avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire debite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire debite

buna ziua

am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in nici un fel la acele credite (nu apare nicaieri semnatura sa); de asemenea defunctul are copii majori. Intrebarea mea este copiii si sotia mostenesc aceste pasive, din cate stiu eu mostenesc si activul si pasivul, dar daca deschid succesiunea si fac renuntare la mostenire mai exista riscul ca creditorul sa deschida actiunea de executare in contra mostenitorilor, si sa castige?

multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:20, 29 Septembrie 2010
- puteti accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, adica in limita activului succesoral
- daca renuntati, d-voastra nu puteti fi obligata la plata acestor debite
avocat Cristina Popescu
multumesc, problema este ca defunctul nu are active deci numai pasive, asa ca presupun ca mostenirea sub beneficiu de inventar nu se mai aplica. Exista posibilitatea sa se ajunga la un proces cu creditorul si renuntarea la mostenire sa fie desfiintata, ma gandesc ca ar putea invoca faptul ca actul de renuntare la mostenire s-a facut cu rea credinta. Cunoasteti asemenea cazuri? ce parere aveti? renuntarea la mostenire trebuie facuta in baza unei succesiuni deshise? si daca da se poate deschide succesiunea la notar?
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
ContSters139791, utilizator
In acest caz renuntati la mostenire dar ar trebui sa va grabiti.
Se poate ajunge la acceptarea tacita a mostenirii...

avocat Claudiu Lascoschi
In mod normal succesibili mostenesc patrimoniul defunctului, atat pasivul cat si activul.

Acceptarea sub beneficiul de inventar este o solutie, acceptand mostenirea numai in limitele activului.

daca sunteti ferm convinsa ca activul nu poate acoperi pasivul succesoral, puteti face declaratie de renuntare la succesiune, autentificata la notar.
Totusi se poate si acceptarea sub beneficiu de inventar si s_ar evita orice problema in caz de proces cu banca.
Urata situatie...

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Cine plateste creditul la banca in caz de deces? marinakarina72 marinakarina72 Buna seara,tatal meu a decedat in urma cu doua saptamani si am aflat ca avea un credit la banca de 11 milioane(lei vechi).As dori sa stiu ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Parinti decedati Eliza Matei Eliza Matei Buna ziua, ma confrunt cu o problema. Parintii ei au decedat iar ue si fratele meu nu am dezbatut inca succesiunea. Marea noastra problema se refera la ... (vezi toată discuția)