avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Activitate marjordy

Activitate marjordy

Nu trebuia facuta aplicarea art. 41, alin.10 din OG nr. 43/1997?
având în vedere ca operatorul de transport are sediul în Romania, acest fapt rezultand din documentele prezentate la control şi anume: dispozitia de livrare, scrisoare de transport CMR, adica pe seama operatorului de transport?

"art.(10) Responsabilitatea circulatiei vehiculelor rutiere cu depasiri ale maselor si/sau
dimensiunilor maxime admise fara AST sau cu nerespectarea oricareia dintre
conditiile înscrise în AST revine:
a) operatorului de transport rutier, astfel cum acesta este înscris în documentele de
transport;
b) persoanei fizice sau juridice care foloseste vehiculul în baza unui alt drept decât
dreptul de proprietate, în situatia în care operatorul de transport rutier nu poate fi
identificat din documentele de transport;
c) proprietarului vehiculului rutier, în cazul în care persoanele prevazute la lit. a) si
b) nu pot fi identificate;
d) conducatorului auto, în cazul în care persoanele prevazute la lit. a), b) si c) nu
pot fi identificate;
e) expeditorului, conform responsabilitatilor care îi revin în baza prevederilor legale"

Într-adevar sanctiunea i-a fost aplicata conducatorului auto, care a facut plangere, ce a fost admisa la Judecatorie pe baza prevederilor art. 41, alin.10 din OG nr. 43/1997, insa a fost atacata cu recurs de CNADNR
În cazul unui automarfar, al carui operator de transport are sediul în Romania, soferul este roman si incadrat in munca la societatea de transport cu sediul in Romania, dar automarfarul este înmatriculat în alt stat, în cazul aplicării unei sancţiuni contravenţinale in baza art.61, alin.1 lit."p" din L 43/1997, pe numele cui trebuia încheiat procesul verbal de contravenţie?
va multumesc pentru raspuns
Incepand cu anul 1965 si pana in anul 1988 am lucrat doar in domeniul agriculturii. Astfel in perioada 1965-1971 am lucrat la Statiunea pentru masini si tractoare Beius, in perioada 1971-1972 am lucrat la SMA Rabagani, iar in perioada 1972-1988 am lucrat la SMA Ceica.
Am nevoie de adeverinta care sa ateste salariul efectiv primit de subsemnatul deoarece, la stabilirea dreptului de pensie s-a avut in vedere insa doar inscrierile din cartea de munca, respectiv salariul de incadrare, cu toate ca eu am lucrat chiar si 12 ore pe zi, poate chiar mai mult, precum şi duminicile si sarbatorile legale, ajungandu-se astfel la un castig chiar dublu decat incadrarea inscrisa in cartea de munca. (din castigul astfel obtinut, cu toate sporurile inscluse, respectiv ore suplimentare şi zile festive mi s-au făcut toate retinerile din salariu: pensie, CAS, etc.)
Spuneti-mi, va rog, unde s-a mutat arhiva Statiunii pentru masini si tractoare Beius, arhiva SMA Rabagani si arhiva SMA Ceica, pentru a putea solicita adeverinta in acest sens, fiindu-mi necesara pentru stabilirea puctului de pensie.

Răspuns la discuția Verificare pensie
Va multumesc pentru precizari. Abia acum am inteles care este diferenta intre stagiul total si stagiul complet de cotizare, însă mai am o nelamurire: pe ce baza mi s-a determinat mie stagiul complet de cotizare ca fiind 34 de ani şi nu 30 de ani, respectiv la ce an s-a raportat acest stagiu, anului 1999 sau anului 2010.
Totodată, va rog, sa-mi spuneţi ce ar trebui sa solicit Casei de Pensii: verificarea pensiei, recalcularea acesteia sau revizuirea ei. Asta, deoarece nu vreau sa fiu pus in situaţia neplăcuta de a mi se micşora si mai mult pensia si aşa destul de mica.
Răspuns la discuția Verificare pensie
Raspunde-ti-mi, va rog frumos, si la prima parte a solicitarii mele: Daca am inteles eu bine stagiul complet de cotizare este invers proportional cu punctajul mediu anual? Adica, persoana care a cotizat mai putin are pensia mai mare decat persoana care a cotizat mai mult? Nu va suparati, de fapt eu nu stiu ce inseamna acest stagiu complet de cotizare. Totodata, pentru a intruni conditiile pentru pensionare (pe langa varsta) persoana banuiesc ca trebuie sa indeplineasca si acest stagiu complet de cotizare care nu stiu la ce se raporteaza: cumva la anii lucrati? (se spune intr-unul dintre mesajele primite ca trebuia sa indeplinesc stagiul complet de cotizare de 30 de ani). La stabilirea pensiei, conteaza si legea in baza careia a fost stabilita pensia? pentru ca am vazut pareri diferite cu privire la legea care trebuia sa fie avuta in vedere.

Totodata, toate raspunsurile primite, pentru care va multumesc, se refera doar la datele pe care eu le-am redat din cele 2 decizii de pensionare şi nu la datele din cartea de munca (care sper sa fi fost corect avute in vedere la data emiterii celor 2 decizii), ma refer aici la numarul de puncte realizate.

