avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Activitate armataa

Activitate armataa

Am si eu o speta la care am nevoie de ajutor:
1. Generatia 1: bunic, traieste in concubinaj cu strabunica care are deja un copil(baiat). In timpul concubinajului, au impreuna si o fata. Dupa decesuri, baiatul preia casa batraneasca in urma unui testament si locuieste toata viata acolo.
2. Generatia 2: Baiatul devine la randul lui adult si are dintr-o prima casatorie un baiat(B1) iar din a doua casatorie inca un baiat(B2).
3 Generatia 3: Baiatul B2 se casatoreste si face la randul lui un copil. Familia baiatului B2 locuieste in casa, impreuna cu cei batrani si are grija de ei pana la decesul lor. Baiatul B2 paraseste familia, traind in concubinaj in alta parte.

Acum a intervenit decesul celor din generatia 2(intai sotul si apoi a doua sotie) si se pune problema cotelor de mostenire pentru casa: O prima intrebare: mostenesc cei doi baieti B1 si B2 in cote egale chiar daca au mame diferite(avand in vedere ca zestrea vine pe linie paterna, inainte de a doua castorie) sau baiatul B2 are o cota mai mare avand in vedere ca ultimul mariaj a fost pe durata mai mare de 30 de ani?

Situatia curenta: in casa batraneasca mai locuiesc, dupa decesul generatiei 2, sotia baiatului B2 impreuna cu copilul lor. Baiatul B2, dupa decesul mamei sale, ameninta cu evacuarea celor doi(inclusiv prin violenta). Ce se poate face pentru a securiza casa batraneasca pentru sotia si copilul baiatului B2?

Si o ultima intrebare: intre actele gasite, nu a fost gasit nici un act de proprietate pe numele celor din generatia 2, desi au locuit o viata intreaga in acea casa(chiar si generatia 3 si 4 au domiciliul in buletine in acea casa). Singurul act gasit a fost testamentul dintre generatia 1 si generatia 2. Este fezabila ipoteza ca, in lipsa altor acte, casa sa ajunga la mostenitorii fetei celor din generatia 1?
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Mostenire
Notarul care a facut succesiunea nu se regaseste in lista notarilor activi. Avand in vedere ca succesiunea a fost facuta in 1995, nu e greu de imaginat motivul absentei :)

Multumesc mult pentru toate informatile.
Răspuns la discuția Mostenire
definitiv a scris:

[...] Dar notarul este cel care hotaraste. Si daca vi s-ar face o astfel de completare, trebuie sa o faca notarul care a facut actul.[...]



Notarul care a facut actul initial, era notarul de stat. Presupun ca aceasta completare ar putea fi facuta de orice notar din localitatea respectiva, in cazul in care doreste(precum ati specificat dumneavoastra).

Nu stiu daca am fost foarte clar: beneficiarul nu sunt eu, ci tatal meu, adica unul dintre mostenitori. Nu stiu daca se schimba perspectivele sau nu, dar am zis sa sa fie clar, ca sa nu vorbim fiecare pe limba lui.

Cred ca am primit toate informatiile necesare si va multumesc tuturor. Acum sa vedem cum evolueaza lucurile la fata locului si o sa updatez acest topic cu rezultatul.

Răspuns la discuția Mostenire
La o cautare dupa franturile de discutie pe care mi le-am amintit, am gasit legea la care facea referire notarul: art.6 din Tilul X al legii 247/2005:

Art. 6. - Înstrăinările efectuate în scopul comasării parcelelor şi loturilor de teren, prin constituirea unor corpuri de proprietate mai mari care să cuprindă suprafeţe continue, indiferent de destinaţia lor, precum şi înstrăinările efectuate de către persoanele îndreptăţite să obţină renta viageră agricolă, pot fi efectuate şi pe baza schiţelor care au stat la baza titlurilor de proprietate emise cu ocazia aplicării legilor fondului funciar şi sunt scutite de taxa de timbru şi de timbrul judiciar.

Nu sunt 100% sigur ca aceasta e legea, dar seamana foarte mult...
Răspuns la discuția Mostenire
definitiv a scris:

Daca in certificatul de mostenitor s-a trecut suprafata intreaga de teren cu trimitere, ca mod de dobandire, la titlul de proprietate nr... din data..., nu mai trebuie supliment. ur si simplu solicitati notarului sa rectifice certificatul prin detalierea suprafetei intregi[...]


In momentul dezbaterii succesiunii, titlul de proprietate nu era emis, ci doar adeverinta de proprietate(pe baza careia a fost emis titlul), care este mentionata ca referinta in certificatul de mostenitor. Ramane valabila afirmatia ca nu este nevoie de o suplimentare, ci doar o rectificare in sensul detalierii suprafetelor?

narcisa_salbatica a scris:


M-as bucura sa aflu "legea speciala" pe care o mentionati... Cat despre prima afirmatie... nici un notar public nu autentifica act de donatie sau de partaj voluntar fara documentatie cadastrala si intabulare.


