avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Activitate rashid

Activitate rashid

Cu scuzele de rigoare pentru intarziere, multumesc pentru raspunsuri!
In situatia mea, este mai indicat sa apelez la un mediator? Daca raspunsul este afirmativ, poate sa-mi spuna cineva pasii pe care trebuie sa-i urmez si cam la cat ajunge onorariul?
Multumesc anticipat!
Multumesc pentru raspunsuri!
Referitor la ancheta sociala, aceasta se va efectua chiar daca eu sunt de acord ca minorul sa-i fie incredintat, spre crestere, mamei? Pentru ca, indiferent de felul in care a procedat ea, eu vreau binele copilului iar parerea mea e ca un copil nu trebuie despartit de mama lui! In plus, desi el vrea sa vina acasa, eu nu pot sa-l cresc de unul singur (am incercat dar mai mult de 2 saptamani n-am reusit). As putea sa cer custodia comună a minorului? Ce anume presupune acest lucru?
Din nou, multumesc anticipat pentru ajutor!
Buna ziua,
Am sa va prezint, în mare, problema cu care mă confrunt: am un minor rezultat în urma unei relatii de concubinaj şi, cu 4 luni in urmă, fosta mea partenera a părăsit domiciliul luând şi copilul cu ea. Toate demersurile mele de a o face sa se razgândeasca nu au avut efectul scontat. Pâna acum am contribuit cu bani la cheltuielile legate de nevoile celui mic si, mai mult, am avut grija de el atunci când ea lucra in schimbul 2 sau la sfârsit de saptamâna. Recent, mi-am gasit pe altcineva si atunci, fosta partenera m-a anuntat că mă dă în judecată pentru pensie alimentară, lucru care s-a şi întâmplat cf. citatiei trimise pe 6 mai.
Nedumeririle mele sunt următoarele:
1. Atât timp cât am fost de acord ca cel mic să rămână la ea şi eu o ajut cu bani de ce e nevoie de proces pentru stabilirea pensiei? Oricum cel mic este copilul meu, l-am recunoscut, îl iubesc şi nu se pune problema sa-l abandonez în niciun fel!
2. Sunt de acord ca minorul sa fie incredintat mamei dar, in acelasi timp, mi-e frica de "programul de vizită" care îmi va restricţiona accesul la el şi, în felul acesta, ne va îndepărta unul de celălalt.
3. De ce trebuie să plătesc eu cheltuielile de judecată cînd ea este cea care a plecat de acasă, ea a dorit şi a produs ruptura?!
4. Trebuie să-mi iau un avocat, primesc unul din oficiu sau pot să-mi pledez şi singur cauza?
Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor!

