avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 170/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 170/2010

Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.

"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Cel mai recent răspuns: da_na , utilizator 14:49, 1 Martie 2012
Aceasta lege vine intradevar sa mai lamureasca si sa reglementeze chiar posibilitatea vanzarii spatiilor comune.
Au fost multe discutii pe acest forum referitoare la vanzare spatiilor comune. Acum exista si cadrul legal care aduce si o importanta lamurire pe care noi am sustinut-o mereu aici; inscrierea in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica...
Totusi nu vad ce se intampla cu cota-parte indiviza a celorlalti proprietari, cota-parte inclusa in spatiul vandut (?)
Va apare o noua proprietate cu cota-parte indiviza aferenta, urmand sa se modifice cotele din actele celorlalti proprietari, contra cost si timp.
Ma refer la textul legii sau norme de aplicare.
@s.c.serv ad..,
Aveti dreptate.
Este legalizarea a ceea ce noi, majoritatea celor ce am cunoscut bine si cunoastem legislstia aparuta pana acum in materie, am sustinut intotdeauna, cunoscand ca s-au facut vanzari de spatii comune si pana acum. Dar s-au facut cumva la limita legii, fiind nevoie de acordul la notariat a tuturor proprietarilor si existand riscul ca si dupa cativa ani de la tranzactie, un proprietar, eventual nou in bloc sa revendice parte sa de spatiu comun. Acum daca este nevoie doar de acordul a 2/3 si nu 100% e relativ mai usor de avansat. Iar precizarea cu operatiunile de cadastru este iar benefica. Este, desigur, o complicatie initial, dar care definitiveaza tranzactia si nu mai da posibilitatea la contestari, rezilieri...

Alte discuții în legătură

Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Exista diferente juridice intre asociatie de locatari si cea de proprietari? alexberi alexberi M-am mutat intr-un bloc cu asociatie de proprietari si administratorul (cel care incaseaza intretinerea) ales pentru ca e cel mai vechi din bloc. Toti ... (vezi toată discuția)