avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... ING - Calcul rata de referinta modificata conform OUG ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

ING - Calcul rata de referinta modificata conform OUG 50/2010

Buna ziua,

Zilele trecute am primit pe adresa de e-mail o notificare privind principalele modificari ce urmeaza a se efectua contractelor de credit semnate cu BANCA ca urmare a noilor dispozitii din OUG 50/2010.

Printre mai multe modificari se afla si cea referitoare la modul de calcul al ratei de referinta, dupa cum urmeaza: Rata de referinta = media indicelui EURIBOR la 12 luni (calculata pentru ultima luna calendaristica incheiata) (1.28%)+ 2,25% = 3.53%.

Rata de referinta pentru contractele noi este de 1.28%

Mentionez ca la data semnarii contractului "rata de referinta interna", calculata dupa o formula nespecificata in contract, se afla la nivelul de 5%, iar nivelul Euribor la 12 luni era 4.6%.

Va intreb daca o astfel de practica este legala, avand in vedere ca cei 2.25% vor actiona ca o Marja fata de rata de referinta curenta, si asta imi suna ca o modificare mascata a Marjei agreeate in contractul initial.

Va multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
sinmaxus, utilizator
Si sa inteleg ca vor sa va aplice peste noua rata de referinta - formata din euribor la 12 luni+ marja de 2.25% - si marja pe care o aveti stabilita in contract? adica sa aveti doua marje? Inca o intrebare de cand vor sa o aplice din 21 iunie de cand s-a publicat ordonanta sau din in 90 zile?
Daca e asa e hotie pe fata. Si eu abia astept actul aditional la contractul pe care il am cu Banca Romaneasca. Daca vor scrie orice altceva in actul aditional decat rata este formata din euribor 3 luni (cazul meu)+marja fixa prevazuta in contractul semnat in 2007 vom refuza!
Plus ca in 15 septembrie OPC are termen in procesul deschis impotriva lor in urma petitiei noastre si daca vor persista voi face o cerere de interventie in proces ca sa formulez toate capetele de cerere pe care le consider eu necesare.
Asa nu se mai poate!
Vor sa aplice de la 1 Iulie, dar pe mine ma afecteaza doar de la 1 septembrie cand este aniversarea unuia din creditele mele.

Pana acum dobanda era formata din Rata de referinta interna + Marja. Rata de referinta interna nu era neaparat legata de EURIBOR asa ca evolua intr-un mod diferit decat acest indicator. In perioada scursa de la semnarea contractuluui, EURIBOR a scazut cu 3-4 unitati dar ei au scazut rata de referinta doar cu aprox 1.5 unitati.

Acum vor sa respecte noua ordonanta, in conditiile de la 1 Iulie 2010, si astfel se "vad nevoiti" sa adauge 2.25% la EURIBOR pentru a pastra costurile de creditare in aceleasi conditii.

Desi pentru a face mai acceptabila schimbare pentru client, pe termen scurt, noul mod de calcul face ca Rata de referinta a contractului sa scada cu 0.25%.Dupa parerea mea e un mod mascat de mari Marja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare og 50 pt un credit ipotecar mayajacqueline mayajacqueline Ca foarte multi concetateni ma confrunt cu impactul aplicarii OG 59/2010 pentru un credit ipotecar. situatia se prezinta in felul urmator: In contractul de ... (vezi toată discuția)
Notificare banca mickelino mickelino AM PRIMIT ACTUL ADITIONAL PENTRU CONSULTARE DIN PARTEA BANCII RBS UNDE AM UN CREDIT PT UZ PERSONAL FACUT IN ANUL 2007 IN MONEDA EUR . MENTIONEZ CA INITIAL LA ... (vezi toată discuția)
Costuri ascunse credite ipotecare mfdunhill mfdunhill In data de 17 Iulie 2009 am contractat un credit ipotecar de la o baca, iar la data de 18 Aprilie 2015, urmare a OUG 50 privind contractele de credit pentru ... (vezi toată discuția)