avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Activitate Me_Sama

Activitate Me_Sama

Răspuns la discuția INM 2015...ADMITERE!!!
tedddybear a scris:

Nicoleeta a scris:

tedddybear a scris:

Me_Sama a scris:

tedddybear a scris:

partea care este victima unei erori la incheierea unui act juridic:
a) nu se poate prevala de aceasta contrar exigentelor bunei credinte
b)se poate prevala neconditionat de acest viciu, buna credinta neprezentand relevanta in acest caz
c)nu poate cere nulitatea contractului, dar poate fi de acord cu adaptarea lui

A

barem a, c

\"Partea care a fost în eroare la momentul încheierii unui act juridic civil are două posibilităţi: de a cere anularea actului juridic sau de a cere adaptarea acestuia.\"
cum sa nu poata cere anularea lui, omgeeeeeeee

cred ca ia C corect pt ca nu zice ANULABILITATEA, ci zice nulitatea.
toate grilele sunt din GR

am mai gasit o grila care ia de buna ca se poate adapta contractul si in cazul dolului. boroi zice ca da, codul tace si nu zice nimic. vb de adaptare la eroare si la leziune.
acum Dumnezeu cu mila.

Se poate adapta contractul si in caz de dol. Spune Codul, in art. 1257: "In caz de violenta sau dol, cel al carui consimtamant este viciat are dreptul de a pretinde, in afara de anulare, si daune-interese sau, daca prefera mentiunerea contractului, de a solicita numai reducerea prestatiei sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi indreptatie"
tedddybear a scris:

partea care este victima unei erori la incheierea unui act juridic:
a) nu se poate prevala de aceasta contrar exigentelor bunei credinte
b)se poate prevala neconditionat de acest viciu, buna credinta neprezentand relevanta in acest caz
c)nu poate cere nulitatea contractului, dar poate fi de acord cu adaptarea lui

A
Multumim ca ne-ai spus, Ovidiu. Mi-am comandat si eu.
Cu A de acord
La B si C nu e chiar asa.Interzisii si cei ,fara capacitate de ex, nu pot formula actiunea in anulare.Art 44 chiar spune:in aparare.

De acord. Doar ca aceasta grila se refera la invocarea nulitatii, fara a face distinctie intre invocarea nulitatii prin actiune principala sau pe cale de exceptie, in aparare.
Me_Sama a scris:

Neata!
Cam multa liniste p-aici...Va propun o grila, poate se mai anima un pic forumul.

Nulitatea unui act juridic poate fi invocata de:
a. Minorul in varsta de 15 ani, care a incheiat singur un contract de deschidere a unui cont curent;
b. Minorul in varsta de 13 ani, care a incheiat singur un contract de deschidere a unui cont curent;
c. Succesorul in drepturi al interzisului judecatoresc, daca interzisul judecatoresc a incheiat singur, intr-un moment in care avea discernamant, un contract de vanzare al unui apartament.

Raspuns: BC

A - nu este corect pentru ca minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate incheia singur acte de administrare care nu il prejudiciaza, cum este contractul de deschidere a unui cont curent;
B - minorul fara capacitate de exercitiu nu poate incheia singur acte de administrare, iar potrivit art. 44 alin. (2) poate invoca si singur anulabilitatea actului;
C - Interzisul judecatoresc nu putea incheia singur acest act, iar potrivit art. 44 alin. (2) poate invoca si singur anulabilitatea actulu. Desi in cod nu se specifica expres ca si mostenitorii interzisului judecatoresc pot invoca nulitatea, avand in vedere ca acesta este un drept ce se afla in patrimoniul interzisului judecatoresc, el se transmite si succesorilor. Boroi precizeaza expres asta.
Neata!
Cam multa liniste p-aici...Va propun o grila, poate se mai anima un pic forumul.

Nulitatea unui act juridic poate fi invocata de:
a. Minorul in varsta de 15 ani, care a incheiat singur un contract de deschidere a unui cont curent;
b. Minorul in varsta de 13 ani, care a incheiat singur un contract de deschidere a unui cont curent;
c. Succesorul in drepturi al interzisului judecatoresc, daca interzisul judecatoresc a incheiat singur, intr-un moment in care avea discernamant, un contract de vanzare al unui apartament.
Din ce carte este grila? Recunosc ca nu am apucat sa citesc inca doctrina la procedura penala pe noul cod, iar textul de lege nu mi se pare suficient de clar.
La grila cu reconstituirea eu as alege varianta B
AB
Si eu zic tot B.