , chiar daca mi au raspus !
Zi buna
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Faceti cerere de trecere l lumita de varsta conf art 56 din legea 360/2023

Olteanrodica a scris:

Buna ,va rog sa îmi spuneți dacă eu am ieșit la pensie anticipata parțială ,am lucrati 40 ani și 3 luni contributivi,Virsta de 60 ani împliniți ,am dreptul după nouă lege sa trec la limita de vârstă sa nu mi se mai perceapă penalități? Multumesc

Buna

Dna Ministru spunea , citez :
“„Puteți să ieșiți la pensie în momentul în care aveți 40 de ani stagiu de cotizare. Din cei 40 de ani, 35 trebuie să fie contributivi. Diferența pot să fie din stagii necontributivitate. Dumneavoastră puteți ieși la 60 de ani cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, la bărbați. Dar dacă dumneavoastră aveți 35 de ani contributivi și diferența necontributiv până la 40 de ani, vă puteți pensiona fără nicio penalizare”, a declarat oficialul, scrie Gândul.

Armata și facultatea se adaugă ca vechime la pensie
Cu toate acestea, în ceea ce privește beneficiile pentru fiecare categorie în parte, există câteva diferențe.

„Aici este o noutate și pentru mame și pentru tați, dacă mama sau tatăl a stat în concediu de creștere copil, și perioada de creștere copil este pe noua Lege 360 pe 2023 perioadă contributivă. La femei, vârsta standard de pensionare, astăzi, fiindcă avem o creștere eșalonată a vârstei de pensionare, este 62 de ani și patru luni. În cazul femeilor, mai au un beneficiu suplimentar față de bărbați, în sensul că beneficiază și de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni, pentru fiecare copil, până la un număr de șapte copii. Deci, dacă ai doi copii beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, dacă ai trei copii, un an jumătate ș.a.m.d. Și în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, avem anexa trei din lege care arată exact, fiindcă în cazul femeilor avem o creștere eșalonată atât a stagiului de cotizare, cât și a vârstei de pensionare”, a mai transmis Simona Bucura Oprescu.

goplanet a scris:

Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu contributiv trebuie sa fie contributivi sau se poate sa fie și stagiu necontributiv?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Participant anonim

Bună ziua și Hristos s a inaltat !
Acum am iesit de la Minister,am vorbit cu o doamna tare cumsecade!
Nu pot sa i dau numele , nu am acordul ei !
Rapunsul a fost clar !
Daca ai 35 ani stagiu de cotizare contributiv + 5 ani stagiu de cotizare ( intra si facultate, armata ), la 01.09.2024 trebuie sa faci cere pentru trecere la limita de vârstă, mentionand art 56 din lege !
Deciziile noi care vin , o sa aiba doar formula noua de calcul al pensiei!
Nu se trece automat la limita de varsta , trebuie cerere !
M am linistit , astept septembrie !

Sa auzim de bine !

Carp Mircea a scris:

Fiecare are dreptul sa interpreteze,ceea ce mi se pare a fi normal.
Mai avem 5 luni de asteptare si ne vom convinge de modul de aplicare.

Buna ziua

As avea si eu o intrebare !

La calcul stagiul de cotizare , dupa anul 2001 era o limita , niste plafoane !
De exemplu in 2006 era 5385 ! Daca in anul respectiv am castigat intr o luna 8000 ( bonus de merit ), de la 1 sept 2023 se vor recalcula si aceste sume pentru care au foat platite taxe CAS la tota suma ?Sau se mentin acele plafoane ?
Este prevazut in noua lege eliminarea acestor plafoane ?
Mulțumesc

Va salut

Art 62 din prezenta lege, 263/2010 are efect pana pana la 01.09.2023 , apoi nu mai trebuie avuta in discutie , dupa data cand intra legea moua !
Nu poti amesteca art din cele doua legi !
Dar hai sa mai asteptam si vedem !
Pe la sfarsitul lunii mai trimit o petitie l casa de pensii si va spun !
Toate cele bune !

Carp Mircea a scris:

Legea 263/2010
Art.62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
Legea 360/2023
Art.144
(3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislației anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
Art.56
Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.

-Daca depaseste stagiul complet cu 8 ani si nu cu 5, de ce la art.144(3) din legea 360/2023 nu se precizeaza ca trece din oficiu la limita de varsta in baza prevederiloir art.56 ?
-Se spune:.............................................devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
-De ce se mai face trimitere la 144(7) ?: La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) și (4) și art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă.....................si nu direct la art.56 ?

Limitarea salariului

Buna ziua

La calculul pensiei mele am observat ca in anumite luni nu mi a fost luat in calcul sumele obținute si pentru care au fost platite toate taxele ,
Este un tabel pentru ani cand salariul avea o limita in anul respectiv !
De expl :
In anul 2001 limita era de 12445959 , eu castigam mai mult , dar pentru calcul era salariul din tabelul cu plafonare .
Sau in 2005 era 4605 si in luna cand primeam bonus acesta nu era luat in calcul !
Am observat cand am cerut la casa de pensii stagiul meu de cotizare !
Cu legea noua de la 1.09.2024 se vor adauga si aceste sume la stagiul meu de cotizare ?

Multumesc frumos