avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere oferite pentru ture de 11.5 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere oferite pentru ture de 11.5 ore

Buna ziua,

Locul meu de munca presupune monitorizare 24/7 si treaba se face pe ture de 11.5 ore. Fiind de 11.5 ore, nu de 12, compania ne poate cere sa lucram 4-5 zile consecutiv fara pauza intre ture.
Intrebarea mea este, cum se ofera o zi de concediu in cazul meu? Deoarece sefii imi cer sa iau 3 zile (24 de ore pe modelul business hours) pentru a primi, de fapt, 2 zile libere (23 de ore la ture de 11.5 ore, chiar fiind furat la o ora aici). Deci daca doresc 2 zile libere, trebuie sa imi iau 3 din totalul pe care il am si se merge pe ideea ca primesc liber in functie de cate ore am nevoie, nu de zile.
In contract nu exista nicio clauza deoarece cand l-am semnat inca eram pe program de 8 ore, dupa ceva timp am trecut la ture de 11.5 ore.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2022
AF283, utilizator
Cel mai recent răspuns: AF283 , utilizator 22:47, 21 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Durata timpului de munca a fost modificata prin act adițional?

CO se acorda pe zile lucratoare, nu pe ore lucrate sau ture lucrate.
Nu am fost instiintat de niciun act aditional prin care sa fi fost modificata durata de munca.
Iar in legatura cu zilele de CO, ce ar trebui sa fac in acest caz?
În Codul muncii un salariat are dreptul la concediu de odihnă de minim 20 zile lucrătoare. Acesta poate fi fracționat, dar este obligatoriu ca una din fracții sa fie de minim 10 zile lucrătoare.

Acestea sunt cele prevăzute in lege. În contractul individual de muncă sau - dacă este cazul - în contractul colectiv de muncă clauzele nu pot fi decât în favoarea salariatului.

Deci, concediul de odihnă nu poate fi fracționat - de exemplu - în 10 fracții de câte două zile ci cel puțin 2 săptămâni pe an (10 zile lucrătoare) poți să nu calci pe la serviciu. Este dreptul fiecărui angajat.

În Codul muncii avem:

Art. 148 . [programarea concediului de odihna]
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2022
Iulian MANEA, Contabil


AF283 a scris:

Nu am fost instiintat de niciun act aditional prin care sa fi fost modificata durata de munca.
....


In acest caz, sesizati ITM-ul.
Buna ziua
Care este intervalul orar in care va desfasurati activitatea?

Alte discuții în legătură

Repartizarea programului de lucru Bubinubi Bubinubi va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: cum as putea sa trec in CIM repartizarea programului de lucru de 11,5 (11h30min)/ zi, doua zile consecutive, ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte violetta.manea violetta.manea Buna ziua, Am o nelamurire in privinta programului de noapte. De exemplu programul meu de lucru poate fi dupa cum urmeaza: Luni: 09:15-21:15 Marti: ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am eu cateva nelamuriri legate de programul de lucru, ... AndreiN1988 AndreiN1988 Buna ziua, Am eu cateva nelamuriri legate de programul de lucru, este vorba de o pizzerie cu livrari la domiciliu. Programul nostru este zilnic 10-23. In ... (vezi toată discuția)