Buna ziua,
In urma cu o saptamana am fost implicat intr-un accident. Mergand cu motocicleta, intr-un viraj, am franat pentru a acorda prioritate unui autoturism, am cazut si am lovit autoturismul respectiv. Totodata, am suferit cateva contuzii minore, insa, intrucat m-am prezentat la spital pentru control, s-a declansat cercetarea penala.
In urma cercetarii la fata locului, s-a incheiat un proces verbal in care nu s-a stabilit nici un vinovat. Declaratiile, atat a mea cat si a celuilalt conducator, precizeaza ca am cazut inite de a lovi masina, ceea ce inseamna ca intentia nu a fost de a nu acorda prioritate. Cu toate astea, mi-a fost retinut permisul de conducere pentru cercetari. Doar mie, nu si celuilalt conducator auto.
Intrebarea mea este: unde trebuie sa depun contestatia pentru sanctiunea retinerii permisului? La judecatorie sau la Parchet, fiind vorba de un dosar de cercetare penala?
Fiind vorba despre un dosar penal aflat in curs de cercetare , in mod corect si legal vi s-a retinut permisul de conducere pana la solutionarea cazului . Permisul de conducere se retine in temeiul art 111 din OUG 195/2002 .
Dovada care v-a fost eliberata ptr retinerea permisului poate fi prelungita sub aspectul valabilitatii si acordarii dreptului de a conduce prin cerere adresata parchetului competent , prin care solicitati acordarea dreptului de conducere , tot in baza aceluiasi articol 111 din OUG 195/2002 .
Asta a scris si agentul pe dovada inlocuitoare, in coltul din dreapta sus, cu litere foarte mici. Totusi, articolul respectiv prevede la al. 4:
"Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala grava a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca autorul accidentului a încalcat o regula de circulatie dintre cele prevazute la art.102 alin.(3), eliberându-se dovada înlocuitoare fara drept de circulatie. Daca regula de circulatie încalcata este una dintre cele prevazute la art.100 alin.(3) si art.101 alin.(3), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile."
Atata timp cat nu s-a stabilit si consemnat nicaieri ca as fi vinovat de incalcarea vreunuia din articolele mentionate in textul de mai sus, care ar putea fi totusi baza legala a retinerii permisului? Constatarea incalcarii prevederilor codului rutier se face printr-un proces verbal.
Acesta este de fapt motivul pentru care vreau sa contest aceasta sacntiune.
In cazul penalului , incalcarile se constata in urma cercetarilor la fata locului , prin expertize , etc , coroborat cu alte probe de la dosarul cauzei .
Doar cand e vorba de contraventional , se intocmeste proces verbal de contraventie .
In cazul dvs , fiind dosar penal , puteti face plangere catre procuror impotriva actelor organului de urmarire penala , si de asemenea , in ce priveste dovada , va puteti adresa acestuia cu cerere de acordare a dreptului de conducere .