avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Activitate fox123

Activitate fox123

Am si eu o intrebare daca ma puteti lamuri: Sa zicem ca eu actionez in instanta o banca pentru modul cum au implementat prevederile OUG 50/2010 in cazul conventiei mele de credit (desi eu am respins expres actul acditional ei il aplica oricum in forma publicata de banca).
Pe parcursul procesului sa zicem ca intervine modificarea cadrului legislativ, adica fie Camera Deputatilor modifica OUG 50/2010 in sensul ca nu se mai aplica retroactiv contractelor de credit aflate in derulare, fie Guvernul (ca urmare a scrisorii de intentie catre FMI) emite o alta ordonanta de modificare a OUG 50/2010 si o modifica la fel adica ca nu se mai aplica retroactiv.
Intrebarea e urmatoarea:
Daca eu am initiat actiunea in instanta pe forma actuala a OUG 50/2010 si ulterior intervin modificari a acestei ordonante in sensul ca nu se mai aplica retroactiv la contractele aflate in derulare, instanta care forma a OUG 50/2010 va avea in vedere in momentul stabilirii hotararii (sentintei)? Va avea in vedere forma OUG 50 de la data introducerii actiunii in instanta si obligatiile bancii la aceea data sau va avea in vedere ultima forma a actului normativ?
As dori daca puteti ca in raspunsul oferit sa imi indicati si legislatia aplicabila in aceasta situatie (Legea, articol.....)
Alte pareri? Cum interpretati extrasul din contractul de credit mentionat mai sus. Dobanda este fixa sau variabila?
As dori sa ma ajutati si sa va exprimati opinia in legatura cu prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca pentru un imprumut de nevoi personale garantat cu ipoteca. Deci contractul printre altele prevede urmatoarele:
- la art. 3, lit. a: "Rata dobanzii curente: 4,25% p.a."
- la art. 3, lit. d: "Data ajustarii dobanzii: Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul aparitiei unor shimbari semnificative pe piata monetara, comunicand imprumutatului noua rata a dobanzii: Rata dobanzii astfel modificata se va aplica de la data comunicarii"
- la art. 3, lit. e: "DAE (dobanda anuala efectiva): 6.86%"
- la art. 5, lit. a: "Comision de risc: 0.19% aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zile de scadenta, pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit"

Intrebariile ar fi urmatoarele:

1. Avand in vedere prevederile articolelor din contractul de credit mentionate mai sus, cum apreciati ca este creditul: cu dobanda fixa sau cu dobanda variabila? (intreb asta deoarece din mometul contractarii si pana in prezent banca nu mi-a modificat dobanda nici in sus nici in jos, iar produsul bancar (creditul) in momentul cand l-am contractat mi-a fost prezentat de functionarul bancar ca un credit cu o dobanda fixa).

2. Indiferent daca este cu dobanda fixa sau variabilia din cate am citit eu la art. 36 din OUG 50/2010 comisionul de risc de 0,19% prevazut la art. 5, lit. a din contractul de credit nu mai poate fi perceput de banca odata cu intrarea in vigoare a ordonantei. Este corect?

3. Daca considerati ca dobanda stabilita in contractul de credit este fixa, dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010, dupa pararea mea ar trebui sa mai platesc doar dobanda de 4.25% fara comisionul de risc de 0.19%. Este corect?

4. Daca considerati ca dobanda stabilita in contractul de credit este variablia, dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010, cum se va stabili "marja bancii" prevazuta la art. 37, lit a din OUG 50/2010. In functie de ce se va calcula? Banca poate sa isi stabileasca in mod arbitrar o anumita marja pe care sa o impuna clientilor? (avand in vedere ca in formatul actual al contractului nu este prevazuta nici o marja)