Buna ziua, acum o saptamana am fost contactat la telefon de catre manager-ul hr din Romania a unei firme din Germania (probabil este vorba de o filiala sau reprezentanta) in legatura cu un job postat pe net care implica lucrul de la domiciliu. Am semnat si trimis scanat pe mail un "contract individual de muncca international pe perioada determinata" (6 zile), in care angajatorul este o firma cu sediul in Germania. Pe ultima pagina apar 3 semnaturi, prima a neamtului - membru in Consiliu de administratie de la acea firma, a doua a persoanei manager de hr Romania si ultima a mea, dar fara sa fi completat si data...
In contract este mentionat ca in cazul nerespectarii acestor 6 zile de proba sa achit suma de 25 eur (costul training-ului care de fapt nu a durat nici 30 min). Ieri, (dupa ce mi s-a reprosat pe acel soft telefonic care mi l-au instalat pe calc meu) de catre manager-ul din Germ. ca ma misc cam lent, a trebuit sa renunt din cauza conexiunii prea lente la net si a unui laptop insuficient de rapid, bineinteles ca am avut probleme si aseara mi-au trimis o factura in engleza-germana cu suma de 29,75 eur (deci plus tva dar nicidecum asa cum era mentionat in contract adica 25) cu termen de 3 zile, bani pe care ar trebui sa ii virez in contul persoanei de contact din Romania, anume HR Managerul care mi-a facut acel "training" prin telefon.
atasez cateva clauze din contract:
• 3 Salarizare
Aceasta perioada de proba de 6 zile nu este platita.
§ 4 Training
Angajatul va sustine un training de o ora si va primi un document cu descrierea trainingului.
In vederea desfasurarii activitatii angajatul va primi o adresa de e-mail, parole, linkuri si softphone intern.
Angajatul este de acord ca dupa sustinerea trainingului sa lucreze cele 6 zile de proba. In cazul nerespectarii celor 6 zile de proba angajatul va plati 25 Euro, costul trainingului.
04.10.2014 12:00
§ 5 Durata muncii in perioada de proba
Contractul este cu norma intraga, durata timpului de lucru fiind de 10 ore/zi, 57 ore/saptamana din care sunt platite 9 ore. Repatizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:
-de Luni pang SambAtA de la ora 09:00 la 19:00 sau conform orarului care va fi atasat prezentului contract.
Pauza este reglementata dupA cum urmeaza:
-angajatul are dreptul la o pauza de 30 minute (de masa) si 5 minute(pauza de odihna a ochilor) distribuite pe fiecare zi de lucru dupa cum urmeaza:
De la ora Pana la ora Pauza de 5 minute
09:00 10:00 NU
10:00 11:00 DA
11:00 12:00 DA
12:00 13:00 DA
13:00 14:00 30 pauza de masa
14:30 15:00 NU
15:00 16:00 DA
16:00 17:00 DA
17:00 18:00 DA
18:00 19:00 NU
In intervalul orelor de munca angajatul nu are voie sa foloseasca telefonul mobil, Facebook si alte programe de socializare.
§ 8 Clauza aditionala
Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional, conform dispozitiilor legale, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. Angajatul este de acord ca datele sale personale sa fie stocate si procesate in mod automat si transmise catre terte parti in cadrul obligatiilor contractuale.
Conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de catre Curtea Districtuala din Berlin Tempelhof-Schoneberg.
Angajatul certifica prin semnatura sa ca a primit o copie a contractului si a inteles acest contract.
Prezentul contract individual de munca s-a incheiat in doua exemplare, cate un exemplar pentru fiecare parte. Acest contract indivdual de munca este tradus din limba germana si este intocmit conform legislatiei germane in vigoare astfel ca elimina legislatia romana.
§ 9 Clauza de separabilitate
Daca orice prevedere a acestui contract de munca este invalida, valabilitatea celorlalte prevederi nu va fi afectata.
Punctele 3 si 5 sunt destul de ambigue si se cam bat cap in cap vizavi de plata acestei perioada de proba, si pe de alta parte ei se folosesc de credulitatea unora si dupa cele 6 zile in care dupa cum se vede chiar lucrezi pe rupte stand aproape nemiscat in fata ecranului ore in sir, iti pot spune lejer ca nu te pot angaja fiindca nu ai fost suficient de eficient fara nicio discutie, si uite asa ei se aleg cu munca facuta de altii pe gratis. Deja am inteles ca au fost si alte cazuri in care unii au renuntat dar nu stiu daca au primit si ei aceasta somatie de plata sa spun asa, mai mult unii nu au incheiat nici acest cim de proba...
Azi am sunat la ITM-ul local si din ce le-am povestit despre acest cim, si parerea lor a fost ca pare nul de drept, dar problema care mi-o pun si eu este daca tot continutul lui intra practic sub jurisdictia nemteasca de fapt asa cum este trecut la penultimul punct?
Si legat de plata acelei facturi, credeti ca risc ceva daca nu o achit in termenul de 3 zile mentionat? sa fiu actionat in instanta si sa trebuiasca sa ma prezint la tribunalul lor? Ce parere aveti de acest caz? Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns:
carpenihil , utilizator
22:33, 9 Octombrie 2014