Vor sa aplice de la 1 Iulie, dar pe mine ma afecteaza doar de la 1 septembrie cand este aniversarea unuia din creditele mele.
Pana acum dobanda era formata din Rata de referinta interna + Marja. Rata de referinta interna nu era neaparat legata de EURIBOR asa ca evolua intr-un mod diferit decat acest indicator. In perioada scursa de la semnarea contractuluui, EURIBOR a scazut cu 3-4 unitati dar ei au scazut rata de referinta doar cu aprox 1.5 unitati.
Acum vor sa respecte noua ordonanta, in conditiile de la 1 Iulie 2010, si astfel se "vad nevoiti" sa adauge 2.25% la EURIBOR pentru a pastra costurile de creditare in aceleasi conditii.
Desi pentru a face mai acceptabila schimbare pentru client, pe termen scurt, noul mod de calcul face ca Rata de referinta a contractului sa scada cu 0.25%.Dupa parerea mea e un mod mascat de mari Marja.
Zilele trecute am primit pe adresa de e-mail o notificare privind principalele modificari ce urmeaza a se efectua contractelor de credit semnate cu BANCA ca urmare a noilor dispozitii din OUG 50/2010.
Printre mai multe modificari se afla si cea referitoare la modul de calcul al ratei de referinta, dupa cum urmeaza: Rata de referinta = media indicelui EURIBOR la 12 luni (calculata pentru ultima luna calendaristica incheiata) (1.28%)+ 2,25% = 3.53%.
Rata de referinta pentru contractele noi este de 1.28%
Mentionez ca la data semnarii contractului "rata de referinta interna", calculata dupa o formula nespecificata in contract, se afla la nivelul de 5%, iar nivelul Euribor la 12 luni era 4.6%.
Va intreb daca o astfel de practica este legala, avand in vedere ca cei 2.25% vor actiona ca o Marja fata de rata de referinta curenta, si asta imi suna ca o modificare mascata a Marjei agreeate in contractul initial.