avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Activitate as_bogdan

Activitate as_bogdan

Răspuns la discuția Asigurare obligatorie locuinta
Au aparut normele de aplicare?
Răspuns la discuția Legea 170/2010
Am citit legea si nu vad sa scrie undeva ca vor aparea norme de aplicare. Acestea nu apar doar daca legea prevede si aparitia intr-un termen de x zile a normelor?

L.E.
Am avut sedinta la bloc. Administratora asociatiei de proprietari si cu vecina care vroia sa cumpere uscatorul, au venit pregatite cu niste tabele prin care sa-si dea consimtamantul vecinii pt ea.
Ce am facut eu: am solicitat sa-mi arate unde scrie in lege ca 2/3 din coproprietar hotarasc cui vand, pt ca eu din ce am citit inteleg ca se ia hotararea daca se instraineaza sau nu. Si sa-mi spuna care este procedura prin care se stabileste pretul si ceilalti pasi ce trebuiesc parcursi pt ca legea nu are norme de aplicare. Si ce se intampla daca si eu doresc sa cumpar. Apoi am aratat ca nu exista cvorum.
Aici am insa o nelamurire - L230/07 spune ca deciziile se pot lua in adunarea generala daca exista un cvorum constituit din jumatate + 1 din proprietarii membrii ai asociatiei de proprietari. Ei au interpretat ca trebuie sa fie prezenti 2/3 din proprietari, din care sa se scada partile interesate.
Cum este corect?
Acum, mai am o chestie - L170 zice ca trebuie sa existe o motivatie pt ca se se hotarasca incetarea destinatiei de folosinta comuna. Aceasta motivatie trebuie sa vina din partea celor 2/3, nu?
Si inca ceva - le-am spus ca in cazul in care 2/3 hotarasc prin vot sa se instraineze spatiul, acest lucru ar trebui sa se consemneze in pv al sedintei, nu intr-un tabel pe o foita. Corect, sau nu?
Am inteles.
1. Am totusi nelamuriri cu privire la explicatiile dl. adriantot, prin care pretul spatiului vandut se imparte la toti locatarii. Din ce am citit in L170, coproproetarii care se opun sau nu voteaza, au dreptul la despagubiri... Legea nu spune nimic despre toti coproprietarii, ci numai de cei care sunt impotriva vanzarii, sau nu voteaza.
In interpretarea mea, numai aceasta categorie au dreptul la despagubiri. Despagubiri ce nu mi se pare a fi acelasi lucru cu vanzarea. Gresesc?
2. Dupa ce obtine voturile a 2/3, ce se intampla, poate face actele imediat, sau doar dupa stingerea obligatiilor catre cei care s-au opus?
3. Cine poate contesta legea la CC? Am acest drept, ca persoana fizica? Puteti sa-mi spuneti legsilatia care reglementeaza acest domeniu?
4. Dupa ce se vinde acest spatiu, valorile trecute in contractul meu, nu vor mai fi conforme cu cele reale. Ma gandesc daca in justitie am sanse sa opresc instrainarea acestui spatiu, care imi este la fel de necesar mie ca si celui care vrea sa-l cumpere, cu atat mai mult cu cat unul dintre pereti, este al meu. Sfaturi?
6. Daca din apartamentul meu, din bucatarie, iese un burlan de evacuare al hotei, iar respectivul cumpara spatiul, ce se intampla cu acel burlan??Voi fi nevoit sa-mi modific arhitectura in casa pt ca asa hotarasc 2/3 din coproprietari?

In cazul in care pe fiecare palier (la fiecare etaj) exista un astfel de uscator, atunci mai au dreptul sa participe toti coproprietarii sau doar cei de pe palier. Citisem mai demult o prevedere in acest sens, dar nu imi mai amintesc bine.
Cine are dreptul sa conteste legea la CC?
Cum interpretati "...dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca..."?
Mai exact care este calea conventionala?
Deci sa inteleg ca vecinul meu cu care impart uscatorul poate cumpara fara acordul meu acest spatiu daca are acordul a 2/3 din coproprietari?
Nu cumva este cam neconstitutional din moment ce dreptul la proprietate este garantat prin constitutie? Nu se incalca dreptul de proprietate, din moment ce pe actul de vanzare-cumparare al apartamentului scrie clar ca am dreptul si la o anumita suprafata din spatiile indivize si din terenul din jurul blocului??