Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
multumesc pentru clarificare, pacat ca aceasta decizie a venit prea tarziu pentru blocul in care locuiesc, dar macar nu vor mai fi si altii in situatia noastra, cu plouat in casa la ultimele doua etaje, cu zgomot infernal mai mult de 8 luni, mizerie de nedescris si praf peste tot, cu schele montate la geamuri luni de zile, cu aerul conditionat afectat, cu geamuri patate si zgariate si multe altele.
iar acum am stat cu frica la topirea zapezii pt ca nu s-au montat opritoare pe acoperis si s-au chemat si pompierii pentru curatare, pt ca au cazut bucati atat de mari de gheata, incat au devastat complet doi copaci maturi. problema este daca aceste gheturi cadeau pe oameni?
dar cea mai mare problema este ca in loc de un nivel s-a construit un nivel plus mansarda; oare cine le-a dat autorizatia de constructie?
am citit decizia data de tribunal in acest caz si regasesc acolo o mare parte din ce am banuit ca se intampla in toata acea perioada in care s-a demarat negocierea si apoi construit mansarda si simt in continuare, si anume faptul ca mi s-a facut o mare nedreptate, mie si familiei mele. s-a construit acea mansarda in situatia in care defapt nu era constitutionala acea lege in baza careia s-a putut face.
in acest caz cine trebuie sa plateasca pentru acest lucru? cine ma va despagubi avand in vedere ca ceilalti vecini au primit o suma de bani in schimbul acestei partiale vanzari a plafonului blocului? se poate cuantifica ceea ce s-a intamplat?
mltumesc anticipat pentru sfaturi si ajutor
Eu nu vad alta rezolvare decat sa deschideti proces asociatiei de proprietari care ar fi trebuit sa repartizeze suma totala incasata de la cei care au construit. mansarda proportional cu cota-parte indiviza tuturor proprietarilor, fie ca au vrut, fie ca nu au vrut sa se construiasca acea mansarda.
Proprietatea comuna nu poate fi delimitata, asa ca in partea construita este si o cota-parte indiviza a dv. pentru care trebuia sa obtineti bani la vanzare.
buna ziua si multumesc pentru raspuns.
din pacate este atat de mica suma, au primit 500eur/apartament, ce sa le mai cer eu lor? stiu ca lipsa de informare se plateste, dar eu cred ca ar fi trebuit sa plateasca cei care au construit mansarda si au avut de castigat, profitand de o lege neclara si partinitoare.