avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Activitate aadidasz

Activitate aadidasz

Răspuns la discuția Reforma sanatatii!
Este destul de adevarat mersul pe sarma al asa zisei " Reforme a sanatatii ". In ceea ce priveste campania de recrutare a agentilor de catre brokeri, nu vad nimic iesit din comun. La fel s-a procedat si in 2007, ori campania a dat roade, s-a finalizat cu toata lumea multumita. Cat este de legala organizarea anumitor brokeri pe sistem MLM, ramane de vazut, insa din ce in ce mai multi intermediari procedeaza asa ( daca nu mai toti ), fiind un sistem care repet, a dat roade si care va functiona mascat sau nu ( sunt destui " brokeri " infiintati strict pentru aceasta activitate de reforma a sistemului ). Activitatea in domeniul asigurarilor va merge mai departe ca si pana acum fara perturbari majore legate de suprapunrea cu schimbarile propuse in mecanismul de finantare a sistemului de sanatate. Practic companiile de asigurari care se vor dori jucatori pe piata cu pricina imping inspre dansul pe sarma companiile de brokeraj, ele insele pe de o parte nefiind capabile sa organizeze eficient, legal si cu costuri reduse propria retea de brokeri, pasand astfel prin intermediul comisioanelor platite o mare parte a raspunderii companiilor de brokeraj.Pe de alta parte nici nu sunt interesate sa isi suprapopuleze reteaua de agenti de asigurare, neputandu-le oferi noilor veniti nicio activitate remunerata dupa incheierea " reformei" cu pricina.
Una peste alta, in harababura tipic romaneasca te poti astepta la orice, in principiu este salutar indiferent din ce motiv angajamentul statului roman de a incerca modificarea radicala a sistemului de finantare a serviciilor medicale. Poate noi vom avea de castigat, poate de pierdut, greu de spus, insa principiul dupa care responsabilii " nu stiu ce vor sa faca insa stiu ceea ce nu mai pot sa faca " este cat se poate de aplicabil, sistemul actual de sanatate otravind si capra si varza.
TeoDora72 : Stiu bine modificarile modificarilor legislative în ceea ce priveste fiscalitatea, doar ma lovesc de ele zi de zi.....una peste alta eu doar citam din Codul fiscal.
P.S. Sunt multe incoerente în legislatie, dupa cum bine observam mai toti, problema este ca noi nu ne permitem prea multe " interpretari", în comparatie cu reprezentantii institutiilor abilitate in control. Daca reprezentantii statului au o anumita optica în interpretare sunt liberi sa o faca, noi cealalta parte nu ne putem sustine pozitia decat în instanta...s.a.m.d.
Art. 296(3) COD FISCAL :
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:
c) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială şi pentru care, potrivit art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, cu modificările ulterioare, există obligaţia plăţii contribuţiei individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj;(OUG 58/2010 - art.III alin 2 ).
Acestea fiind spuse orice PFA este obligat la plata contributiilor sociale, indiferent ca mai are sau nu si statutul de salariat.
Buna! Conform L. 263/2010, coroborat cu prevederile Codului fiscal in vigoare in 2011, pentru PFA suma minima asigurata este de 708 lei ( 35% * 2022 ), adica salariul mediu brut considerat in L. bugetului de stat, la care se calculeaza cota individuala de 10,5% de CAS obligatoriu ( art.6 alin (1) pct.VI din lege ) si doar optional cota globala intreaga de 31,3%. Insa asta este o situatie de exceptie a cea ce inseamna "venituri din activitati independente ". Situatie generala o constituie cota integrala de CAS de 31.3% conform art.31 alin 3 din aceeasi lege, care incadreaza PFA conform art. 6 alin (1) pct. IV .