avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine plateste creditul la banca in caz de deces?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine plateste creditul la banca in caz de deces?

Buna seara,tatal meu a decedat in urma cu doua saptamani si am aflat ca avea un credit la banca de 11 milioane(lei vechi).As dori sa stiu ce se intampla cu contul respectiv ,cine plateste sau daca trebuie sa plateasca cineva in conditiile in care era divortat de mama mea.eu nu ma pricep la credite nu am luat imprumut din banca niciodata dar am inteles ca luase doua pensii...valoarea a doua pensii.din contractul respectiv nu se intelege ca ar fi avut giranti sau asigurare pentru asa ceva.mai specific ca nu am facut succesiunea.si as dori sa mai intreb daca trebuie facuta neaparat succesiune dupa tata in conditiile in care sunt singurul copil iar el impreuna cu mama detineau un apartament cu doua camere.nu facusera partajul.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: marinakarina72 , utilizator 20:52, 29 Septembrie 2010
Daca acceptati mostenirea dupa tatal d-voastra, drepturile lui impreuna cu obligatiile pe care le avea vor fi preluate de d-voastra. Cu alte cuvinte, veti mosteni de la el atat activul cat si pasivul si va trebui sa platiti datoria. Mai exista si posibilitatea de a accepta mostenirea sub beneficiu de inventar in situatia in care banuiti ca ar mai avea si alte debite si doriti sa va faceti socotelile inainte de a accepta mostenirea.
Acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar ca sa nu va treziti ca are mai multe debite...
Daca renuntati la mostenire renuntati la tot ce ii apartinea.
Mergeti la notar dupa ce va notati ceea ce am scris noi pentru a nu avea surprize neplacute la notar si sa se poata ajunge ulterior la alte probleme juridice...

avocat Claudiu Lascoschi
va multumesc pentru raspunsuri;as dori daca se poate sa-mi explicati mai pe larg ce inseamna beneficiu de inventar.
Acceptarea sub beneficiu de inventar inseamna ca banca ( creditorul) nu poate executa silit decat bunurile care fac parte din activul masei succesorale ( bunurile pe care le avea tatal dvs. in momentul decesului).

Acum depinde de bunurile pe care le avea, de ex. daca spuneti ca printre acestea este un imobil, nu se merita sa il execute silit pt 1.100 ron. Mai bine platiti si gata.

Si in legatura cu dezbaterea succesiunii, este recomandabil sa va exprimati dreptul de optiune succesorala in termen de 6 luni de la deces ( acceptare pura si simpla sau sub beneficiu de inventar) si sa dezbateti in termen de 2 ani ( ca sa nu platiti impozit).
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
cautati contractul de credit sau mergeti la banca si vedeti daca tatal dvs nu cumva avea asigurare .
daca avea asugurare atunci cei de la asiguraru trebuie sa plateasca .

Alte discuții în legătură

Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata!!!!!!!!!!!! severinbrasov severinbrasov Tata lmeu a decedat in luna martie. La succesiune venim eu in calitate de fiu, si sotia sa, care nu m-a adoptat, mama mea fiind decedata. Am doua credite la ... (vezi toată discuția)
Mostenirea roxicutza86 roxicutza86 buna ziua.tatal mea a decedat acum 2 luni,iar in urma decesului a lasat 2 credite la o societate nebancara< unul e card de credit,iar celalalt e card de ... (vezi toată discuția)