avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Activitate darkstar

Activitate darkstar

a aparut ieri un comunicat de la CNPAS:
[ link extern ]

În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr.19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art.III din OUG nr.58/2010.

Precizăm că activităţile desfăşurate în mod independent, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite conform prevederilor Legii nr.8 /1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente. Persoanele care se regăsesc în această situaţie se asigură, obligatoriu, potrivit prevederilor OUG nr. 58/2010, pe declaraţia de asigurare menţionată mai sus. Cota de contribuţie de asigurări sociale este de 10,5% din venitul net realizat.

f. frumos; eu deja am si platit...

@freelancevoyager

am intrebat pentru ca una-s contributiile sociale si alta e impozitul

acuma, da...rezulta acel procent, insa ar fi bine ca sa discutam concret pe contrib. sociale (principala modificare adusa de OUG 58)
@christi

de unde ti-a iesit tie acel procent de 32,5%?
treaba cu dependenta e una si cumulul de taxe e alta; un PFA care presteaza servicii catre persoane fizice, spre exemplu, nu are cum sa fie considerat dependent... el taie factura si eventual chitanta pentru banii incasati cash...e o aberatie

ref. CAS eu am si contract de asigurare pe legea veche cu 31,3% din cat am vrut eu sa ma asigur; azi am depus si pentru OUG 58 si asta e; fiind la NV am trecut la baza de calcul NV/12; s-a primit declaratia si am si platit.
@all

pana la urma pentru cei cu norma de venit, ce inseamna venit lunar? norma de venit / 12 sau venitul net? cam cum ar veni venitul net avand in vedere ca eu nu pot deduce nimic? in plus nu tin nici contabilitate in partida simpla....
@popu

Eu am 6202 pricipal si 6201,6203 si 6209 secundare
Din moment ce m-am inregistrat si pana acuma nu s-a sesizat nimeni asta e. Daca va fi sa trec la SR o voi face si pe asta.

Eu am auzit totusi alte povesti de pe la ANAF, nu acceptau NV pentru 5821 si 5829 pentru ca cei care dezvolta software si il vand ...practic licentiaza software-ul si nu il vand propriu zis. Si de aici tot felul de discutii stupide cum ca cei cu 582x creeaza "opere de arta" si ar trebui sa fie trecuti pe DDA/SR si alte porcarii din astea. Se pare ca acest cuvant "licenta" ii deranjeaza tare mult.

Oricum tare imi e ca vor scoate astia de tot conceptul de norma de venit; eu as prefera sincer sa ridice cuantumul normelor sau sa le indexeze intr-un fel (in functie de cifra de afaceri a fiecaruia). Personal nu vad rostul a tine contabilitate, mai ales ca nu am cine stie ce deduceri:
- upgrade din cand in cand la HW
- reinnoire cate o licenta
- tel. mobil
- masina...dar aici trebuie sa tii foie de parcurs..si mai bine... in ea de foaie de parcurs si las de la mine
@popu

eu sunt pe NV avand caen 6202 primar; si platitor de TVA