avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... restituire permis conducere pe perioada cercetarii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

restituire permis conducere pe perioada cercetarii penale

in urma unui accident de circulatie intervenit intrucat contravenientul nu a adaptat viteza de deplasare la carosabilul acoperit cu polei, intrand astfel in coleziune cu alte 3 autoturisme, acestuia i-a fost retinut permisul de conducere si s-a intocmit dosar de cercetare penala. Contravenientul nu detine pemis de conducere (acesta foiind retinut de procuror) ci o dovada care este eliberata lunar. Ce ar trebui facut astfel incat sa ii fie restituit contravenientului permisul de conducere pana la finalizarea dosarului de cercetare penala si sa nu mai fie nevoit sa mearga lunar sa ia dovada care sa tina loc de permis?????
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:50, 10 August 2010
permisul ii va fi restituit doar la finalizarea dosarului ;
nu se poate formula niciun fel de cerere, actiune prin care sa se poata solicita restituirea permisului?? exista un temei legal care impune aceasta regula retinere a permisului pana la solutionarea cercetarii??
Singurul mod prin care invinuitul inculpatul poate conduce , este acea dovada de circulatie , emisa cu aprobarea procurorului de caz .

Va dati seama ca exista temei legal ptr retinerea permisului pana la solutionarea cauzei , altfel nu s-ar putea retine , ori retinerea permisului fara baza legala , ar insemna ca se comit abuzuri .
In OUG 195/2002 art 111 , sunt precizate situatiile in care se retine permisul de conducere cu dovada fara drept de circulatie si ptr care se poate solicita procurorului acordarea dreptului de conducere pe o perioada de 30 zile cu posibilitate de prelungire .
Apropo , sa va bucurati ca vi se acorda drept de circulatie de catre procuror din 30 in 30 zile, intrucat sunt cazuri si parchete care nu acorda acest drept , iar dosarele stau si zac pana la solutionare si 1-2 ani , in care titularii nu isi pot exercita acest drept si e perfect legal ,intrucat in acordarea dreptului de conducere nu se precizeaza ce conditii trebuie indeplinite .
Subscriu la cele relatate de colegi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis d807 d807 am avut suspendat permisul pe 90 de zile pentu nr expirate,si in data de 15 ian imi expira cele 90 de zile .ce se intampla cu permisul meu? (vezi toată discuția)
Permis de conducere deyutzaferi deyutzaferi daca se anuleza carnetul de conducere din romania pentru poti merge intr-o alta tara straina sa iti faci carnet si sa circuli cu el in romnaia????[/quot][quot] (vezi toată discuția)
Am calcat un pieton ilarion184 ilarion184 Buna ziua, In luna Martie 2010 mi-a sarit un pieton in fata masini si l-am acrosat. Ningea afara era seara iar el a sarit dintre masini si nu l-am observat ... (vezi toată discuția)