În Codul muncii un salariat are dreptul la concediu de odihnă de minim 20 zile lucrătoare. Acesta poate fi fracționat, dar este obligatoriu ca una din fracții sa fie de minim 10 zile lucrătoare.
Acestea sunt cele prevăzute in lege. În contractul individual de muncă sau - dacă este cazul - în contractul colectiv de muncă clauzele nu pot fi decât în favoarea salariatului.
Deci, concediul de odihnă nu poate fi fracționat - de exemplu - în 10 fracții de câte două zile ci cel puțin 2 săptămâni pe an (10 zile lucrătoare) poți să nu calci pe la serviciu. Este dreptul fiecărui angajat.
În Codul muncii avem:
Art. 148 . [programarea concediului de odihna]
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.