avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate efigia

Activitate efigia

Art. 844. Dacã dispozitia prin acte între vii sau prin testament, constituie un uzufruct sau o renditã viagerã, a cãrei valoare trece peste cantitatea disponibilã, erezii rezervatari au facultatea de a executa aceste dispozitii sau de a abandona proprietatea cantitãtii disponibile.
Răspuns la discuția Testament cu uzufruct viager
In testament scie ca lasa toate bunurile materiale aflate la moartea sa , dar nu are decat acest imobil si ceva bani in banca , pe care sotul si fratele nici macar nu iau amintit . Este vorba de doi frati atat. Si notarul si un avocat cu care am vb ne-a spus ca am avut totusi noroc ca socrul a tinut sa se scrie in testament ca mai are doi mostenitori rezervatari.....
Răspuns la discuția Solicitarea rezervei
Este vorba de un testament cu clauza de uzufruc viager , in care sunt consemnati totusi si cei doi mostenitori rezervatari , care doresc sa poata si ei folosi o parte din imobil . Pentru ca nu au reusit sa se inteleaga la notar cu sotia tatalui lor in vederea folosiri imobilului au fost sfatuiti sa deschida proces.
La deschiderea procesului pentru solicitarea rezervei si a iesiri din indiviziune trebuie sa se plateasca 3 % din valoarea impozabila a imobilului , si trebuie platit la inceput ?
Răspuns la discuția Testament cu uzufruct viager
elenazod a scris:

Daca nu se poate realiza dezbaetrea succesorala la notariat, atunci singura competenta este instanta de la ultimul domiciliu al defunctului.
Dar atentie mare ati acceptat succesiunea in termenul de 6 luni? expres (prin declaratie la notariat) sau tacit prin acte de administrare a bunurilor, plata impozitelor, reparatii a? cand ati mers la notariat data? si exista vreo dovada?
Daca mostenitorii rezervatari nu au acceptat succesiunea in cele 6 luni pot fi decazuti din dreptul de a mosteni.

Consultati mai bine un avocat din localitatea dvs in aceasta situatie.

Av. Zodila Elena
www.onlinelawyer.ro


Da sa acceptat sucesiunea si exista si un act semnat la notar. Deci ramane intrebarea daca avem vreo sansa in instanta . Am incercat pe cale amiabila si sotia nu doreste in nici un fel sa lase drept de folosinta nici o parte din imobil desi sau pus la dispozitie mai multe variante spune ca e dreptul ei si nu vrea sa recunoasca dreptul fiilor sotului ei.
Răspuns la discuția Testament cu uzufruct viager
Socrul a murit in aprilie. Sotul si fratele sau au fost la notar dar notarul la care au fost repartizati nu le-a dat prea multe detalii , sucesiunea nu sa terminat. Rezerva se solicita doar prin tribunal cu proces? Si ce sanse sunt sa castige ?
Buna ziua socrul meu a facut sotiei lui , care nu este si ea propietar al imobilului testament cu uzufruct viager dar in acelasi testament se specifica ca mai are doi mostenitori rezervatari. Pot face mostenitori rezervatari ceva sa poata folosi si ei o parte din imobil? Si daca da ce ?Specific ca suntem constienti ca are si ea o parte din mostenire si nu dorim decat sa i se restranga drepturile la uzufruct in asa fel sa putem folosi si noi o parte din imobil , avad posibilitatea sa se foloseasca separat nu la comun cu sotia.
Răspuns la discuția uzufruct viager
vaduva mihai a scris:

Testamentul poate fi atacat pentru mai multe motive.
Daca intr-adevar, testatorul nu avea probleme psihice care ii diminuau sau ii aboleau discernamantul, testamentul poate fi anulat pentru acest motiv.
Dar daca, problemele psihice nu afectau discermanatul acestuia, el avand discermanat la momentul "facerii" testamentului, acesta va fi mentinut ca valabil.
In plus, sotia supravietuitoare, in urma dezbaterii succesiunii, va avea o cota de 1/4 din dreptul de proprietate al imobilului.
Cata vreme sotia supravietuitoare are un drept de uzufruct viager asupra imobilului in cauza, dvs nu aveti posibilitatea sa-i tulburati execitarea acestui drept.
Uzufructul reprezinta nu numai dreptul de a locui in imobil, ci mai mult de atat.
Impozitele se vor plati in functie de cotele fiecaruia, respectiv sotia supravietuitoare 1/4, descendentii directi 3/4.
Puteti ataca testamentul, fara doar si poate, ramane sa dovediti cele sustinute de dvs.
Av. Mihai Vaduva


Si atunci sotul urmeaza sa plateasca impozitul pe un bun pe care nu il poate folosi?
Discuție uzufruct viager
Socrul meu a facut un testament prin care lasa sotiei sale uzufruct viager pe toata durata vieti,
Sotia sa nu este si ea propietar al casei deci are doar foarte putina parte din mostenire si nu are copii cu socrul
Socrul meu a avut probleme psihice si avea chiar si certificat de handicap psihic , deci avea oare dreptul sa faca acet testament ?
A doua intrebare este noi nu avem dreptul de a locui in acel imobil?
Daca sotul devine propietar si noi nu avem dreptul de a locui trebuie sa platim impozitpe locuinta?
Putem ataca testamentul si in ce baza si cam ce sorti de izbanda am avea in conditile prezentate?
Răspuns la discuția uzufruct viager