avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copilul meu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copilul meu

buna ziua,numele meu este dana,am 26 de ani si sunt mama de un an si sapte luni.am avut o relatie cu un barbat,am ramas insarcinata,dar nu am reusit sa mergem la starea civila.cand am nascut copilu a fost trecut pe numele meu de fata,dar a fost recunoscut si de tatal lui.relatia noastra nu a functionat,si am hotarat ca fiecare sa-si refaca viata.copilu e la mine,locuiesc impreuna cu parintii mei.vrau sa stiu ce drepturi are tatal asupra copilului.daca copilu va ramane sub tutela mea sau are vreo sansa sa imi ia copilu.va multumesc mult si astep un raspuns
Cel mai recent răspuns: iordana-ionela , utilizator 19:57, 15 Decembrie 2010
va trebui sa va adresati instantei cu o cerere de incredintare minor si plata pensie de intretinere, va veti judeca cu tatal copilului. acesta are dreptul de a pastra relatii personale cu copilul, va avea drept de vizita. daca nu i-l acordati, va cere instantei sa incuviinteze un program de vizita.
dvs, pt a vi se incredinta minorul , trebuie sa dovediti ca interesul copilului e sa fie langa dvs, ca-i puteti oferi cele necesare, ca tatal nu s-a ocupat de copil etc.
va intocmi si autoritatea tutelara un raport privind conditiile in care e crescut copilul
Este bine sa clarificati aceasta problema. În acest sens, trebuie sa va adresati instantei de judecata solicitand incredintarea minorului catre dvs. spre crestere si educare, stabilirea programului de vizitare si a pensiei alimentare in favoarea minorului.
La incredintarea copilului minor, instanta de judecata are in vedere exclusiv interesul acestuia, respectiv care dintre parinti ii poate oferi cele mai bune conditii de crestere si educare.
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa asculte Autoritatea Tutelara de la domiciliul minorului, care va efectua o ancheta sociala in acest sens.
Parintele caruia i s-a incredintat copilul va exercita drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana acestuia.
Parintele caruia NU i s-a incredintat minorul spre crestere si educare, pastreaza dreptul de avea legaturi personale cu copilul, in baza unui program de vizitare stabilit de comun accord de catre parinti sau de catre instanta de judecata, in cazul in care acestia nu se inteleg. Totodata, acestuia ii revine obligatia platii pensiei alimentare in cuantumul stabilit de instanta.


Av.N.Ristea
multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi si obligatii ale tatalui camina camina La ora actuala am in intretinere un minor (copilul meu) in varsta de pana la 2 ani. Sunt nemaritata. Vreau sa va intreb cum pot obtine pe cale legala pensie ... (vezi toată discuția)
Urgent Nico Preda Nico Preda care sunt drepturile tatalui asupra unui copil dupa ce ai primit incuviintarea de nume al tatalui?copilul meu nu a purtat numele tatalui timp de 5 ani acum am ... (vezi toată discuția)
Are sau n-are drept de vizita??? anna_mama_singura anna_mama_singura sunt in proces cu tatal fetitei mele,care are 3 ani...si in urma ultimei infatisari doamna judecatoare ne-a zis ca daca noi ne intelegem in privinta ... (vezi toată discuția)