avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Activitate carpenihil

Activitate carpenihil

Răspuns la discuția Intrebare restructurare post
ok, am inteles, multumesc mult!
Răspuns la discuția Intrebare restructurare post
ok, si daca sa spunem ca din cei 35-40 colegi care suntem momentan pe proiect, o parte accepta sa treaca la casti pe celalalt proiect, si in final ramanem mai putin de 30 care practic vom pleca acasa, situatia se schimba anume mai avem dreptul la ajutor de somaj?
Răspuns la discuția Intrebare restructurare post
multumesc pt raspunsul prompt!

revin cu cateva detalii:
- pe proiectul unde lucrez momentan suntem mai mult de 30 angajati (in jur de 40), iar in toata firma (sediul din orasul unde locuiesc) sigur peste 100
- inca nu stim de acum cati va dori angajatorul sa concedieze, ideea este ca cel mai probabil in limita locurilor disponibile ne va propune sa trecem de la activitatea actuala de back-office la cea de casti care dupa cum spuneam implica conditii mult mai dezavantajoase pentru majoritatea dintre noi, stress, vanzari, salariu chiar posibil mai mic etc, deci in acest scneariu intrebam eu daca as mai avea dreptul la ajutor de somaj - cel putin daca nu si salarii compensatorii - in conditiile in care sa spunem ca as refuza oferta lor de trecere pe alt proiect practic
- personal am un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in conditiile mentionate in lege

sper ca m-am facut mai bine inteles acum :)
Buna, lucrez in cadrul unei firme unde este posibil sa apara urmatorul scenariu: proiectul pe care lucrez eu sa se incheie iar firma sa ne propuna unei parti dintre noi sa treaca pe alt proiect, unde insa activitatea este total diferita fata de ce lucrez momentan (implica vanzari, salariu mult mai mic etc).
Intrebarea mea este, daca unii din noi refuzam, se mai poate numi concediere colectiva iar noi mai avem dreptul la ajutor de somaj sau nu?

Germania , tocmai de aceea imi fac probleme...
De altfel la emitent factura are această firma germană (cu sediu si alte date de contact) dar în "contract" nu apare nimic altceva legat de modul de plată a acestei sume de 30 euro..
De asemenea factura primita pe mail nu are nicio stampila sau semnătura, doar numele si iban-ul hr-ului din Rom. In plus este si in engleza si germana si nu specifica ce se intampla in caz ca nu o achit in cele 3 zile... Şi mie mi se pare foarte dubios totul, din cate am inteles ei inca nu au deschis punct de lucru aici in Rom dar ar urma cam in 2 luni, am semnat aşa ceva mai mult din disperare că de curând am rămas fără job si mi se parea ceva abordabil. Mă gândesc că pasul următor în materie de ameninţări ar fi să mă trezesc cu altceva de la ei dar prin poştă clasica de data asta.
Buna ziua, acum o saptamana am fost contactat la telefon de catre manager-ul hr din Romania a unei firme din Germania (probabil este vorba de o filiala sau reprezentanta) in legatura cu un job postat pe net care implica lucrul de la domiciliu. Am semnat si trimis scanat pe mail un "contract individual de muncca international pe perioada determinata" (6 zile), in care angajatorul este o firma cu sediul in Germania. Pe ultima pagina apar 3 semnaturi, prima a neamtului - membru in Consiliu de administratie de la acea firma, a doua a persoanei manager de hr Romania si ultima a mea, dar fara sa fi completat si data...
In contract este mentionat ca in cazul nerespectarii acestor 6 zile de proba sa achit suma de 25 eur (costul training-ului care de fapt nu a durat nici 30 min). Ieri, (dupa ce mi s-a reprosat pe acel soft telefonic care mi l-au instalat pe calc meu) de catre manager-ul din Germ. ca ma misc cam lent, a trebuit sa renunt din cauza conexiunii prea lente la net si a unui laptop insuficient de rapid, bineinteles ca am avut probleme si aseara mi-au trimis o factura in engleza-germana cu suma de 29,75 eur (deci plus tva dar nicidecum asa cum era mentionat in contract adica 25) cu termen de 3 zile, bani pe care ar trebui sa ii virez in contul persoanei de contact din Romania, anume HR Managerul care mi-a facut acel "training" prin telefon.

atasez cateva clauze din contract:

• 3 Salarizare
Aceasta perioada de proba de 6 zile nu este platita.
§ 4 Training
Angajatul va sustine un training de o ora si va primi un document cu descrierea trainingului.
In vederea desfasurarii activitatii angajatul va primi o adresa de e-mail, parole, linkuri si softphone intern.
Angajatul este de acord ca dupa sustinerea trainingului sa lucreze cele 6 zile de proba. In cazul nerespectarii celor 6 zile de proba angajatul va plati 25 Euro, costul trainingului.
04.10.2014 12:00

§ 5 Durata muncii in perioada de proba
Contractul este cu norma intraga, durata timpului de lucru fiind de 10 ore/zi, 57 ore/saptamana din care sunt platite 9 ore. Repatizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:
-de Luni pang SambAtA de la ora 09:00 la 19:00 sau conform orarului care va fi atasat prezentului contract.