Buna ziua,
As vrea sa stiu daca a primit cineva, pina acum, raspuns la notificarea prin care se refuza AA? Daca DA, s-a ajuns la o solutie agreata atit de banca cit si de client? Sau banca a propus, din nou, o varianta convenabila doar pentru ea?
NU, nu este trecuta marja fixa in contractul initial. Redau, mai jos, motivul trecut in notificarea adresata bancii:
"In Contractul de credit imobiliar, se specifică, la punctul 4.1., că “nivelul dobânzii curente la data semnării Contractului este de 9.00% pe an, indexabilă. Schimbarea nivelului dobânzii se poate face la iniţiativa băncii ca efect al politicii acesteia în raport cu costul resursei şi se va aplica la soldul creditului existent la data modificării dobânzii”. In Condiţiile generale de acordare a creditului se precizează, la pct. 2.1., că „dobânda va fi stabilită prin raportare la indicele de referinţă LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finanţare şi de o marjă aplicată de Banca, toate fiind însumate într-o rată a dobânzii care va fi aplicată Imprumutatului. Indicele LIBOR este cel oficial, cel privind costurile de finanţare este determinat prin contractul de finanţare, iar marja Băncii este stabilită prin Decizia acesteia”.
- deoarece marja băncii nu a fost specificată nici în Contractul de credit imobiliar, nici în Condiţiile generale de acordare a creditului, nici în răspunsul Băncii Transilvania SA Sucursala Suceava (nr. x din 16.09.2010) şi nici prin afişare la sediul băncii sau pe site-ul acesteia, înţeleg că valoarea acestei marje este 0 (zero) sau, cel mult egală cu diferenţa dintre dobândă şi valoarea indicelui monetar la data semnării contractului, ceea ce înseamnă o valoare maximă de 4.4225 puncte procentuale, cu mult mai mică decît cea propusă prin Actul adiţional. Menţionez că am fost obligată să fac acest calcul în vederea obţinerii valorii marjei la data semnării contractului deoarece, la cererile mele, atît cele verbale cît şi la cele scrise şi înregistrate la sediul băncii Dumneavoastră cu nr. Y/19.05.2010, respectiv Z/30.08.2010, nu am primit nici un răspuns edificator în acest sens. Mai mult, din valoarea calculată de mine pentru marjă nu s-a scăzut acel indice dat de costurile sursei de finanţare ceea ce ar fi dus la obţinerea unei marje aproximativ egală cu jumătate faţă de cea propusă prin Actul adiţional.
- modificările OUG 50/2010 se referă strict la exprimarea variabilităţii dobânzii în funcţie de valoarea EURIBOR/ROBOR/LIBOR şi interzic schimbarea marjei, aceasta fiind fixă pe toată durata derulării contractului (v. art. 37, alin. a). Astfel, înţeleg textul acestei ordonanţe ca fiind baza legală pentru înlocuirea dobânzii iniţiale care era „stabilită prin raportare la indicele de referinţă LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finanţare şi de o marjă aplicată de Banca, toate fiind însumate într-o rată a dobânzii care va fi aplicată Imprumutatului” cu valoarea EURIBOR la care să se adauge marja fixă existentă în contractul iniţial. Prin urmare, modificările impuse prin legislaţie privesc, în cazul meu, numai indicele de referinţă, nu şi marja neprecizată. Astfel, dobânda creditului va deveni echivalentul valorii EURIBOR + marja existentă în contractul iniţial, iar singurele precizări în plus, conform OUG 50/2010, vor fi detaliile de actualizare a valorii indicelui pe parcursul rambursării creditului.
- consider, conform calcului mai sus mentionat, ca mărirea marjei de la maxim 4.4225 la _____ puncte procentuale (cît este propus de bancă prin Actul aditional) este o condiţie neavantajoasă pentru mine şi, în plus, nici nu respectă prevederile OUG 50/2010. Conform OUG 50/2010 am dreptul să refuz condiţiile neavantajoase din Actul adiţional comparativ cu cele agreate iniţial în Contractul de credit imobiliar."
La mine s-a luat in calcul liborul si am cautat pe internet valoarea la data incheierii contractului. Nu stiu cit de corect este acest calcul, dar, e mai mult decit ceea ce mi-au oferit ei! Daca nu e bun calculul meu, poate scot si ei acea formula, respectiv marja din ascunzatoare pentru a demonstra ca eu gresesc.
Si, ca sa nu uit, vineri am fost din nou la "barbatul-zina" care nu a reusit diminuarea marjei si incareca sa ma convinga sa semnez AA in varianta lor ca pe luni, marti, obtine si reducerea! Chiar cred ca noi sintem prosti!?
Bubulanu, cit ajunge onorariul avocatului? Voi v-ati constituit intr-un grup sau e o actiune independenta?

bubulanu a scris:

rashid a scris:

Inca nu trebuie sa ma feliciti pentru ca n-am primit nimic si stau ca pe ace. Notificarea catre ei am structurat-o, in mare, si astept sa vad care e, practic, a doua oferta. Personal, nu cred ca va fi o diminuare mai mare de 0.25 puncte si asta doar ca sa-mi inchida gura. Din discutia de aseara mi-am dat seama ca a fost totusi surprins de faptul ca am facut un astfel de calcul si, in final, m-a luat si pe mine cu abureli de genul celor scrise de Bubulanu. Cea mai tare a fost ca la banca lor dobinda nu a fost calculata in functie de indicii monetari si acum nu ma ajuta cu nimic, iar eu l-am intrebat sagalnic daca-mi sugereaza, printre rinduri, sa-mi fac finantare de la alta banca, unde marja e maxim 5-6? Eu mizez si pe concurenta dintre banci si am in vedere o refinantare in cazul in care la ei nu gasesc intelegere, dar ceva mai incolo. Va doresc SUCCES si credite cu dobanzi f mici!

rashid nici tu nu ai trecuta in contract marja fixa? cum ai calculat-o?
Inca nu trebuie sa ma feliciti pentru ca n-am primit nimic si stau ca pe ace. Notificarea catre ei am structurat-o, in mare, si astept sa vad care e, practic, a doua oferta. Personal, nu cred ca va fi o diminuare mai mare de 0.25 puncte si asta doar ca sa-mi inchida gura. Din discutia de aseara mi-am dat seama ca a fost totusi surprins de faptul ca am facut un astfel de calcul si, in final, m-a luat si pe mine cu abureli de genul celor scrise de Bubulanu. Cea mai tare a fost ca la banca lor dobinda nu a fost calculata in functie de indicii monetari si acum nu ma ajuta cu nimic, iar eu l-am intrebat sagalnic daca-mi sugereaza, printre rinduri, sa-mi fac finantare de la alta banca, unde marja e maxim 5-6? Eu mizez si pe concurenta dintre banci si am in vedere o refinantare in cazul in care la ei nu gasesc intelegere, dar ceva mai incolo. Va doresc SUCCES si credite cu dobanzi f mici!
Am fost anuntata aseara, cu 10 min. inainte de terminarea programului bancii, ca "barbatul-zana" are un raspuns pentru mine la referitor la formula de calcul a dobanzii si la valoarea marjei. Raspunsul lor a batut cimpii si nu a facut nici o referire la ceea ce i-am intrebat!!! Mai mult, mi s-a comunicat verbal de nu stiu ce director ca nici nu voi primi aceste informatii pentru ca nu le stiu nici ei! L-a interesat tare mult pentru ce vreau sa stiu aceste date, ca doar marja de 7.96 propusa prin actul aditional este foarte buna comparativ cu altele!X-( Dupa ce i-am explicat cam care e marja obtinuta de mine (cca. 4.2 la data semnarii contractului) mi-a comunicat ca nu e indicat sa actionez pe cale juridica si ca incearca sa obtina o noua marja. Astept si eu sa vad ce poate!
In 2007 am incheiat un contract de credit imobiliar in Euro pe o durata de 30 de ani.
1. In contractul de credit, se specifica “nivelul dobinzii curente la data semnarii Contractului este de 9.00% pe an, indexabila. Schimbarea nivelului dobinzii se poate face la initiativa bancii ca efect al politicii acesteia in raport cu costul resursei si se va aplica la soldul creditului existent la data modificarii dobinzii”. In “Conditiile generale de acordare a creditului” se precizeaza ca “dobinda va fi stabilita prin raportare la indicele de referinta LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finantare si de o marja aplicata de Banca, toate fiind insumate intr-o rata a dobinzii care va fi aplicata Imprumutatului. Indicele LIBOR este cel oficial, cel privind costurile de finantare este determinat prin contractul de finantare, iar marja Bancii este stabilita prin Decizia acesteia”.

Intrebarea 1: Contractul fiind in Euro, calculul dobinzii nu trebuia facut in functie de EURIBOR in locul de LIBOR?

2. Teama mea este ca banca va urmari, aplicind OUG 50 din 2010, prin actul aditional, sa-mi impuna o noua marja, diferita de cea din contractul initial, in care sa inglobeze toate celelalte cheltuieli.

Intrebarea 2: Ce trebuie sa fac daca in contractul meu nu este specificata valoarea marjei?