Daca cineva are timpul necesar studierii cartii mele de munca, sunt dispus sa-i trimit, prin adresa de e-mail, cartea de munca scanata pentru verificarea numarului de puncte realizate si a stagiului complet de cotizare, prin urmare verificarea corectitudinii stabilirii pensiei.
Răspuns la discuția Verificare pensie
Daca am inteles eu bine stagiul complet de cotizare este invers proportional cu punctajul mediu anual? Adica, persoana care a cotizat mai putin are pensia mai mare decat persoana care a cotizat mai mult? Nu va suparati, de fapt eu nu stiu ce inseamna acest stagiu complet de cotizare. Totodata, pentru a intruni conditiile pentru pensionare (pe langa varsta) persoana banuiesc ca trebuie sa indeplineasca si acest stagiu complet de cotizare care nu stiu la ce se raporteaza: cumva la anii lucrati? (se spune intr-unul dintre mesajele primite ca trebuia sa indeplinesc stagiul complet de cotizare de 30 de ani). La stabilirea pensiei, conteaza si legea in baza careia a fost stabilita pensia? pentru ca am vazut pareri diferite cu privire la legea care trebuia sa fie avuta in vedere.

Totodata, toate raspunsurile primite, pentru care va multumesc, se refera doar la datele pe care eu le-am redat din cele 2 decizii de pensionare şi nu la datele din cartea de munca (care sper sa fi fost corect avute in vedere la data emiterii celor 2 decizii), ma refer aici la numarul de puncte realizate.

Daca cineva are timpul necesar studierii cartii mele de munca, sunt dispus sa-i trimit, prin adresa de e-mail, cartea de munca scanata pentru verificarea numarului de puncte realizate si a stagiului complet de cotizare, prin urmare verificarea corectitudinii stabilirii pensiei.

Va rog sa ma lamuriti daca calcularea pensiei se face in functie de castigul realizat sau in functie de salariul inscris in cartea de munca pentru ca, asa cum am mai spus la stabilirea pensiei de invaliditate in anul 1999, s-au avut in vedere doar datele inscrise in carnetul de munca (respectiv salariul tarifar lunar, nicidecum salariul brut sau net).

Nelamurirea mea porneste tocmai de la faptul ca, atat potrivit art. 164 din L 19/2000, cat si art. 165 si 166 din Legea nr. 263/2010 „la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
De asemenea, la determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile de mai sus se au in vedere si sporurile cu caracter permanent...”
Sincer nu inteleg ce se include in sporurile cu caracter permanent, de aceea va rog frumos sa-mi explicati dvs. ce se intelege prin aceste sporuri.
Totodata, in perioada iulie 1977-ianuarie 1991, cei care au lucrat in acord individual aveau un venit brut diferit de salariul de incadrare (tarifar) trecut in carnetul de munca (cu sporul realizarii normei, care putea atat sa mareasca, cat si sa diminueze retributia de baza, la care se aplicau sporurile : vechime, ...) iar la acest venit brut se aplicau 2% sau 3% ( cat a fost contributia la pensia suplimentara).
Iar dupa 1990 toate contributiile (pensie si sanatate) se calculau la venitul brut, numai contributia la somaj era la salariul brut de incadrare.
Astfel ca, numai din aprilie 2001, este o evidenta clara a venitului brut realizat (prin declaratiile transmise lunar de angajator), dar inainte de aprilie 2001 totul se reduce la ceea ce este inscris in carnetele de munca, nu la salariul brut realizat (pana la data de 1 iulie 1977) sau la salariul net (in perioada iulie 1977 ianuarie 1991).
Legea spune "salariul brut sau net" , nu salariul de incadrare (tarifar).De aici porneste nelamurirea mea cu privire la corectitudinea calcularii pensiei. Sincer, eu asa am interpretat textul de lege mai sus citat si tocmai de aceea am apreciat ca ar fi corect ca angajatorul sa dea o adeverinta cu salariul brut sau net realizat (dupa caz, conform perioadei lucrate).

Sper sa nu fi fost gresit inteles, nu doresc ceva ce nu mi se cuvine, insa nici sa renunt la ceva ce ar putea sa fie al meu, tocmai datorita faptului ca cei 2% respectiv 3% se aplicau salariului brut, nicidecum salariului tarifar inscris in cartea de munca (salariu pe baza caruia s-a calculat, din pacate, si cuantumul pensiei).
Va multumesc inca odata pentru operativitatea de care dati dovada.






