avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... concesionare spatii comune, in speta uscator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

concesionare spatii comune, in speta uscator

As dori sa stiu in ce consta concesionarea unui spatiu comun, in speta uscator, conform Legii 170/2010, ce implicatii, indatoriri si obligatii exista in acest sens. Pe cati ani se poate face o concesionare si alte amanunte in acest sens? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:21, 8 Ianuarie 2011
Concesionarea se poate face pentru bunurile proprietate publică (pe maxim 49 de ani), în schimbul unei redevențe.
În cazul dvs., uscătorul este un bun comun privat, și nu un bun public.

Dar dacă citiți cu atenție legea menționată de dvs. (care se referă la ieşirea din indiviziune dintr-un condominiu, și nicidecum la concesionare!) vă veți lămuri. Citez:
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Legea 230/2007 prevede:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

Asadar asociatia de proprietari poate concesiona un uscator. Concesionarea se face cu acordul majoritatii pentru maxim 49 de ani.
In legea 230/2007 nu era prevazuta posibilitatea vanzarii unui uscator (proprietate comuna) . de aceea apare legea 170/2010, ca sa permita vanzarea. Vanzarea se poate face cu acordul a 2/3 din numarul proprietarilor.
Cred ca este firesc a se putea realiza o concesionare (spatiul ramane in proprietate comuna, totusi), numai cu acordul majoritatii (50%+1), iar o vanzare (spatiul trece in proprietatea cumparatorului) sa se faca cu acordul mai multor proprietari (66,66%).
Asadar puteti face concesionarea pe maxim 49 de ani conform legii 230/2007 fara vreo legatura cu legea 170/2007, deoarece aceasta nu se refera la concesionarea ci la vanzarea unui spatiu comun ca uscatorul in discutie.

Buna Seara
Domnul Adriantot, va rog frumos imi puteti raspunde ce acte, si acorduri pot face cu asociatia de locatari ca sa nu intru in conflict cu legea si vecinii? Mai ales ca acest uscator il alipesc unei garsoniere si as dori sa fiu informata. Va multumesc pentru raspunsurile calificate si de calitate pe care le acordati.
E dificil de spus cum sa procedati in asociatia dv. dar va spun cum ar fi normal.
Faceti o cerere catre presedintele asociatiei prin care solicitati sa vi se concesioneze acel spatiu. Propuneti o suma lunara de plata sau plata integrala pentru toata perioada la incheierea contractului. Propuneti un numar de ani. Explicati pentru ce vreti sa folositi acel spatiu.
Presedintele va discuta cererea dv in comitet si va poate da un raspuns.
Presedintele si comitetul vor face faptul ca se concesioneaza acel spatiu si anunta la afisier sa stie toti vecinii, ca cei interesati sa vina la asociatie pentru a concesiona...
Daca nu apar vecini care sa se impotriveasca, comitetul poate lua decizia de a va concesiona dv spatiu. Daca apar vecini cu alte propuneri, care se impotrivesc concesionarii..., se poate amana pana la adunarea generala unde se va discuta si lua hotarare cu majoritate simpla.
Buna ziua,

Este posibil ca referirea la "concesionare" sa fi fost inclusa in lege pentru situatia in care imobilul este proprietate de stat? De exemplu: concesionarea terasei unui minister.

Puteti va rog sa mentionati ce lege/cod reglementeaza concesionarea?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie spatiu comun tilex tilex Buna ziua, Sunt proprietar si membru in Asociatia de proprietari bloc I 26. Este legal schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale ... (vezi toată discuția)
Pasi simpli de urmat pentru a inchiria uscatorul? bbking bbking din ce am citit pe acest forum, uscatorul nu poate fi vandut ci doar: inchiriat, concesionat sau dat in folosinta. administratorul asociatie nu prea a fost in ... (vezi toată discuția)
Inchiriere uscator direct de la locatari leonnschi leonnschi se poate inchiria uscatorul direct de la locatari fara a mai avea acordul asociatiei? (vezi toată discuția)