3. Mentionez ca am facut deja o cerere la banca prin care solicit “să se precizeze care este formula de calcul pentru dobînda aplicată creditului meu, cu detalierea tuturor termenilor care intervin” precum si valorile acestor termeni la data încheierii contractul dar nu am primit nici un raspuns.

Intrebarea 3: Ce pot sa fac daca nu primesc raspunsul bancii pina la data de 19 septembrie, cind expira termenul de semnare a actului aditional?

4. Din ce am citit pina acum, pe alt forum, raspunsul pentru cei aflati in situatia mea este:
“marja = 0” sau “daca in contractul de credit nu se face nicio referire la modul de calcul al dobanzii variabile, puteti solicita bancii ca modalitatea de calcul a dobanzii sa se faca in functie de valoarea ROBOR/EURIBOR/ LIBOR (in functie de moneda creditului) de la momentul acordarii creditului iar marja bancii sa devina astfel dobanda (din contract) – ROBOR/EURIBOR/ LIBOR de la data acordarii creditului”. Eu nu ma consider un bun negociator, prin urmare, varianta cu marja=0 pica. La cealalta varianta, daca iau in calcul LIBOR-ul la data semnarii contractului (= 2.5 de ex) (desi imprumutul este in EURO!), marja ar fi la jumatate fata de ceea ce propune banca in AA. Doar ca eu inca nu am raspunsul lor si nu stiu daca e EURIBOR sau LIBOR si care e treaba cu "indicele dat de costurile sursei de finantare" care sigur nu e zero!
Multumesc anticipat pentru raspuns!
alinagava a scris:

Va voi transmite datele unei persoane de contact.
I-am scris acum.
Eu sunt inscrisa intr-un alt grup... pentru alta banca care avea o reclama cu unul imbracat in zana.
Cel mai bine e sa nu folosim nume de banci... banuiesc ca vom primii avertizari... in particular e altceva!


Vreau si eu sa intru in grupul impotriva bancii "barbatului-zina"! :) Ma poti ajuta cu datele de contact, te rog?
La tine, in contract, este specificata marja? Ca la mine NU si nici nu mi-au raspuns la solicitarea mea (scrisa si inregistrata), iar acum, din ce mi s-a comunicat verbal, marja ajunge la 8%.
bubulanu a scris:

Ai dreptate rashid, nu ne incadram cu raspunsul lor, dar cel putin nu vor avea motiv sa ne supuna actul aditional aprobarii tacite.Eu ma gandeam sa scriu in solicitare clar ca nu sunt de acord cu dobanda fixa propusa in actul aditional si ca cer aliniera la OG 50/2010, cu marja fixa calculata dupa capul meu plus euribor.
Oricum cred ca va fi foarte greu sa ii fac sa imi accepte acea solicitare desi mi-au zis ca pot face o solicitare de derogare de la OG. De ce derogare??? Mi-au spus ca in acesta ordonanta nu intra si creditele de consum.


Derogarea se refera probabil la tipul contractului.
In ceea ce priveste marja, nu stiu ce sa zic!? Functionarul de la banca, in momentul in care mi-a primit cererea, m-a intrebat: "Pentru ce vreti sa stiti marja? Are legatura cu ordonanta 50? ca NU VA AJUTA!" Eu ce sa inteleg de aici? Ca din partea lor chiar nu exista nici un pic de intelegere fata de noi cei care ne chinuim sa platim luna de luna si le asiguram si salariul?! Ca se "agita" acum tocmai pentru a nu afla prea multi clienti ce drepturi au?! Ca se "agita" incercind, chiar sub paravanul OUG 50/2010, sa ne pacaleasca din nou introducind o marja noua, mai mare ca cea initiala, in care sa incapa toate comisioanele pe care ordonanta le elimina?! Ce ma intriga cel mai mult e atitudinea posturilor TV care nu au dezbatut acest subiect in detaliu, sa stie fiecare ce are de facut!!!