avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 170/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 170/2010

Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.

"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Cel mai recent răspuns: da_na , utilizator 14:49, 1 Martie 2012
Cine are dreptul sa conteste legea la CC?
Cum interpretati "...dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca..."?
Mai exact care este calea conventionala?
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
as_bogdan, utilizator
Cel care vrea sa cumpere acel spatiu comun poate sa ofere o anumita suma. Comitetul executiv informeaza proprietarii si le aduce la cunostinta cam ce suma revine fiecaruia (in functie de cota indiviza) indiferent ca a fost de acord cu vanzarea sau nu. Unii proprietari vor considera ca e bune, altii ca e suma prea mica....
Se discuta, se negociaza si de comun acoird se stabileste suma si prin comparatie cu pretul unor spatii asemanatoare din zona. Se gasesc in anunturile din ziar. Sau poate sunt 2-3 vecini si fiecare ofera mai mult (o mica licitatie). Cam la aceste metode se refera "dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala". Totusi, daca nici dupa aceste demersuri, oferte, negocieri transparente, unii proprietari nu sunt multumiti de suma, de pretul vanzarii, pot incerca sa obtina o suma mai mare "pe cale judecatoreasca", asa cum se spune in lege.
In cazul in care pe fiecare palier (la fiecare etaj) exista un astfel de uscator, atunci mai au dreptul sa participe toti coproprietarii sau doar cei de pe palier. Citisem mai demult o prevedere in acest sens, dar nu imi mai amintesc bine.
Vanzarea-cumpararea, ca si inchirierea unui spatiu din proprietatea comuna, este reglementata pe ansamblul asociatiei de proprietari.
Tinand cont ca participarea in cota-parte indiviza se realizeaza pe scari de bloc, fructele inchirierii sau vanzarii le culeg proprietarii unei scari.
Dupa parerea mea nu se poate merge mai departe cu logica aceasta la nivel de palier deoarece proprietatea este comuna tuturor proprietarilor de pe scara, neluand in calcul si distorsiunile de calcul la cheltuielile pe cota-parte indiviza.
.
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2010
elga50, moderator
Am inteles.
1. Am totusi nelamuriri cu privire la explicatiile dl. adriantot, prin care pretul spatiului vandut se imparte la toti locatarii. Din ce am citit in L170, coproproetarii care se opun sau nu voteaza, au dreptul la despagubiri... Legea nu spune nimic despre toti coproprietarii, ci numai de cei care sunt impotriva vanzarii, sau nu voteaza.
In interpretarea mea, numai aceasta categorie au dreptul la despagubiri. Despagubiri ce nu mi se pare a fi acelasi lucru cu vanzarea. Gresesc?
2. Dupa ce obtine voturile a 2/3, ce se intampla, poate face actele imediat, sau doar dupa stingerea obligatiilor catre cei care s-au opus?
3. Cine poate contesta legea la CC? Am acest drept, ca persoana fizica? Puteti sa-mi spuneti legsilatia care reglementeaza acest domeniu?
4. Dupa ce se vinde acest spatiu, valorile trecute in contractul meu, nu vor mai fi conforme cu cele reale. Ma gandesc daca in justitie am sanse sa opresc instrainarea acestui spatiu, care imi este la fel de necesar mie ca si celui care vrea sa-l cumpere, cu atat mai mult cu cat unul dintre pereti, este al meu. Sfaturi?
6. Daca din apartamentul meu, din bucatarie, iese un burlan de evacuare al hotei, iar respectivul cumpara spatiul, ce se intampla cu acel burlan??Voi fi nevoit sa-mi modific arhitectura in casa pt ca asa hotarasc 2/3 din coproprietari?


Alte discuții în legătură

Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Exista diferente juridice intre asociatie de locatari si cea de proprietari? alexberi alexberi M-am mutat intr-un bloc cu asociatie de proprietari si administratorul (cel care incaseaza intretinerea) ales pentru ca e cel mai vechi din bloc. Toti ... (vezi toată discuția)