avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate mihatp

Activitate mihatp

revin cu nelamuririle mele... ma lovesc de aceleasi refuzuriX-(, iar acum mai am putin pana nasc.

iata ce raspuns am primit ca motivatie ca nu se iau in calcul la calcularea CIC a conventiilor civile de prestari servicii...

"Activitatea independenta este definita ca atare, nu se exercita pe conventii civile.
Ea se exercita sub forma de prestatie autorizata a unei profesiuni (cazul PFA), sub forma de cesiune a drepturilor de proprietate intelectuala (scriitori, ziaristi, artisti etc) sau in conditiile reglementate de legi speciale pentru profesiile liberale (avocati, arhitecti, notari, medici etc).
Conventia civila este reglementata de Codul civil ca insemnand "lucrare pusa in serviciul altuia" - deci plata este, practic, un pret, o taxa, nu un venit profesional. Mai mult, lucrarea trebuie sa fie "o intreprindere determinata sau pe un timp marginit”. Se impune, deci, executarea intr-o singura prestatie sau timpul pentru care presteaza serviciul res­pec­tiv sa fie limitat (dau zapada din curte, impart fluturasi intr-o zi etc).
Folosirea acestui tip de conventie pentru a masca relatii de munca este foarte avantajos pentru parti (mai ales la impozitarea cu 10%) pana la un punct, dar se dovedeste ca la momentul semnarii cel putin o parte nu intelege ce risca asumandu-si-l."

la asta cum pot sa raspund?!
Imi cer scuze ca revin pe o tema ce pare clara!
Pana azi stiam ca la calcului CIC intra si veniturile din conventia civila de prestari servicii. Azi, juristul de la Agentia de Prestatii Sociale din orasul in care locuiesc a zis ca NU. Care e adevarul? Si daca pot beneficia de asta cum ii dovedesc? Cum ii conving? Mentionez ca s-a facut plata de 16% impozit (10 institutia si 6 eu), si este cel de-al doilea job, mai am un contract individual de munca (jobul principal).

Multumesc tare mult!