avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Exista diferente juridice intre Asociatie de Locatari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Exista diferente juridice intre Asociatie de Locatari si cea de Proprietari?

M-am mutat intr-un bloc cu asociatie de proprietari si administratorul (cel care incaseaza intretinerea) ales pentru ca e cel mai vechi din bloc. Toti locatarii sunt proprietari si totusi asociatia este de locatari.

As vrea sa stiu daca exista diferente de natura juridica intre o asociatie de locatari si una de proprietari.

De exemplu as vrea sa stiu daca pot cumpara pe baza legii 170/2010 un spatiu comun de la asociatia de locatari, cu acordul a doua treimi dintre coproprietari.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:58, 22 Noiembrie 2010
Diferenta intre cele 2 forme de asociere este reprezentata de prevederea legala in baza careia se infijnteaza /organizeaza si functioneaza asociatiile de proprietari/
locatari,respectiv L nr 114/1996 cu normele de aplicare,sau L nr 230/2007 cu normele de aplicare
Da ,puteti achizitiona spatiu comun ,in temeiul L nr 175/2010 ,cu acordul a 2/3 dintre proprietari
Asociatia de locatari este vechea denumire a asociatiilor de bloc pe vremea cand acestea erau locuite de chiriasi la stat.

Asociatia de proprietari este o veche asociatie de locatari care s-a infiintat ca atare in conformitate cu Legea 230/2007 si are personalitate juridica (ceea ce asociatia de locatari nu are) si care constituie fundamentul pe care se aseaza toate relatiile intre vecinii din acelasi condominiu, dar si relatiile cu tertii, furnizori, prestatori, autoritati ale statului.

Prin infiintarea asociatiei de proprietari - care ar fi trebuit incheiata pana acum in cazul blocurilor de locuinte, dar nu s-a intamplat asta - proprietatea comuna, indivizibila, fortata si perpetua se administreaza legal.

Se poate aplica Legea 170/2010, dupa parerea mea, si in cazul in care nu exista asociatie de proprietari, cu conditia sa puteti determina proprietarii (chiar si pe aceia care nu sunt de acord cu vanzarea) sa mearga la notar sa-si modifice prin vanzare partea de cota-parte indiviza pe care o au inscrisa in actul de proprietate.
Asociatia de proprietari nu are o proprietate in sine, ci doar administreaza proprietatea comuna.

Daca asociatia ar fi de proprietari v-as fi sugerat sa incercati o inchiriere a spatiului respectiv. Procedura era de departe mult mai usoara si mai lipsita de riscuri.
elga50 a scris:

Se poate aplica Legea 170/2010, dupa parerea mea, si in cazul in care nu exista asociatie de proprietari, cu conditia sa puteti determina proprietarii (chiar si pe aceia care nu sunt de acord cu vanzarea) sa mearga la notar sa-si modifice prin vanzare partea de cota-parte indiviza pe care o au inscrisa in actul de proprietate.
Asociatia de proprietari nu are o proprietate in sine, ci doar administreaza proprietatea comuna.


Interesant, imi puteti spune care ar fi procedura:
1. conving doua treimi din proprietari sa imi vanda spatiul;
2. conving toti proprietarii sa fie de acord sa mearga la notar si sa isi reduca cota de proprietate cu suprafata corespunzatoare spatiului.

Punctul 2. este mult mai dificil de indeplinit pentru ca implica toti proprietarii.

Se poate altcumva mai simplu? Atat in cazul asociatiei de locatari cat si in cazul infiintarii asociatiei de proprietari.
Cititi cu atentie legea si ganditi-va cum procedati cu cealalta prezumtiva 1/3 care nu dorese sa-si instraineze cota-parte. Ar trebui sa ajungeti in proces. Poate cineva sa-i oblige pe acesti oameni sa-si instraineze fie si o particica din proprietate?
Cred ca inainte de a intreprinde ceva concret la asociatie ar fi de interes sa intrebati un notar, doi, trei....cum sa procedati in cazul legii 170/2010..... pentru ca actele la notar le faceti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru un spatiu comun catalinrinescu catalinrinescu Pt . a intra in legalitate si a mi se emite autorizatia de constructie pt modificarile facute in apartament(primind amenda in prealabil in urma unei sesizari ... (vezi toată discuția)
Actiune evacuare asociatie proprietari nicoleta74 nicoleta74 Buna ziua! Am o dilema, referitor la un demers privind evacuarea unei asociatii de proprietari aflata la parterul unui bloc, intr-o incapere bun in proprietate ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)