avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Activitate amb35

Activitate amb35



Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:


Care e problema notarului!?
Vrea o valoare? Dați-i o valoare.
E subiectivă? Evident că este.
Cum ar putea fi altfel?

Problema notarului nu a fost referitoare la valoarea caietului (nu s-a ajuns cu discutia acolo), ci privitoare la faptul ca nu are de unde sa cunoasca notarul ca acel caiet este scris de tatal meu... ar putea fi scris de oricine altcineva.

Din sfaturile prezentate aici inteleg ca nu e nici o problema faptul ca nu mentionez in actul de mostenitor acest caiet. El poate fi mentionat mai tarziu, eventual la publicarea sa, daca mi se solicita de catre editor (cum spunea dl. av. Lascoschi) acest lucru.



CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Ca sa nu va mai complicati cu notarii intrucat daca nu accepta ceva firesc ar trebui sa fie obligati de instanta si va costa avocatul pentru asa ceva, eu v-as recomanda sa faceti publicarea manuscrisului cu mentiunea autorului in carte si cu precizarea celui care a mediat publicarea, respectiv numele mostenitorului unic.


Va multumesc pentru solutia oferita.

De asemenea, multumesc tuturor celor care au intervenit in problema discutata si au alocat din timpul lor. Apreciez ceea ce faceti, este de un real folos.


CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Cu tot respectul pt talentul autorului de ce credeti dvs ca acest caiet de poezii poate fi publicat, avea succes și produce și oarece profit.Cu 1000-2000 de lei oricine poate publică orice la o tipografie obscură ,un volum în câteva zeci max 100 exemplare dar pana la a reuși să vândă tirajul e le lunga.

Dvs ce parere aveti despre problema pusa aici in discutie ? Considerati ca notarul trebuie sa mentioneze in actul de succesiune un manuscris lasat mostenire, avand in vedere ca mostenitorul stie de existenta lui si doreste sa il publice ulterior (indiferent de cat de mici sau mari vor fi veniturile rezultate din publicare)?
Sau considerati ca manuscrisul poate sa nu fie mentionat in actul de succesiune, iar acest lucru sa nu il impieteze cu nimic pe mostenitor in privinta exercitarii drepturilor sale ca mostenitor al drepturilor de autor ?

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca sunteti unic mostenitor nu va mai trebuie caietul trecut in actul de mostenire decat daca se cere de vreo autoriate care va publica manuscrisul sa se precizeze cine este autorul.
Si...iar ajungem de unde ati plecat...
Aici ar mai fi de studiat...

Tocmai aici este ideea. Eu voi publica caietul, iar autorul este cel care l-a creat, adica tatal meu. Ceea ce am inteles eu (si se pare ca toate persoanele care au intervenit pe acest subiect sunt de aceeasi parere) este ca trebuie sa fie mentionat acest caiet in certificatul de mostenitor, daca doresc sa beneficiez de drepturile legale ce mi se cuvin ca mostenitor, respectiv sa beneficiez de veniturile ce pot fi obtinute din publicarea caietului. Nu este asa ?

Ca si o concluzie, observ ca parerile sunt impartite privind obligatia notarului sau modalitatea de a realiza acest lucru.


Albert Kurtyan a scris:


Notarii care sunt serioşi recomandă efectuarea unui inventar ataşat la certificatul de moştenitor pentru ca bunurile să nu dispară, să nu se facă "moştenire neoficială" prin planificare fiscală "privată". Repet, inventarul se poate face şi la avocat, notarii nu vor dureri de cap, pe ei nu îi interesează decât să pună ştampila pe formulare şi nu se obosesc cu consultanţa prea mult. De aceea ai nevoie de avocat.

Sa inteleg ca daca efectuez acest inventar la un avocat, notarul il va accepta ca atare?


raluk0207 a scris:



Pentru user: luati-va pur si simplu caietul.


Ma intereseaza sa il pot publica in viitorul apropiat. Consider ca este un act de respect pentru tatal meu si o apreciere pentru scrierile sale. De aceea doresc sa procedez ca la carte cum se spune.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:


Daca exista un echilibru intre notar si avocat este imprevizibil ce va iesi si eu tind sa cred ca nu va iesi nimic favorabil pentru dvs. pentru ca nu va intelege niciunul nimic...


Nu stiu de ce, dar mereu cand discut o problema juridica gandul imi fuge mereu la Kafka..
:)
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:


Daca nu exista alti mostenitori si sunteti singurul mostenitor va veti descurca.
Nu exista decat un singur mostenitor?

In privinta mostenirii am stabilit ca doar unul din noi (mostenitorii) sa accepte mostenirea.


raluk0207 a scris:

Nu.
Asta ziceam...odată rămas moștenitor acceptant, veti moșteni tot. Bunurile prezente și viitoare.

Ok. Am inteles. Deci trebuie neaparat mentionat in actul succesoral, altfel imi pierd drepturile despre care vorbeam.


raluk0207 a scris:


2. Având în vedere că potrivit Codului civil, opțiunea succesorala este indivizibilă, prin acceptarea succesiunii (simpla, ca beneficiul de inventar nu mai exista), va însușiti calitatea de mostenitor asupra tuturor bunurilor din masa succesorala, calitate în care puteți să vă exercitati ulterior drepturile asupra manuscrisului.

Acest lucru ma interesa sa il cunosc.
Nu imi doresc sa se mentioneze caietul in actul succesoral, decat in masura in care - daca nu era mentionat - afecta in vreun fel dreptul meu de a beneficia de veniturile provenite dintr-o publicare viitoare a caietului. Inteleg, din raspunsul Dvs ca nu imi sunt afectate aceste drepturi.
Va multumesc pentru raspuns.