avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract de comodat pentru un spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract de comodat pentru un spatiu comun

Pt . a intra in legalitate si a mi se emite autorizatia de constructie pt modificarile facute in apartament(primind amenda in prealabil in urma unei sesizari de la un vecin prietenos :D ) mi se cere CONTRACT COMODAT/INCHIRIERE autorizat la notar (pt un spatiu de aprox 4 mp pe care l am luat din holul blocului mutand usa de intrare, lucru care l au facut toti vecinii de palier ilegal..., dak nu va trebuie sa mut usa inapoi)
Pot merge la notar doar cu Presedintele Asocietiei pt a stampila si semna respectivul contract?Trebuie facuta si o Adunare a Proprietarilor si stranse semnaturi?Dak da, 50% +1 sau 100% ??
Rezumand: Ce acte,stampile si semnaturi imi trebuie pt a face dovada dreptului de proprietate asupra acelui spatiu luat din holul blocului prin mutarea usii de intrare cu cativa metri..?? :(
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:54, 17 Februarie 2011
Legea 170/2010 a introdus cinci alineate la art. 45 din Legea cadastrului si a publicitati imobiliare 7/1996.
(3) "Prin exceptie de la dispozitiile alin (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor".
(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."

Parerea mea este sa intocmiti un tabel si sa treceti pe la toti proprietarii pentru a strange semnaturi. Dupa ce ati strans cel putin doua treimi, faceti o scrisoare catre presedinte in care solicitati incheierea unui act notarial pentru acea suprafata, in baza prevederilor legii 170/2010.
Dupa ce se incheie actul notarial, presedintele trebuie sa convoace adunarea generala, care va constata incetarea destinatiei de folosinta pentru suprafata respectiva.
catalinrinescu a scris:

mi se cere CONTRACT COMODAT/INCHIRIERE autorizat la notar
.........
Ce acte,stampile si semnaturi imi trebuie pt a face dovada dreptului de proprietate asupra acelui spatiu luat din holul blocului prin mutarea usii de intrare cu cativa metri..?? :(

Pentru ca un spatiu comun sa poata fi folosit in exclusivitate de catre un proprietar si nu de toti proprietarii, asa cum a fost conceput, trebuie sa aveti acordul celorlalti vecini. Hotararea poate fi luata in adunarea generala concret pentru un spatiu sau pentru toate spatiile comune.
Daca nu exista hotararea adunarii generale o puteti lua la prima adunare sau pe baza de semnaturi pe tabel, asa cum s-a spus mai sus.
Apoi:
- Daca vi se solicita doar "contract de comodat sau inchiriere" acesta-l puteti face cu presedintele asociatie, la asociatie, cu semnatura lui si stampila asociatiei. Vreti sa-l autentificati, mergeti la notar cu presedintele si rezolvati
- Daca vreti sa faceti "dovada dreptului de proprietate asupra acelui spatiu luat din holul blocului", asa cum spuneti, trebuie sa deveniti mai intai proprietar. Ori ca sa deveniti proprietar trebuie sa cumparati acel spatiu de la ceilalti proprietari. Va intalniti cu ei, discutati, stabiliti de comun acord un pret, va intelegeti si conform legii 170/2010 deveniti proprietar prin acte facute la notariat.
Actul prin care cumparati acel spatiu este dovada de care spuneati mai sus. Va inscrieti apoi cu aceasta proprietate la asociatie, la cadastru, la primarie, pentru plata contributiilor, taxeler, impozitelor ca pentru orice proprietate, in conformitate cu noile schite facute de persoane autorizate (arhitecti).
Multumesc mult pentru raspunsuri!

Mi s a spus de la primarie ca este de ajuns contractul de comodat autentificat la notariat pt a primi autorizatia si nu doresc sa ma complic.
Acum eu va intreb , sunteti sigur ca este de ajuns sa l conving pe presedinte sa mearga cu mine la notar sa mi semneze si sa mi puna stampila?? Am oprit ieri la un cabinet notarial in drum si notarita de acolo nu a stiut ce sa mi raspunda...ea nu "autentifica asa orice, acel spatiu e proprietatea comuna a tuturor locatarilor, ar trebuie sa vin cu toti locatarii sa semneze :)).. " ma rog, a zis ca o sa se mai documenteze ,nu stie sigur si o sa ma sune,dar nu a sunat... mai incerc si la alti notari...
La primarie vi s+a solicitat contractul de comodat/inchiriere. El se incheie, intr-adevar, cu presedintele, dar pentru ca dansul sa-si puna semnatura pe acel document trebuie sa fie intrunite prevederile legii 170/2010.
Odata intrunite acele prevederi, presedintele va merge impreuna cu dvs la notar, pentru autentificarea documentelor, ca doar nu o sa ii incolonati pe vecini si urcati in microbuz pentru a merge toata "satra lui papuc":D
Legea 170/2010 se refera la instrainarea unei portiuni din spatiului comun.
Ce este instrainarea unui spatiu? Inchiriere, cesionare, concesionare sau vanzare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concesionare spatii comune, in speta uscator asdalma asdalma As dori sa stiu in ce consta concesionarea unui spatiu comun, in speta uscator, conform Legii 170/2010, ce implicatii, indatoriri si obligatii exista in acest ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu comun tilex tilex Buna ziua, Sunt proprietar si membru in Asociatia de proprietari bloc I 26. Este legal schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari grg_zzz grg_zzz Bună ziua! Locuiesc într un bloc cu 31 apartamente, asociație de proprietari doar pentru cele 31 ap., administrator fiind unul din locatarii ... (vezi toată discuția)