Buna ziua,
Am sa va prezint, în mare, problema cu care mă confrunt: am un minor rezultat în urma unei relatii de concubinaj şi, cu 4 luni in urmă, fosta mea partenera a părăsit domiciliul luând şi copilul cu ea. Toate demersurile mele de a o face sa se razgândeasca nu au avut efectul scontat. Pâna acum am contribuit cu bani la cheltuielile legate de nevoile celui mic si, mai mult, am avut grija de el atunci când ea lucra in schimbul 2 sau la sfârsit de saptamâna. Recent, mi-am gasit pe altcineva si atunci, fosta partenera m-a anuntat că mă dă în judecată pentru pensie alimentară, lucru care s-a şi întâmplat cf. citatiei trimise pe 6 mai.
Nedumeririle mele sunt următoarele:
1. Atât timp cât am fost de acord ca cel mic să rămână la ea şi eu o ajut cu bani de ce e nevoie de proces pentru stabilirea pensiei? Oricum cel mic este copilul meu, l-am recunoscut, îl iubesc şi nu se pune problema sa-l abandonez în niciun fel!
2. Sunt de acord ca minorul sa fie incredintat mamei dar, in acelasi timp, mi-e frica de "programul de vizită" care îmi va restricţiona accesul la el şi, în felul acesta, ne va îndepărta unul de celălalt.
3. De ce trebuie să plătesc eu cheltuielile de judecată cînd ea este cea care a plecat de acasă, ea a dorit şi a produs ruptura?!
4. Trebuie să-mi iau un avocat, primesc unul din oficiu sau pot să-mi pledez şi singur cauza?
Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor!
1.Poate se gandeste sa detina un document legal prin care sa va oblige la plata pensiei de intretinere cand din diferite motive veti inceta sa ajutati la cresterea minorului.
2.Se va efectua ancheta sociala la domiciliul dvs. si al mamei in urma careia Autoritatea Tutelara propune incredintarea.
3.Regula este ca cel care pierde procesul sa fie obligat la plata cheltuielilro( va fi numai onorariu de avocat in acest caz caci incredintarea are timbraj modic iar pensia e scutita de taxa timbru).Dar ,daca onorariul avocatului e mare in raport cu speta dedusa judecatii,instanta il poate reduce--doar daca se cere--
4.Nu primiti avocat din oficiu.
Pentru mai multa siguranta a facut acest demers.Nu trebuie sa o condamnati,este mama si doreste ce este mai bine pentru copil,niciodata nu stim ce ne rezerva viitorul .
Din ceea ce ati relatat dvs.sunt convinsa ca veti participa in continuare la cresterea si educarea copilului,si bine faceti.Poate cu timpul si dinsa isi va schimba atitudinea vis a vis de dvs.
Dvs.sunteti acum intr-o alta relatie,si dinsa si-a luat masuri de precautie,in ceea ce priveste viitorul copilului.... nu trebuie sa o intelegeti gresit.
Pastrati cu dinsa o relatie civilizata si veti constata ca pentru toti trei va fi foarte ( bine ).:luck:
Multumesc pentru raspunsuri!
Referitor la ancheta sociala, aceasta se va efectua chiar daca eu sunt de acord ca minorul sa-i fie incredintat, spre crestere, mamei? Pentru ca, indiferent de felul in care a procedat ea, eu vreau binele copilului iar parerea mea e ca un copil nu trebuie despartit de mama lui! In plus, desi el vrea sa vina acasa, eu nu pot sa-l cresc de unul singur (am incercat dar mai mult de 2 saptamani n-am reusit). As putea sa cer custodia comună a minorului? Ce anume presupune acest lucru?
Din nou, multumesc anticipat pentru ajutor!
Ancheta se va efectua indiferent de ce cereti Dvs.
Nu puteti cere custodia comuna. Aceasta urmeaza a fi introdusa prin noul cod civil.... probabil la sfarsitul anului 2011.
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.-mama minorului doreste stabilirea pensiei pe cale judecatoreasca pentru a avea un cuantum al acesteia stabilit prin hotarare judecatoreasca , pe care veti fi obligat sa il achitati lunar, iar in caz de neplata consecutiva a 2 luni cu rea-credinta, sa poata uza de plangerea penala prev de art.305 al.1 lit c) c.pen,
-apoi, pensia se va stabili in cuantum de 25 % din veniturile realizate de dvs.in situatia in care sunteti angajat cu forme legale sau 25 % raportat la venitul minim pe economie in situatia in care nu realizati venituri sau lucrati fara forme legale.
2.-in privinta programului de vizita, va trebui sa formulati o cerere reconventionala in acest sens si sa solicitati stabilirea unui program de vizita care sa fie unul atat in interesul minorului cat si al dvs.,iar daca nu solicitati stabilirea unui program de vizita in cadrul acestui dosar, puteti promova ulterior oricand o actiune separata privind stabilirea programului de vizita ,
-un lucru desosebit de important pe care trebuie sa il stiti, este faptul ca in situatia in care minorul va fi incredintat mamei printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, mama poate iesi din tara impreuna cu minorul fara a mai avea nevoie de acordul dvs., iar daca nu veti avea stabilit un program de vizita prin hotarare judecatoreasca, aceasta nici macar nu va fi obligata sa va instiinteze cu privire la noul domiciliu /resedinta al minorului in cazul iesirii din tara.
3.- cheltuielile de judecata se stabilesc potrivit art 274 c.proc.civ.neavand relevanta aspectul privind plecarea reclamantei din domiciliu.
4.- asistenta juridica nu este obligatorie , insa recomandabila avand in vedere ca este in interesul dvs. sa va aparati corespunzator in privinta stabilirii unui program de vizita adecvat .
Alte discuții în legătură
Copilul meu
iordana-ionela
buna ziua,numele meu este dana,am 26 de ani si sunt mama de un an si sapte luni.am avut o relatie cu un barbat,am ramas insarcinata,dar nu am reusit sa mergem ... (vezi toată discuția)