avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Printre bunurile moștenite de la tata se află și un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Printre bunurile moștenite de la tata se află și un caiet cu poezii scrise de el. Beneficiez de drepturi de autor dacă doresc să-l public?

Tatal meu a decedat in 2012. Pe langa alte bunuri, exista un caiet de poezii scrise de mana. Eu sunt unul dintre copii. Am fost la notar pentru a lamuri care sunt actele necesare pentru succesiune. Mi s-a spus ca nu se poate mentiona in actul de mostenire acest caiet de poezii, doar drepturile de autor pot fi trecute in act (cum ar fi drepturi de autor pentru carti publicate sau drepturi de autor inregistrate la unitatea competenta). Am spus atunci: "Ok. Nu poate fi mentionat manuscrisul. Dar ce se intampla atunci cand doresc sa public acest caiet de poezii? Beneficiez de drepturi de autor (in momentul in care voi publica acest caiet de poezii) in baza faptului ca am acceptat mostenirea?". Mi s-a spus sa vorbesc cu un avocat in privinta acestui fapt, iar dupa ce ma lamuresc sa revin pentru a demara succesiunea.

Intrebarile mele sunt:
1) Este corect ceea ce mi s-a comunicat de catre notar, faptul ca nu se poate mentiona in actul succesoral acest caiet de poezii ?
2) Daca nu se poate mentiona in actul succesoral caietul de poezii, in momentul in care doresc sa public acest caiet imi revine dreptul legal sa incasez veniturile in urma vanzarii publicarii sale, avand in vedere ca accept mostenirea in conditiile noului cod civil (mostenire sub beneficiu de inventar)?

Deci, in esenta, mostenesc (pe langa alte bunuri) acest caiet de poezii scris de tatal meu doar in virtutea faptului ca se afla in posesia mea sau mai trebuie sa fac si vreun alt demers pentru a ma asigura de acest lucru ?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: amb35 , utilizator 11:38, 20 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca caietul de poezii are valoare patrimoniala ar trebui trecut in actul de mostenire.
Nu puteti avea drept de autor daca creatia nu va apartine ci o mosteniti...

Parerea mea este sa lamuriti cu mostenitorii situatia cu acest caiet.
Daca va intelegeti pe el poate avea valoare patrimoniala sau sa ii dati voi o anumita valoare patrimoniala.
Cam de aici ar porni rationamentul...

Vedeti ce zice notarul daca voi mostenitorii ii dati o valoare si daca accepta sa il treaca in actul de mostenire.Daca dobandeste o valoare patrimoniala poate intra la mostenire.
Daca notarul nu vrea, probabil ca va costa avocatul ca sa vina cu argumente juridice sa il lamureasca.
Daca notarii care se ocupa zilnic de mosteniri si asa ceva nu va pot ajuta, va dati seama ca avocatii nu se ocupa zilnic de asa ceva...si trebuie sa lamureasca notarul...si adesea asa ceva este mai dificil de facut decat in fata unui judecator intrucat notarii nu judeca...ei iau act...de intelegerea partilor...

Aveti si varianta mai economicoasa ca sa mearga avocatul si sa vorbeasca cu notarul fara sa isi expuna argumentele solide si poate se rezolva asa.Eu as zice ca ar trebui sa aveti sanse daca avocatul poate sa lamureasca notarul fara sa faca un efort deosebit, adica sa nu prezinte argumentele ca si cum ar fi un proces...
Daca notarul vrea argumente suplimentare avocatul ar trebui sa vina ca la proces la notar...si de aceea costul ar fi mai ridicat.

Poeziile sunt scrise de un autor cunoscut?
Mai exista publicatii anterioare?

Mai in gluma, mai in serios, si ca tot este vorba de poezii, eu as recomanda ca avocatul sa mearga la notar asa cum a mers Mircea cel Batran la Baiazid in Scrisoarea a III-a.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Autorul nu este cunoscut si nici nu a mai publicat ceva in timpul vietii.

Sa inteleg din raspunsul Dvs ca daca acest caiet cu poezii nu este trecut in actul de mostenire NU VOI AVEA DREPTUL LEGAL sa beneficiez de veniturile survenite in urma unei eventuale publicarii ?

Sa stabilim noi mostenitorii o valoare patrimoniala nu ar fi o problema, dar ar fi o apreciere subiectiva. Insa, problema pe care a evidentiat-o notarul, nu a fost cu privire la valoarea patrimoniala, ci la faptul ca de unde sa stie dansul ca acel caiet este scris de tatal meu si ca este in posesia mea de drept,... ar putea fi scris de oricine altcineva.

Poate ar trebui sa vorbesc cu un alt notar ??

Eu ma gandeam ca voi declara caietul in masa succesorala, il voi prezenta notarului, iar daca cineva considera sau are informatii ca nu este scris de tatal meu poate sa conteste sau sa ma dea in judecata. In acest caz s-ar face o expertiza si s-ar lamuri lucrurile. Asa gandesc eu lucrurile, insa nu sunt jurist de profesie... doar bunul simt imi spune ca astfel ar trebui sa stea lucrurile.

Ma gandesc totusi ca trebuie sa fie un articol de lege sau o uzanta in privinta acestui fapt. Nu sunt nici primul, nici ultimul in aceasta situatie.... !?

Va multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da, este corect. Caietul respectiv trebuie să aibă o valoare patrimonială, o evaluare.
E ca si cum ati moșteni panza și rama unui tablou, nu obiectul de artă în sine.
2. Având în vedere că potrivit Codului civil, opțiunea succesorala este indivizibilă, prin acceptarea succesiunii (simpla, ca beneficiul de inventar nu mai exista), va însușiti calitatea de mostenitor asupra tuturor bunurilor din masa succesorala, calitate în care puteți să vă exercitati ulterior drepturile asupra manuscrisului.
Acum...pentru dvs are in principal valoare sentimentală. Poate literar și academic, nu valorează nimic.
Punandu-va și în locul notarului, nu puteti mentiona in certificatele de mostenitor toate poeziile, invențiile și creațiile fiecăruia.


raluk0207 a scris:


2. Având în vedere că potrivit Codului civil, opțiunea succesorala este indivizibilă, prin acceptarea succesiunii (simpla, ca beneficiul de inventar nu mai exista), va însușiti calitatea de mostenitor asupra tuturor bunurilor din masa succesorala, calitate în care puteți să vă exercitati ulterior drepturile asupra manuscrisului.

Acest lucru ma interesa sa il cunosc.
Nu imi doresc sa se mentioneze caietul in actul succesoral, decat in masura in care - daca nu era mentionat - afecta in vreun fel dreptul meu de a beneficia de veniturile provenite dintr-o publicare viitoare a caietului. Inteleg, din raspunsul Dvs ca nu imi sunt afectate aceste drepturi.
Va multumesc pentru raspuns.
Nu.
Asta ziceam...odată rămas moștenitor acceptant, veti moșteni tot. Bunurile prezente și viitoare.

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de la parinti lavinia86 lavinia86 Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu mostenirea pe care mi-o vor lasa parintii. Situatia mea sta in felul urmator: l-am ajutat pe tatal meu cu un credit ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez actiunile dupa decesul tatalui?? lilianaG lilianaG am deschis succesiunea in urma tatalui dar am uitat sa mentionam actiunile pe care acesta le avea la o societate unde e majoritar statul...... cum procedam ?? (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)