Răspuns la discuția Verificare pensie
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile postate. Sincer, nu inteleg ce inseamna stagiul complet de cotizare: respectiv la ce se raporteaza acesta si ce stagiu de cotizare mi-ar fi mai favorabil, 20 de ani sau 30 de ani. Nu stiu daca am inteles corect, dar stagiul de 20 de ani este cumva mai favorabil decat stagiul de 30 ani?
Nu am precizat stagiul complet de cotizare din anul 2006, cum mi-ati solicitat, deoarece nu cunosc acest stagiu de cotizare, in anul 2006 nu am primit alta decizie de pensionare, singurele decizii fiind cea emisa in anul 1999 cu ocazia pensionarii pe caz de boala si decizia de pensionare pt. limita de varsta din 2010. Spuneti-mi, va rog, Decizia 40/2008 a ICCJ,care face trimitere la art.14 din Legea 3/1977 mi-ar putea fi cumva favorabila in temeiul dreptului conferit de actul normativ in vigoare la data pensionarii(pe caz de boala)si neafectat de dispozitiile Legii 19/2000?
Răspuns la discuția Verificare pensie
Din luna martie 1999, am fost pensionar pe caz de boala iar din luna februarie 2010 sunt pensionar la limita de varsta.
Sunt nascut la data de 28.08.1948.

Redau unele date din decizia prin care mi s-a stabilit pensia de invaliditate gradul II in luna mai 1999.
Punctul E: Date care au condus la stabilirea drepturilor de pensie:
Vechimea totala in munca: 29 ani, 3 luni si 19 zile, intregita la 29 ani.
Din care vechime efectiva: in grupe de munca:
Grupa a II-a: 15 ani, 4 luni si 14 zile;
Grupa a III-a: 10 ani, 2 luni si 5 zile.
Salariul mediu tarifar inclusiv sporul pentru vechime neintrerupta 2577.90 lei.
Perioada de contributie la pensia suplimentara: 22 ani si 10 luni din care cu 3%: 4 ani si 7 luni. Categoria de personal corespunzatoare functiei de tractorist la data pensionarii.

Iar din decizia de pensionare emisa in februarie 2010 rezulta urmatoarea stare de fapt:
Punctul E: Date care au condus la stabilirea drepturilor de pensie:
Varsta de pensionare: 61 ani si 6 luni;
Varsta standard de pensionare 64 de ani si 6 luni;
Reducerea varstei standard de pensionare
- datorita conditiilor speciale si deosebite de munca 3 ani si 0 luni;
Punctul F: Stagiul de cotizare
Stagiul complet de cotizare (conform L 19/2000): 34 ani, 0 luni si o zile;
Total stagiu cotizare realizat: 40 ani, 2 luni si 19 zile;
din care
- În gradul II (Legea 3/1977) 15 ani, 4 luni si 14 zile;
Conditii normale: 8 ani, 11 luni si 22 zile;
Stagiu asimilat 12 ani, 1 luni si 13 zile;
Stagiu aferent grupa II-a: 3 ani si 9 luni
PUNCTE REALIZATE (Cu Sp.V. in perioada (03.1970-03.1992)
Punctul G
1. Numar puncte realizate 31.61062
Numar puncte conform OUG 209/2008: 4,16054
2. Punctaj mediu anual 1,05209
din care majorări conform OUG 209/2008 : 0,12237;
Valoarea punctului de pensie 732,80

Mentionez ca am fost incadrat in munca in perioada 01.07.1965 - 01.06.1990, iar la stabilirea pensiei de invaliditate in anul 1999, s-au avut in vedere doar datele inscrise in carnetul de munca, (respectiv salariul tarifar lunar, 2577.90 lei, nicidecum salariul brut sau net). Prin urmare eu nu am prezentat nicio adeverinta de la unitatea de unde am lucrat pentru a face dovada sporurilor cu caracter permanent astfel cum prevede art. 64, alin. 2 si 3 din Legea nr.19/2000 (nu mi s-au solicitat niciun fel de acte suplimentare pe langa cartea de munca). De asemenea, nici când am trecut la pensia pentru limita de varsta nu am depus alte acte .
Ma refer doar la realizarile efective, castigand pe luna chiar dublu decat incadrarea inscrisa in cartea de munca, suma la care se calcula si se vira in acelasi timp cota de CAS aferenta sumei pe care o realizam.
Răspuns la discuția Verificare pensie
Va multumesc pentru raspuns. Tocmai pentru ca punctajul mediu anual este in functie de contributia platita lunar care este si ea in functie de venitul lunar am unele nelamuriri si anume: toata perioada lucrata am fost incadrat tractorist la SMA. Din cate cunosc eu, la stabilirea dreptului de pensie s-a avut in vedere doar inscrierile din cartea de munca, respectiv salariul de incadrare, cu toate ca, am lucrat chiar si 12 ore pe zi, poate chiar mai mult, precum si duminicile si sarbatorile legale, ajungandu-se astfel la un castig chiar dublu decat incadrarea inscrisa in cartea de munca (din castigul astfel obtinut, cu toate sporurile incluse, respectiv ore suplimentare si zile festive mi s-au facut toate reţinerile din salariu: pensie, CAS, etc.) Spuneti-mi, va rog, de ce acte am nevoie sa-mi fie calculata pensia in functie de castigul realizat si nu de salariul inscris in cartea de munca? Asta, cu atat mai mult cu cat, potrivit art. 96, alineatul 2 din Legea nr. 263/2010, am inteles ca „Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica”.