avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 170/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 170/2010

Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.

"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Cel mai recent răspuns: da_na , utilizator 14:49, 1 Martie 2012
Voturile celor 2/3 se dau intr-o adunare generala. Legea spune ca orice hotarare a AG poate fi contestata in 45 de zile la judecatorie.

Despre procedura de despagubire sau vanzare nu putem sa va spunem intrucat nu au aparut norme de aplicare a legii.

Dupa cum stiti apar legile si apoi intreaga societate, de la simplu muritor pana la judecatori, umbla buimaci nestiind cum s-o aplice sau o aplica dupa cum s-au sculat de dimineata!......
Exceptiile sunt rare sau trase de par....
Am citit legea si nu vad sa scrie undeva ca vor aparea norme de aplicare. Acestea nu apar doar daca legea prevede si aparitia intr-un termen de x zile a normelor?

L.E.
Am avut sedinta la bloc. Administratora asociatiei de proprietari si cu vecina care vroia sa cumpere uscatorul, au venit pregatite cu niste tabele prin care sa-si dea consimtamantul vecinii pt ea.
Ce am facut eu: am solicitat sa-mi arate unde scrie in lege ca 2/3 din coproprietar hotarasc cui vand, pt ca eu din ce am citit inteleg ca se ia hotararea daca se instraineaza sau nu. Si sa-mi spuna care este procedura prin care se stabileste pretul si ceilalti pasi ce trebuiesc parcursi pt ca legea nu are norme de aplicare. Si ce se intampla daca si eu doresc sa cumpar. Apoi am aratat ca nu exista cvorum.
Aici am insa o nelamurire - L230/07 spune ca deciziile se pot lua in adunarea generala daca exista un cvorum constituit din jumatate + 1 din proprietarii membrii ai asociatiei de proprietari. Ei au interpretat ca trebuie sa fie prezenti 2/3 din proprietari, din care sa se scada partile interesate.
Cum este corect?
Acum, mai am o chestie - L170 zice ca trebuie sa existe o motivatie pt ca se se hotarasca incetarea destinatiei de folosinta comuna. Aceasta motivatie trebuie sa vina din partea celor 2/3, nu?
Si inca ceva - le-am spus ca in cazul in care 2/3 hotarasc prin vot sa se instraineze spatiul, acest lucru ar trebui sa se consemneze in pv al sedintei, nu intr-un tabel pe o foita. Corect, sau nu?
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
as_bogdan, utilizator
Buna ziua,

Stau la etajul 4 intr-un bloc cu 4 etaje,cu 10 apartamente pe scara.Daca pana acum erau destul de multi vecini care se opuneau mansardarii,acum am ramas 2 proprietari(din cei care au participat la sedinta) si amandoi suntem de la etajul 4.
Nu sunt de acord cu aceasta lege,dar totusi mie mi se pare ca ea intra in contradictie cu Legea 230/2007,Art.41:
- Modificările constructive şi utilizarea în alte
scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale clădirii, cum ar
fi: ancorarea de reclame pe pereţi, suspendarea de stâlpi, pereţi,
scări interioare şi altele asemenea, se vor putea face numai pe baza
deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct
afectaţi şi, după caz, pe baza unui proiect tehnic întocmit de
instituţii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum şi
cu autorizaţia pentru executarea de lucrări, eliberate în condiţiile
legii.


Eu inteleg ca oricum e necesar acordul nostru,al proprietarilor direct afectati.
Gresesc eu?

Multumesc anticipat,
Dorina
Mansardarea nu se poate aplica, cel putin in faza de vanzare a suprafetei de terasa supusa constructiei. Daca dv. si alt vecin nu va prezentati la notar cum sa se faca aceasta vanzare? In lipsa nu se poate.... dupa parerea mea.

Atentie deci, mansardarea presupune instrainarea unei cote-parti din proprietatea fiecarui apartament.
Buna ziua, putin ajutor va rog. Vreau sa cumpar teresa scarii si uscatoriile existe pe ea. Toti proprietarii sunt de acord dar nu toti au actele de proprietate in ordine (de ex nu au succesiuni facute), acum intrebarea mea este cand merg la notar sa semnam cedarea, trebuie sa semneze 2/3 din proprietari sau toti, dupa legea noua?
Am vorbit cu mai multi notari si parerile lor sunt impartite, nu mai inteleg nimic.

multumesc

Alte discuții în legătură

Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Exista diferente juridice intre asociatie de locatari si cea de proprietari? alexberi alexberi M-am mutat intr-un bloc cu asociatie de proprietari si administratorul (cel care incaseaza intretinerea) ales pentru ca e cel mai vechi din bloc. Toti ... (vezi toată discuția)