avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 170/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 170/2010

Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.

"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Cel mai recent răspuns: da_na , utilizator 14:49, 1 Martie 2012
@teodon,
Cine este proprietar al imobililui sau al apartamentelor din acel imobil?
Numai proprietarii pot sa ia asemenea hotarari si nu locatarii care pot fi chiriasi la stat sau la proprietari persoane fizice, rude venite temporar in vizita, prieteni, concubine etc.
Adica daca in textul dv inlocuiti cuvantul "locatar" cu proprietar, se mai poate discuta si de procente, de 2/3, de majoritate etc. In final spuneti:
in contextul acestei legi,care ar fi mai exact exprimarea acceptului locatarilor in actul notarial :"cedez ....","accept ca X sa....","vand......."?

Daca puteti sa va exprimati mai clar e posibil sa intelegem. Despre care lege vorbiti? In ce articol se vorbeste de locatari si act notarial...!?
Locatar=proprietar,in toate cazurile.

Ma refer la legea 170/2010,inteleg ca ea creeaza cadrul juridic prin care spatiile comune se pot instraina/vinde.Ma gandesc ca acceptul proprietarilor se face printr-o declaratie in fata notarului,nu?



Cand spun "toate cazurile", ma refer la toate cele 4 relatate,bineinteles.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
teodon, utilizator
@teodon

Din punctul meu de vedere, problema dvs. are doua aspecte:

1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente, care este reglementata de Legea 170/2010. In acea lege nu scrie nimic despre mansardare sau supraetajare.

2) Intentia de a construi. Ceea ce vreti sa constuiti nu are nicio legatura cu mansarda, ci este un nou etaj, iar reprezentantii primariei au dreptate. Se modifica structura cladirii din P+1 in P+2. Aveti nevoie de o expertiza tehnica care sa ateste ca fundatia acelui imobil suporta supraetajarea...

In alta ordine de idei, va aflati intr-o mare eroare: locatar nu este sinonim cu proprietar niciodata, in nicio situatie.
In DEX sunt sase referiri pentru "Locatar" si toate fac trimitere la "persoană care locuiește într-o casă (în calitate de chiriaș))".
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
In problema "locatar/proprietar" credeam ca am fost deja inteles,pt ca am precizat ,era vorba numai de cazul de fata.Cunosc si eu diferenta,dar multumesc oricum pt precizari=D>.

Am facut deja expertiza tehnica,e ok.
In privinta legii 170/2010, aceasta se refera ca 2/3 din proprietari sa fie de acord. Dar este vorba de o asociatie de proprietari care prin votul acelei 2/3 dintre membrii sai accepta instrainarea portiunii din spatiul comun, in cazul Dv. a podului-mansarda.
Acum.....nu stiu daca aceasta lege se poate valorifica si in cazul Dv. intrucat nu sunteti asociatie de proprietari, banuiesc, ca nu ne-ati spus daca aveti asa ceva in bloc.
Daca ati fi...si atentie la acest aspect, hotararea celor 2/3 din proprietari este consemnata in PV al acestei adunari si ea (hotararea) este suficienta pentru a face vanzarea-cumpararea acelui spatiu. Sigur, contractul de v/c se face la notar, dar legea nu face o precizare esentiala: cine sunt vanzatorii? cei 2/3 sau toti?
Si atentie, in cazul vanzarii toti ceilalti proprietari trebuie despagubiti, nu numai cei care au fost de acord!

Cu atat mai mult exista nelamurirea in cazul Dv. cand nu sunteti constituiti in asociatie de proprietari si hotararea nu poate fi luata intr-o adunare generala. Inseamna ca va este necesar acordul tuturor vecinilor Dv.

Cred ca e bine sa consultati cativa notari, invocand si aceasta lege 170/2010 pentru ca, la urma urmelor, tot la notar ajungeti.

In rest, pentru constructa in sine, evident, va trebuie autorizatie de constructie si...toata birocratia privitoare la aceasta.

Alte discuții în legătură

Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Exista diferente juridice intre asociatie de locatari si cea de proprietari? alexberi alexberi M-am mutat intr-un bloc cu asociatie de proprietari si administratorul (cel care incaseaza intretinerea) ales pentru ca e cel mai vechi din bloc. Toti ... (vezi toată discuția)