avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Activitate mikka33

Activitate mikka33

Daca institutia publica nu invoca exceptia lipsei plangerii prealabile, judecatorul este obligat sa o invoce el sau nu?
Am atacat in instanta o decizie de eliberare din functia publica in data de 27 ianuarie 2010. Deoarece in cuprinsul deciziei atacate nu s-a aratat instanta la care trebuie sa atac decizia si termenul de atac, am formulat o plangere la tribunal, fara a efectua plangerea prealabila {asa cum prevede art. 106 din Legea nr. 188/1999, care precizeaza ca persoana nemultumita de decizia de incetare din functia publica o poate ataca in termenele si conditiile Legii nr. 544/2004-a conteciosului administrativ}. Prin intampinare, partea adversa a invocat exceptia lipsei plangerii prealabile. In data de 16 aprilie 2010 am avut primul termen de judecata, moment in care mi s-a inmanat intampinarea si am aflat de exceptia ridicata. In data de 9 iunie am avut un alt termen cand am cerut amanarea pentru angajarea unui avocat. Intrebarea mea este aceea daca la al treilea termen, mai precis in 30 septembrie pot sa cer repunerea in termenul de a efectua plangerea prealabila, tinand cont de faptul ca in conformitate cu prevederile art. 103 alin. 2 din C.Pr. Civ, actul de procedura se va indeplini in termenul de 15 zile de la incetarea impiedicarii. Or, se poate considera ca eu am luat la cunostinta de faptul ca aveam indatorirea de a efectua plangerea prealabila in data de 16 aprilie, atunci cand mi s-a comunicat intampinarea. Mai am vreo sansa si daca da, care? Va multumesc.
Va rog sa-mi spuneti ce se poate face daca am inregistrat o plangere contraventionala la Judecatoria Reghin, in loc de Judecatoria Targu Mures. As putea sa invoc exceptia de necompetenta teritoriala si sa cer la primul termen de judecata trimiterea dosarului la instanta competenta? va multumesc.
Termenul de o luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie prevazut de Decretul nr. 167/1958, pana la care se va putea face cererea de repunere in termen este valabil si pentru repunerea in termen din oficiu?
Ma intereseaza daca Ordinul nr. 614/2010, pentru aprobarea Procedurii de restructurare si reorganizare la nivelul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, publicat in MO 527/28 iulie 2010 actioneaza retroactiv sau doar de la data publicarii acestuia in MO? VA MULTUMESC.
In afara legii penale mai favorabile, exista si alte legi care retoactiveaza? Va nultumesc.
Va rog sa-mi dati exemple de legi interpretative