Pauza este reglementata dupA cum urmeaza:
-angajatul are dreptul la o pauza de 30 minute (de masa) si 5 minute(pauza de odihna a ochilor) distribuite pe fiecare zi de lucru dupa cum urmeaza:
De la ora Pana la ora Pauza de 5 minute
09:00 10:00 NU
10:00 11:00 DA
11:00 12:00 DA
12:00 13:00 DA
13:00 14:00 30 pauza de masa
14:30 15:00 NU
15:00 16:00 DA
16:00 17:00 DA
17:00 18:00 DA
18:00 19:00 NU

In intervalul orelor de munca angajatul nu are voie sa foloseasca telefonul mobil, Facebook si alte programe de socializare.

§ 8 Clauza aditionala
Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional, conform dispozitiilor legale, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. Angajatul este de acord ca datele sale personale sa fie stocate si procesate in mod automat si transmise catre terte parti in cadrul obligatiilor contractuale.
Conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de catre Curtea Districtuala din Berlin Tempelhof-Schoneberg.
Angajatul certifica prin semnatura sa ca a primit o copie a contractului si a inteles acest contract.
Prezentul contract individual de munca s-a incheiat in doua exemplare, cate un exemplar pentru fiecare parte. Acest contract indivdual de munca este tradus din limba germana si este intocmit conform legislatiei germane in vigoare astfel ca elimina legislatia romana.
§ 9 Clauza de separabilitate
Daca orice prevedere a acestui contract de munca este invalida, valabilitatea celorlalte prevederi nu va fi afectata.

Punctele 3 si 5 sunt destul de ambigue si se cam bat cap in cap vizavi de plata acestei perioada de proba, si pe de alta parte ei se folosesc de credulitatea unora si dupa cele 6 zile in care dupa cum se vede chiar lucrezi pe rupte stand aproape nemiscat in fata ecranului ore in sir, iti pot spune lejer ca nu te pot angaja fiindca nu ai fost suficient de eficient fara nicio discutie, si uite asa ei se aleg cu munca facuta de altii pe gratis. Deja am inteles ca au fost si alte cazuri in care unii au renuntat dar nu stiu daca au primit si ei aceasta somatie de plata sa spun asa, mai mult unii nu au incheiat nici acest cim de proba...
Azi am sunat la ITM-ul local si din ce le-am povestit despre acest cim, si parerea lor a fost ca pare nul de drept, dar problema care mi-o pun si eu este daca tot continutul lui intra practic sub jurisdictia nemteasca de fapt asa cum este trecut la penultimul punct?

Si legat de plata acelei facturi, credeti ca risc ceva daca nu o achit in termenul de 3 zile mentionat? sa fiu actionat in instanta si sa trebuiasca sa ma prezint la tribunalul lor? Ce parere aveti de acest caz? Multumesc anticipat pentru ajutor.
Răspuns la discuția Concediere in perioada de proba
Ma gandeam la asta, dar in aceste situatii as fi obligat eu dpv legal sa ma duc sa le ridic de la sediul firmei? Ca in scrisoarea primita se mentioneaza ca sunt invitat pana la finele saptamanii viitoare..
Răspuns la discuția Concediere in perioada de proba
Cu cartea de munca s-ar putea rezolva asa..dar cu cim-ul si decizia de concediere? :(
Răspuns la discuția Concediere in perioada de proba
Da, destul de descurajante cele citite.. ca si cand n-ar fi fost suficient, astazi am primit acasa prin posta o scrisoare de la firma potrivit careia pana la finele saptamanii viitoare sunt "invitat la sediul firmei pentru a-mi lua inapoi cartea de munca, cim-ul plus decizia de incetare a contractului, acte ce pot fi ridicate doar de mine personal sau de un imputernicit prin procura". Acum problema ar fi ca nu sunt din capitala si o deplasare acolo ar implica alte cheltuieli plus o zi pierduta - asa ca ma gandeam daca nu am posibilitatea sa le cer sa mi le trimita tot prin posta... asa cum le-a primit un prieten (la el cred ca a fost vorba doar de cartea de munca) care si el a lucrat pe la o firma din apropierea capitalei. Credeti ca pot apela la aceasta alternativa?
Buna, am lucrat cu contract la o firma care din pacate m-a concediat prin notificare dupa aprox. 25 zile, pe motiv de necorespundere profesionala (art.31). Acum stiu ca in perioada de proba firmele au acest drept dar recent am inteles de la cineva mai in tema ca aceasta notificare poate fi contestata in instanta in max. 1 luna, in special datorita faptului ca (printre altele) nu mi s-a facut fisa postului (respectivul mi-a spus ca am sanse bune din acest motiv), si oricum decizia lor a fost una ce mi s-a parut foarte subiectiva si abuziva, chit ca eram oficial in proba. Ce parere aveti, cunoasteti ceva cazuri similare? :">