De legea speciala am aflat de la notarul care lucreaza la acest dosar. A spus si un numar, dar nu l-am retinut. La sfarsitul lunii avem programata urmatoarea intalnire si o sa incerc atunci sa revin cu amanunte despre aceasta lege.

Legat de documentatia cadastrala, nu stiu ce sa zic: primele doua raspunsuri din acest topic spun ca nu este nevoie, notarul care lucreaza cazul a spus ca putem transfera proprietatea fara sa fie nevoie de cadastru prin partaj voluntar, donatie sau prin vanzare-cumparare in baza acelei legi.
Probabil ca la sfarsitul lunii o sa stiu sigur daca trebuie sau nu.


Răspuns la discuția Mostenire
narcisa_salbatica a scris:

Nici un act prin care se transfera dreptul de proprietate (partaj, donatie, vanzare) nu se realizeaza fara documentatie cadastrala si intabulare. Nu puteti cauta un alt notar, suplimentarea certificatului de mostenitor se face obligatoriu la notarul care a eliberat certificatul initial.


Nu este adevarat. Pentru partaj si pentru donatie nu este nevoie de documentatie cadastrala. Mai mult, exista o lege speciala pentru cazurile de mostenire care permite vanzarea-cumpararea pentru intregirea loturilor de teren care nu necesita documentatie cadastrala.

narcisa_salbatica a scris:

Daca pe Titlul de proprietate al terenului X (respectiv cele 3 parcele X1, X2 si X3) figureaza defunctul si terenul nu a fost inclus in masa succesorala pe certificatul de mostenitor, atunci trebuie sa vi se elibereze un supliment la acest certificat, care sa cuprinda acele terenuri.


Exact asta este problmea: pe certificatul de mostenitor, este trecuta aceasta suprafata X(A mai ramas suprafata de X ha teren agricol...), dar nu sunt trecute parcelele in mod explicit. Deci cum consideram, este trecut sau nu? Trebuie suplimentare sau nu?

Daca facem suplimentare, o sa avem pe certificatul initial suprafata X iar pe suplimentare suprafetele x1, x2 si x3, deci in total ar rezulta ca mostenim pamant in suprafata de X + (X1+X2+X3) adica 2X. Este corect, sau prin suplimentare se "anuleaza" suprafata X specificata in certificatul intial.
Răspuns la discuția Mostenire
Revin cu urmatoarea problema:
In certificatul de mostenitor apare urmatoarea formulare: "A mai ramas suprafata de X ha teren agricol, teren dobandit ca urmarea a reconstituirii dreptului de proprietate in baza legii nr.18/1991a fondului funciar conform adeverintei de proprietate nr [.....]"

In titlul de proprietate, acesta suprafata X se compune din parcelele X1 si X2, teren intravilan si X3 teren extravilan.

De la notariat mi-a fost comunicat faptul ca inainte de partajul voluntar(care s-a transformat in donatie), trebuie facuta o suplimentare de succesiune in care sa se treaca explicit suprafetele X1, X2 si X3 deoarece in certificatul de mostenitor acea suprafata totala X nu este identificata prin parcele si prin vecinii.

Ma intereseaza daca chiar trebuie facuta aceasta suplimentare sau este doar un artificiu cu scop financiar(practic dubleaza costurile). Sa caut un alt notar care sa nu mai ceara aceasta suplimentare sau e pierdere de vreme?

PS. Stie cineva cine stabileste valoarea terenurilor la asemenea cote(0.25 Ron/ mp extravilan, 2Ron intravilan-arabil, 3Ron intravilan-construibil) in conditiile in care, pe piata, cu greu se obtine un sfet din aceste sume?
Răspuns la discuția Mostenire
Multumesc pentru raspuns. Acest partaj se poate face si la notar, sau este obligatorie deschiderea unei actiuni in justitie?
Discuție Mostenire
Am si eu urmatoarea speta: in urma bunicilor din partea tatalui au ramas trei mostenitori, toti in viata. Au facut succesiunea iar mostenirea a fost impartita in cota de 1/3 la fiecare dintre frati. Acum unchii mei vor sa ii lase tatalui meu(sau mie) totul, dar singurele acte pe care le avem sunt certificatul de mostenitor si titlul de proprietate pe numele bunicului(conform legii 18).
Avand in vedere ca valoarea mostenirii este mai mult sentimentala, prin ce metoda, tatal meu(sau eu) as putea obtine proprietatea legala a mostenirii fara a face cadastru?
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția PFA dependente oug 82/2010
Multumesc pentru raspuns.