Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Pai n-au intampinat pentru ca pana la aparitia legii 170/2010 spatiile comune nu se puteau vinde decat cu acceptul tuturor proprietarilor si, pe de alta parte legea este aparuta anul acesta, relativ recent, asa ca nu au avut timp sa se lamureasca probabil nici ei.
In cazul acesta nu aveti decat doua optiuni: ori asteptati pana cand apar ceva norme de aplicare a legii, fie incercati sa va convingeti vecinul recalcitrant...si in acest caz fiind toti trei vecinii de acord sa va vanda spatiul podului, puteti merge cu toti 3 la notar sa faceti vanzarea in stilul clasic de pana la aparitia legii 170/2010, ignorand faptul ca faceti parte dintr-o asociatie de cartier care si-asa nu poate sa aiba un cuvand prea greu de spus in privinta spatiului comun din blocul Dv.
Tinand ca este o asociatie mamut... ar fi indicat sa studiati statutul, poate ca cei care l-au redactat au inclus prevederi care sa rezolve situatii care seamana cu a dvs.
Deci sa inteleg ca vecinul meu cu care impart uscatorul poate cumpara fara acordul meu acest spatiu daca are acordul a 2/3 din coproprietari?
Nu cumva este cam neconstitutional din moment ce dreptul la proprietate este garantat prin constitutie? Nu se incalca dreptul de proprietate, din moment ce pe actul de vanzare-cumparare al apartamentului scrie clar ca am dreptul si la o anumita suprafata din spatiile indivize si din terenul din jurul blocului??
Exact asa am gandit si noi, cei care raspundeam aici la nenumaratele intrebari pe aceasta tema, adica ar fi fost nevoie de acceptul tuturor proprietarilor pentru instrainarea unui spatiu din proprietatea comuna.
Ei, dar acum, apare nastrusnica lege 170/2010 care pune intre paranteze proprietatea. Asta e! n-avem ce face decat sa spunem, da, e nevoie acordul a numai de 2/3 dintre proprietari.