avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 170/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 170/2010

Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.

"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Cel mai recent răspuns: da_na , utilizator 14:49, 1 Martie 2012
"Muschii lui care nu vrea" este cota-parte de proprietatea comuna pe care o are trecuta in actul lui de proprietate. Asa ca daca nu vrea s-o vanda, nici chiar dv. nu i-o puteti cumpara cu forta.
Legea este facuta ca o struto-camila. Acordul de 2/3 ar putea fi foarte frumos si legal in cazul unei concesionari pe termen indelungat cand nu este vorba de instrainarea permanenta si pentru totdeauna a unei bucatele cat de mici din proprietate, dar el nu mai este in regula cand poate fi vorba ca un proprietar sau mai multi pot hotari sa vanda cota-parte indiviza a altuia.
Proprietatea comuna este fortata si perpetua, ea nu poate fi delimitata si impartita pe bucati.

De altfel daca tineti cu tot dinadinsul sa cumparati o asemenea suprafata din proprietatea comuna cu acordul a 99% din proprietari si fara acordul a 1% o puteti incerca, dar va asumati riscul sa nu gasiti notarul care sa va faca asta sau sa gasiti notarul, dar in viitor sa va treziti cu vreun proprietar care sa-si revendice cota-parte indiviza in instanta. Vorbim, evident, de posibilitati teoretice. In practica dv. puteti face ce vreti!
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
elga50, moderator
buna ziua, sunt noua aici, sper sa nu postez intrebarea mea gresit.
locuiesc in bloc de 5 nivele in Bucuresti, s-a propus mansardare pentru 6+M, din 19 apartamente doar doi proprietari nu suntem de acord, in cateva zile se apuca de treaba; intrebarea mea este: se mai poate face ceva pentru a opri aceasta actiune? eu consider ca raportul beneficii/rezultate, nu imi este convenabil si m-am opus de la inceput. ce am observat s-a schimbat si firma care a ofertat prima data si care avea un proces in sectorul 3, contractele la notariat s-au incheiat cu alta firma constructoare, iar in contract se mentioneaza ceva de genul ca lnoii locatari au drept de folosinta la terasa , iar mai la sfarsit se face referire la cota indiviza, care se imparte. ma intreb cum este posibil ca alti locatari sa hotarasca in locul meu aceste lucruri atat de importante.
un alt aspect, avand in vedere aceste modificari, am citit ca si asiguratorul poate sa invoce anumite motive si sa nu dea despagubire in anumite cazuri de daune la cladire.
personal nu am o parere buna despre acest tip de constructii pentru ca s-au facut multe abuzuri, pe net fiind foarte multe exemple in care locatarii sunt nemultumiti de calitatea executiei lucrarilor, cu incidente majore, ex decopertare si plouat in apartamente, etc, sau cu rezultate incerte cu privire la structura de rezistenta a locului, pentru ca nu cred ca a venit vreu expert sa verifice starea actuala a cladirii.
cum pot sa verific daca expertizele tehnice de rezistenta si geo sunt facute corect, cum avem certitudinea ca blocul la vv rezista si nu va fi afectat de vibratiile si toate lucrarile care vor avea loc in acest proces, iar in cazul unui cutremur nu va fi mai afectat datorita acestor modificari si acestor vibratii la care va fi supus.
multumesc anticipat
Petitie pentru reanalizarea legii 170/2010 privind deposedarea abuziva a proprietarilor din blocuri. [ link extern ]
CURTEA CONSTITUTIONALA

In numele legii

D E C I D E:

Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de municipiul Brasov, ca persoana juridica de drept public, prin primar, si de primarul municipiului Brasov, in calitate de autoritate executiva a administratiei publice locale a municipiului Brasov, in Dosarul nr. 7.936/62/2009 al Tribunalului Brasov - Sectia comerciala si de contencios administrativ si constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 sunt neconstitutionale.
Definitiva si general obligatorie.
Decizia se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
Pronuntata in sedinta publica din data de 15 noiembrie 2011.

Aliniatele declarate neconstitutionale sunt cele pe care legea 170 le-a adaugat Legii cadastrului.
felicitari brasovenilor!
in Bucuresti nu am reusit sa facem nimic, s-a ridicat o uratenie de mansarda si pe blocul meu, fara a fi de acord doua familii. din pacate prea putini avand in vedere prevederile legii 170/2010.
dar asta este tara in care traim!
moromete, poti fii mai explicit? adica nu mai au dreptul sa se erijeze in aceasta lege pe teritoriul acestui municipiu?dar se poate face ceva general sau doar punctual?

Alte discuții în legătură

Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Exista diferente juridice intre asociatie de locatari si cea de proprietari? alexberi alexberi M-am mutat intr-un bloc cu asociatie de proprietari si administratorul (cel care incaseaza intretinerea) ales pentru ca e cel mai vechi din bloc. Toti ... (vezi toată discuția)