NU, nu este trecuta marja fixa in contractul initial. Redau, mai jos, motivul trecut in notificarea adresata bancii:
"In Contractul de credit imobiliar, se specifică, la punctul 4.1., că “nivelul dobânzii curente la data semnării Contractului este de 9.00% pe an, indexabilă. Schimbarea nivelului dobânzii se poate face la iniţiativa băncii ca efect al politicii acesteia în raport cu costul resursei şi se va aplica la soldul creditului existent la data modificării dobânzii”. In Condiţiile generale de acordare a creditului se precizează, la pct. 2.1., că „dobânda va fi stabilită prin raportare la indicele de referinţă LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finanţare şi de o marjă aplicată de Banca, toate fiind însumate într-o rată a dobânzii care va fi aplicată Imprumutatului. Indicele LIBOR este cel oficial, cel privind costurile de finanţare este determinat prin contractul de finanţare, iar marja Băncii este stabilită prin Decizia acesteia”.
- deoarece marja băncii nu a fost specificată nici în Contractul de credit imobiliar, nici în Condiţiile generale de acordare a creditului, nici în răspunsul Băncii Transilvania SA Sucursala Suceava (nr. x din 16.09.2010) şi nici prin afişare la sediul băncii sau pe site-ul acesteia, înţeleg că valoarea acestei marje este 0 (zero) sau, cel mult egală cu diferenţa dintre dobândă şi valoarea indicelui monetar la data semnării contractului, ceea ce înseamnă o valoare maximă de 4.4225 puncte procentuale, cu mult mai mică decît cea propusă prin Actul adiţional. Menţionez că am fost obligată să fac acest calcul în vederea obţinerii valorii marjei la data semnării contractului deoarece, la cererile mele, atît cele verbale cît şi la cele scrise şi înregistrate la sediul băncii Dumneavoastră cu nr. Y/19.05.2010, respectiv Z/30.08.2010, nu am primit nici un răspuns edificator în acest sens. Mai mult, din valoarea calculată de mine pentru marjă nu s-a scăzut acel indice dat de costurile sursei de finanţare ceea ce ar fi dus la obţinerea unei marje aproximativ egală cu jumătate faţă de cea propusă prin Actul adiţional.
- modificările OUG 50/2010 se referă strict la exprimarea variabilităţii dobânzii în funcţie de valoarea EURIBOR/ROBOR/LIBOR şi interzic schimbarea marjei, aceasta fiind fixă pe toată durata derulării contractului (v. art. 37, alin. a). Astfel, înţeleg textul acestei ordonanţe ca fiind baza legală pentru înlocuirea dobânzii iniţiale care era „stabilită prin raportare la indicele de referinţă LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finanţare şi de o marjă aplicată de Banca, toate fiind însumate într-o rată a dobânzii care va fi aplicată Imprumutatului” cu valoarea EURIBOR la care să se adauge marja fixă existentă în contractul iniţial. Prin urmare, modificările impuse prin legislaţie privesc, în cazul meu, numai indicele de referinţă, nu şi marja neprecizată. Astfel, dobânda creditului va deveni echivalentul valorii EURIBOR + marja existentă în contractul iniţial, iar singurele precizări în plus, conform OUG 50/2010, vor fi detaliile de actualizare a valorii indicelui pe parcursul rambursării creditului.
- consider, conform calcului mai sus mentionat, ca mărirea marjei de la maxim 4.4225 la _____ puncte procentuale (cît este propus de bancă prin Actul aditional) este o condiţie neavantajoasă pentru mine şi, în plus, nici nu respectă prevederile OUG 50/2010. Conform OUG 50/2010 am dreptul să refuz condiţiile neavantajoase din Actul adiţional comparativ cu cele agreate iniţial în Contractul de credit imobiliar."
La mine s-a luat in calcul liborul si am cautat pe internet valoarea la data incheierii contractului. Nu stiu cit de corect este acest calcul, dar, e mai mult decit ceea ce mi-au oferit ei! Daca nu e bun calculul meu, poate scot si ei acea formula, respectiv marja din ascunzatoare pentru a demonstra ca eu gresesc.
Si, ca sa nu uit, vineri am fost din nou la "barbatul-zina" care nu a reusit diminuarea marjei si incareca sa ma convinga sa semnez AA in varianta lor ca pe luni, marti, obtine si reducerea! Chiar cred ca noi sintem prosti!?
Bubulanu, cit ajunge onorariul avocatului? Voi v-ati constituit intr-un grup sau e o actiune independenta?
bubulanu a scris:
rashid a scris:
Inca nu trebuie sa ma feliciti pentru ca n-am primit nimic si stau ca pe ace. Notificarea catre ei am structurat-o, in mare, si astept sa vad care e, practic, a doua oferta. Personal, nu cred ca va fi o diminuare mai mare de 0.25 puncte si asta doar ca sa-mi inchida gura. Din discutia de aseara mi-am dat seama ca a fost totusi surprins de faptul ca am facut un astfel de calcul si, in final, m-a luat si pe mine cu abureli de genul celor scrise de Bubulanu. Cea mai tare a fost ca la banca lor dobinda nu a fost calculata in functie de indicii monetari si acum nu ma ajuta cu nimic, iar eu l-am intrebat sagalnic daca-mi sugereaza, printre rinduri, sa-mi fac finantare de la alta banca, unde marja e maxim 5-6? Eu mizez si pe concurenta dintre banci si am in vedere o refinantare in cazul in care la ei nu gasesc intelegere, dar ceva mai incolo. Va doresc SUCCES si credite cu dobanzi f mici!
rashid nici tu nu ai trecuta in contract marja fixa? cum ai calculat-o?