avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata \"fortat\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata "fortat"

Cum ma sfatuiti sa procedez in cazul in care anagajatorul "mi-a trecut" zile de concediu fara plata, fara ca eu sa stiu sau sa fac vreo cerere in acest sens?

Eu am aflat acest lucru de la o cunostinta, prietena cu conducerea firmei, care a avut posibilitatea de a-mi spune. Am verificat acest lucru si la cartile de munca si se confirma ca in lunile anului 2010, martie si aprilie am cate 5 zile de concediu fara plata .

Ideea e ca nu as vrea ca acest lucru sa-mi apara in cartea de munca (am inteles ca acest lucru se intampla la incetarea contractului individual de munca - iar eu vreau sa schimb locul de munca), si as vrea sa rectific (daca este posibil - chiar si prin instanta) cumva situatia statelor de plata in care acestea apar.

Situatia aceasta e un pic mai complicata, intrucat, la inceput am apelat la patron sa ma ajute sa obtin un leasing, conditia fiind ca salariul meu sa acopere rata lunara aferenta leasing-ului. Zis si facut!
Dar acum, patronul nu vrea sa-mi dea masina, care a fost platita din salariul meu.

Acum ca am aflat acest lucru - referitor la concediul fara plata, am inteles ca patronul tine masina ca pe un fel de asigurare si nu stiu ce sa fac.

Nu vreau sa-l las sa scape cu magaria pe care a facut-o, dar nu vreau nici sa pierd masina.

Si inca o intrebare (separat de restul aspectelor), cum pot eventual, "formula" o actionare in instanta pentru rectificarea statelor de plata sau despagubire?

Mentionez ca lucrez la aceasta firma de aprox 3 ani; in ultimele luni nu am primit fluturasi si pe anul acesta nu am facut nici o cerere de concediu (cu sau fara plata).

Cu multe multumiri,
Ioana M.
Cel mai recent răspuns: joa_m25 , utilizator 12:35, 16 Iulie 2010
in legatura cu zile de concediu fara salar...faceti o sesizare la Itm in care spuneti k ati facut cerere de concediu fara salar si totusi asa ati fost pontata. La control angajatorul trebuia sa prezinte cererea dvs de concediu fara plata, semnata de dvs...deci din ceea ce spuneti nu o are. Se vor face rectificative la stat+decl
in legatura cu masina...puteti face dovada achitarii ratei din salariul dvs prin orice mijloc de proba. Nu ati facut un act in acest sens?
ioana.matei a scris:

in legatura cu zile de concediu fara salar...faceti o sesizare la Itm in care spuneti k ati facut cerere de concediu fara salar si totusi asa ati fost pontata. ........

Oare cum trebuia pontata ? ... daca dvs spuneti ca a facut cerere de CFP si a fost pontata in CFP.

@ joa_m25
1. Contractul de leasing pe numele cui este incheiat?
2. Depuneti o plangere penala impotriva angajatorului pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
ITM-ul nu are competenta de a stabili daca semnatura pe un act depus la el este sau nu veridica cu a partilor contractuale.
3. Puteti solicita ITM-ului eliberarare unor copii de pe cererile de concediu fara plata depuse si anexate de angajator la statul de plata, precum si a acelor state de plata unde figurati in CFP.

Nu, nu exista niciun act in sensul acesta, dar ama achitat individual cateva rate pe numele meu, iar avansul pentru masina a fost achitat numerar, caz in care am fost nevoita sa completez o declaratie pe propria raspundere cu privire la provenienta banilor - surse proprii.

Avand in vedere ca nu am semnat de primire pentru salariu (nici macar nu am "incasat" salariul) si nici nu exista virament de bani cu titlul "salariu", se poate considera de catre instanta ca nu mi-am primit drepturile banesti ?

Masina este proprietatea firmei de leasing, iar utilizatorul este firma angajatoare.

As mai avea cateva intrebari:
- Ce sanctiune primeste o firma care nu are punct de lucru, in cazul tipografiei?
- In cazul in care primeste un control din partea institutiei autorizate la ce sanctiune se poate expune: avertisment, amenda, etc ?

Va multumesc pentru indicatii, am inteles mai bine lucrurile acum si astept cu interes replica dvs.

Cu stima,
Ioana M.
Da, se poate considera neplata salariului daca nu ati semnat state de plate.

Nu cred ca este obligatorie declararea punctului de lucru... in c.i.m. sau act aditional ar trebui sa se specifice clar locul de desfasurare a activitatii.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
@ freeelis

- cat dureaza definitizarea procesului de inchidere al unei firme ?

- desi am solicitat verbal inspectorului de la ITM copii dupa statele de plata,acesta mi-a raspuns ca nu ma poate ajuta ,cui trebuie sa ma adresez si in ce mod (scris sau verbal) pentru eliberarea acestor acte ?

multumesc.

Alte discuții în legătură

Gravida in concediu fara plata carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Angajata unei firme de catering, gravida in 2 luni, afla ca de fapt in ultimele 3 luni figureaza in concediu fara plata - patronul motivand ca in ... (vezi toată discuția)
Act aditional de suspendare pt. "invoit" ? oti oti In cazul "invoirilor" adica salariati care nu mai au zile de concediu dar imi vin cu cereri de invoiri pentru diverse probleme personale... suntem obligati ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului angelica82 angelica82 Buna seara, De la 01-12-2012 lucrez la o firma, cu contract determinat pe o perioada de 12 luni. In luna februarie am semant,la cererea angajatorului, o ... (vezi toată discuția)