In primul post am specificat ca in procesul verbal de cercetare la fata locului (nu sunt sigur ca asa se numeste, dar banuiesc ca stiti despre ce vorbesc), nu s-a stabilit nici o vinovatie. Sunt doar consemnate cele ce s-au constatat. Deasemenea nici declaratiile (a mea si a celuilalt conducator) nu ma incrimineaza. Unde este in acest caz motivatia retinerii permisului?
Drept de circulatie am primit pentru 15 zile in momentul retinerii si mi s-a adus la cunostinta faptul ca pot prelungi valabilitatea dovezii la Parchet. Totusi nu sunt de acord cu masura retinerii permisului de conducere, care, in urma deciziei de neincepere a urmaririi penale - evidenta dupa parerea mea in aceasta situatie - va genera necesitatea suspendarii contraventionale a dreptului de conducere. Nu cred ca este normal sa astept acel moment pentru a contesta masura retinerii permisului.
Asta a scris si agentul pe dovada inlocuitoare, in coltul din dreapta sus, cu litere foarte mici. Totusi, articolul respectiv prevede la al. 4:
"Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala grava a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca autorul accidentului a încalcat o regula de circulatie dintre cele prevazute la art.102 alin.(3), eliberându-se dovada înlocuitoare fara drept de circulatie. Daca regula de circulatie încalcata este una dintre cele prevazute la art.100 alin.(3) si art.101 alin.(3), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile."
Atata timp cat nu s-a stabilit si consemnat nicaieri ca as fi vinovat de incalcarea vreunuia din articolele mentionate in textul de mai sus, care ar putea fi totusi baza legala a retinerii permisului? Constatarea incalcarii prevederilor codului rutier se face printr-un proces verbal.
Acesta este de fapt motivul pentru care vreau sa contest aceasta sacntiune.
Buna ziua,
In urma cu o saptamana am fost implicat intr-un accident. Mergand cu motocicleta, intr-un viraj, am franat pentru a acorda prioritate unui autoturism, am cazut si am lovit autoturismul respectiv. Totodata, am suferit cateva contuzii minore, insa, intrucat m-am prezentat la spital pentru control, s-a declansat cercetarea penala.
In urma cercetarii la fata locului, s-a incheiat un proces verbal in care nu s-a stabilit nici un vinovat. Declaratiile, atat a mea cat si a celuilalt conducator, precizeaza ca am cazut inite de a lovi masina, ceea ce inseamna ca intentia nu a fost de a nu acorda prioritate. Cu toate astea, mi-a fost retinut permisul de conducere pentru cercetari. Doar mie, nu si celuilalt conducator auto.
Intrebarea mea este: unde trebuie sa depun contestatia pentru sanctiunea retinerii permisului? La judecatorie sau la Parchet, fiind vorba de un dosar de cercetare penala?