avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Activitate joa_m25

Activitate joa_m25

As dori sa ajut un prieten cu o suma de bani, sub forma de imprumut, dar nu pot fi sigura ca acesta imi va mai inapoia banii.
Nu as vrea sa aplez la notar ca sa nu mai perceapa acel comision din suma si ca el sa poata beneficia de de suma intreaga.

Si am inteles ca exista si posibilitatea realizarii unui act de imprumut in prezenta a doi martori.

Intrebarile mele sunt:
1 Cum se formuleaza un astfel de act ? (ma refer la compunerea lui)
2 Exista vreo restrictie in ceea ce priveste martorii (sa nu fie rude gradul I sau altceva) ?
3 Este valid un asemenea act in instanta?

Multumesc pentru ajutor.
Răspuns la discuția Concediu fara plata \"fortat\"
in legatura cu masina achizitionata in leasing prin firma la care lucrez

eu am vorbit la firma de leasing care varianta ar fi mai avantajoasa si pt mine si pt firma ca sa preiau eu masina in leasing pe numele meu si sa o achit si am primit raspuns :'' act de cesiune/novatie cu stipularea in dosar plata inchidere anticipata ''
din cate stiu eu si am fost informat de leasing daca preiau eu masina prin acte de cesiune firma la care lucrez nu trebuie sa mi elibereze/factureze masina din contabilitatea lor .(e ca si cum renunta la masina si firma de leasing o ia si o vinde mai departe cu suma ramasa neachitata )

intrebare: firma la care lucrez imi cedeaza prin cesiune contractul de leasing al masini trebuie sa mi elibereze factura ????
daca DA e absurd sa mi elibereze factura ....si pe aceeasi masina sa am 2 facturi de achizitionare

multumesc

@ Freelis

Am extras din Ordinul nr. 1323/20098 acest paragraf >> "Eliberarea de copii in baza documente!or existente in arhivele inspedoratelor teritoriale de munca la cererea persoanelor fizice, juridice sau a oricaror entitati care au dreptul legal de a solicita si obtine aeeste informatii, conform prevederilor Legii nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.Tarif: 0,5 lei/pagina. " . Unde platesc aceasta taxa ? la ITM ?

Multumesc inca o data.

@ Ioana Matei
Nu am fost pontata, pentru ca nu exista un potaj.
@ freeelis

- cat dureaza definitizarea procesului de inchidere al unei firme ?

- desi am solicitat verbal inspectorului de la ITM copii dupa statele de plata,acesta mi-a raspuns ca nu ma poate ajuta ,cui trebuie sa ma adresez si in ce mod (scris sau verbal) pentru eliberarea acestor acte ?

multumesc.

Nu, nu exista niciun act in sensul acesta, dar ama achitat individual cateva rate pe numele meu, iar avansul pentru masina a fost achitat numerar, caz in care am fost nevoita sa completez o declaratie pe propria raspundere cu privire la provenienta banilor - surse proprii.

Avand in vedere ca nu am semnat de primire pentru salariu (nici macar nu am "incasat" salariul) si nici nu exista virament de bani cu titlul "salariu", se poate considera de catre instanta ca nu mi-am primit drepturile banesti ?

Masina este proprietatea firmei de leasing, iar utilizatorul este firma angajatoare.

As mai avea cateva intrebari:
- Ce sanctiune primeste o firma care nu are punct de lucru, in cazul tipografiei?
- In cazul in care primeste un control din partea institutiei autorizate la ce sanctiune se poate expune: avertisment, amenda, etc ?

Va multumesc pentru indicatii, am inteles mai bine lucrurile acum si astept cu interes replica dvs.

Cu stima,
Ioana M.

Cum ma sfatuiti sa procedez in cazul in care anagajatorul "mi-a trecut" zile de concediu fara plata, fara ca eu sa stiu sau sa fac vreo cerere in acest sens?

Eu am aflat acest lucru de la o cunostinta, prietena cu conducerea firmei, care a avut posibilitatea de a-mi spune. Am verificat acest lucru si la cartile de munca si se confirma ca in lunile anului 2010, martie si aprilie am cate 5 zile de concediu fara plata .

Ideea e ca nu as vrea ca acest lucru sa-mi apara in cartea de munca (am inteles ca acest lucru se intampla la incetarea contractului individual de munca - iar eu vreau sa schimb locul de munca), si as vrea sa rectific (daca este posibil - chiar si prin instanta) cumva situatia statelor de plata in care acestea apar.

Situatia aceasta e un pic mai complicata, intrucat, la inceput am apelat la patron sa ma ajute sa obtin un leasing, conditia fiind ca salariul meu sa acopere rata lunara aferenta leasing-ului. Zis si facut!
Dar acum, patronul nu vrea sa-mi dea masina, care a fost platita din salariul meu.

Acum ca am aflat acest lucru - referitor la concediul fara plata, am inteles ca patronul tine masina ca pe un fel de asigurare si nu stiu ce sa fac.

Nu vreau sa-l las sa scape cu magaria pe care a facut-o, dar nu vreau nici sa pierd masina.

Si inca o intrebare (separat de restul aspectelor), cum pot eventual, "formula" o actionare in instanta pentru rectificarea statelor de plata sau despagubire?

Mentionez ca lucrez la aceasta firma de aprox 3 ani; in ultimele luni nu am primit fluturasi si pe anul acesta nu am facut nici o cerere de concediu (cu sau fara plata).

Cu multe multumiri,
Ioana M.