avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 170/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 170/2010

Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.

"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Cel mai recent răspuns: da_na , utilizator 14:49, 1 Martie 2012
Legea 170/2010 se refera la vanzare, nu la cedare de proprietate.
Si normal este ca sa fie toti proprietarii de acord cu vanzarea unei mici parti din proprietatea lor.
Nu se poate ca 2/3 din proprietari sa vanda cu de la ei putere si partea celor care fac parte din cealalta 1/3 si fara actele lor.
Nu cred ca un notar serios ar accepta sa presteze asa ceva.

Multumesc, m-am lamurit acum.
elga50 a scris:

Legea 170/2010 se refera la vanzare, nu la cedare de proprietate.
Si normal este ca sa fie toti proprietarii de acord cu vanzarea unei mici parti din proprietatea lor.
Nu se poate ca 2/3 din proprietari sa vanda cu de la ei putere si partea celor care fac parte din cealalta 1/3 si fara actele lor.
Nu cred ca un notar serios ar accepta sa presteze asa ceva.


Buna ziua.Sa intelegem din ce spuneti ca au aparut ceva norme de aplicare sau,ma rog,lucrurile s-au mai lamurit fata de momentul imediat aparitiei legii 170? Nu mai este necesar acordul a DOAR 2/3 din proprietari,cu despagubirea celorlalti,asa cum se stipula in lege?Eu cam asta deduc din ce spuneti,sau poate doar n-am inteles bine...
N-au aparut norme, legea e la fel cum a fost data. Acordul de 2/3 ramane valabil, dar e doar un acord.
Luati-va pe dv. de exemplu. Ati accepta sa vi se vanda o parte din proprietate de catre o majoritate de 2/3? Ati accepta sa va duceti la notar si sa semnati pentru aceasta vanzare daca nu sunteti de acord cu ea?
Banuiesc ca intrebarile dvs. sunt retorice,ma indoiesc ca are importanta pentru cineva ce as accepta eu si ce nu,cu atat mai putin pentru dvs.Oricum,legea spune,din cate imi amintesc eu,ca cei ce nu sunt de acord vor fi despagubiti.Discutam totusi despre o proprietate comuna,nu individuala.Ce se intampla daca,spre ex,pe o scara de bloc de 20 apartamente,19 proprietari sunt de acord cu instrainarea spatiului comun,in conditii avantajoase pentru toata lumea - iar unul singur se impotriveste fara a avea motive intemeiate,ci doar ca "asa vrea muschii lui"?Cred ca sunteti de acord cu mine,sunt o gramada (si) de astfel de cazuri.Precizez si repet:motive intemeiate.
Nu inteleg,cum adica e "doar un acord"?Ce s-a intamplat cu "lege"?

Alte discuții în legătură

Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Exista diferente juridice intre asociatie de locatari si cea de proprietari? alexberi alexberi M-am mutat intr-un bloc cu asociatie de proprietari si administratorul (cel care incaseaza intretinerea) ales pentru ca e cel mai vechi din bloc. Toti ... (vezi toată discuția)